Εκστρατεία ενημέρωσης πολιτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ

 

  • Χαμηλός βαθμός ικανοποίησης των πολιτών από τη σημερινή διαχείριση,
  • Ελλιπής ενημέρωση και σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες

αναδεικνύονται σε σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου, από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της «Έρευνας Κοινής Γνώμης στην Αττική για τον Διαχωρισμό των Απορριμμάτων και την Ανακύκλωση», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κήρυξε και επίσημα την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ με κεντρικό μήνυμα “Δώσε αξία στα σκουπίδια σου”.

Την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος για την «πράσινη» μετάβαση της Αττικής στην κυκλική οικονομία, προλόγισαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλης. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Στο πλαίσιο της συνέντευξης παρουσιάστηκαν και τα τηλεοπτικά σποτ τα οποία επιμελήθηκε η «The Newtons Laboratory» και θα ξεκινήσουν να προβάλλονται επίσημα από την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Αναγκαία η ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών

 

Ο Περιφερειάρχης, αφού επισήμανε ότι «αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλώς μια δημοσκόπηση, είναι μια ολοκληρωμένη ερευνητική μελέτη, που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής», συνοψίζοντας επιγραμματικά τα κεντρικά ευρήματα εστίασε στα εξής:

– Στο χαμηλό βαθμό ικανοποίησης των πολιτών της Αττικής από τη σημερινή διαχείριση,

– Στην ισχυρή κοινωνική βούληση να αλλάξουν τα πράγματα – “να τελειώνουμε με το αίσχος των χωματερών”,

– Στο χαμηλό βαθμό ενημέρωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά στα βιοαπόβλητα, αλλά και σε ζητήματα όπως τα ανταποδοτικά οφέλη.

– Στη σύγχυση σχετικά με την αρμοδιότητες κάθε φορέα.

– Στη βούληση των πολιτών να συμβάλουν στην αλλαγή τρόπου διαχείρισης απορριμμάτων, υιοθετώντας νέες συνήθειες και ατομικές πρακτικές που θα συμβάλουν στην αύξηση της ανακύκλωσης.

Στόχος μας να ανακυκλώνουμε το 55% των σκουπιδιών που παράγουμε στην Αττική

«Σήμερα στην Αττική θάβουμε τα σκουπίδια και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει μέσα σε λίγο χρόνο να γίνουν στην Αττική όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 20 χρόνια. Πρέπει να δώσουμε βάρος στην ανακύκλωση. Να κάνουμε διαλογή στην πηγή. Να αποκεντρώσουμε χωροταξικά την επεξεργασία των απορριμμάτων. Να αποκτήσουμε τις νέες, σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μονάδες επεξεργασίας, τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας όπως τα έχουμε ονομάσει.

 Ο μεγάλος μας στόχος είναι, με ορίζοντα το 2025, να πάψουμε να θάβουμε σκουπίδια χωρίς επεξεργασία στη Φυλή και παράλληλα, να πετύχουμε να να ανακυκλώνουμε το 55% των σκουπιδιών που παράγουμε στην Αττική», τόνισε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι με συστηματική δουλειά στο μικρό αυτό διάστημα η Περιφέρεια Αττικής έχει πετύχει μεταξύ άλλων:

  • Να γίνει η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της, με βάση το νέο εθνικό σχεδιασμό.
  • Να είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που πέτυχε να της εγκριθεί η διάθεση 98,3 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» , που αφορά 50 Δήμους σε 5 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, μέσω των οποίων θα αγοραστεί και θα διατεθεί δωρεάν προς χρήση , σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες.
  • Να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την επόμενη βδομάδα.

Τέλος ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στην Αττική βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η κατασκευή τριών σύγχρονων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, διαδικασία που εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας».

 

 

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 43 guests και κανένα μέλος