Κοινές ενέργειες για την γρήγορη λειτουργία του ως ψηφιακό μουσείο

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, η εκδήλωση επίσημης ανακοίνωσης των ενεργειών Δήμου Κρωπίας, του διαδημοτικού Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ΣΠΑΥ και του Σωματείου Φίλοι του Μουσείου Υμηττού «Σπύρος Λέκκας» για την έμπρακτη υποστήριξη της ψηφιακής, σε πρώτη φάση, λειτουργίας του.

Την εκδήλωση προλόγισε η Αγγελική Γκίκα, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου και στη συνέχεια οι δήμαρχοι Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης και Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος (και πρόεδρος του ΣΠΑΥ) προέβησαν σε ανακοινώσεις.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης ανακοίνωσε επισήμως την παραχώρηση γραφείων και σημείων ανάπτυξης του ψηφιακού Μουσείου στο νέο Δημοτικό Πολιτιστικό Σπίτι στο κέντρο της πόλης του Κορωπίου και την ενσωμάτωση του Μουσείου στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου στο πλαίσιο ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια μίλησε για δικαίωση των σκοπών της Διημερίδας του Δήμου, τον Οκτώβριο του 2012, για τον Υμηττό με τις αποφάσεις του ΣΠΑΥ, για μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ανθρώπων και φορέων γύρω από την προστασία του Υμηττού για τη διάσωση της ύπαρξής του κ.λπ. Απένειμε τα εύσημα στον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την μέχρι σήμερα επιτυχημένη δράση του στον σύνδεσμο -εξασφάλισε φέτος μεγάλα ποσά από τα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης και Ταμείο Ανάκαμψης-για την Αναγέννηση του Υμηττού.

Θερμές ήταν και οι ανακοινώσεις του Γιάννη Κωνσταντάτου, Δήμαρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης και προέδρου Σ.Π.Α.Υ. προς το Δήμαρχο Κρωπίας χαρακτηρίζοντας την προσπάθειά του για την ίδρυση του Μουσείου, πεισματώδη και ενδεικτική της αφοσίωσης του στο όραμα του αείμνηστου καθηγητή Σπύρου Λέκκα και στο δημοτικό του προγραμματισμό. Μετέφερε την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στις Η.Π.Α σε περιοχές με έντονη παρουσία της Ποντιακής Ομογένειας και εντυπωσιάστηκε από την λειτουργία σε κάθε πόλη περιβαλλοντικών πάρκων και μουσείων αλλά από την συμμετοχή πολιτών στην περιβαλλοντική προστασία και στην ανάδειξη της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. …Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά και ο Σ.Π.Α.Υ.«αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του Μουσείου του Υμηττού, το οποίο εξυπηρετεί την αποστολή του ΣΠΑΥ για την Ανάδειξη, Προστασία και Αναγέννησή του εμβληματικού όρους.

Τον λόγο έλαβαν αμέσως μετά η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Λέκκα, Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη και πρόεδρος του Σωματείου και ο καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και του Ο.Α.Σ.Π., Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας προέβη σε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για την Κλιματική Κρίση σε όλον το κόσμο και πως αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε σχεδιασμό προστασίας ενός δασικού οικοσυστήματος όπως Υμηττός που βρίσκεται στο μέσο μια τεράστιας οικιστικής πίεσης και δράσης του ανθρώπου.

Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, Ηλίας Δ. Μαριολάκος με θέμα τις θερμοκρασιακές εναλλαγές- μεταβολές από το 18.000 χρόνια πριν από σήμερα έως το 6.000 χρόνια πριν από σήμερα και τις επιπτώσεις αυτών (λιώσιμο πάγων μετά την εποχή των Παγετώνων)

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων από την κεντρική κυβέρνηση, τους Δήμους, και άλλους φορείς.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 202 guests και κανένα μέλος