Δίκαιη αγανάκτηση!

Η ολιγωρία των υπηρεσιών του δημοσίου καταστρέφει κάθε διάθεση δημιουργίας στους πολίτες. Στους πολίτες που νέοι ακόμα ξεκινούν με ένα όραμα να δημιουργήσουν προϋποθέσης μιας καλύτερης ζωής και μιας οικογενειακής εστίας.

Πώς να τη δημιουργήσουν όμως, όταν περιμένουν 20 χρόνια για να μπορέσουν να οικοδομήσουν σε ένα ακίνητο που μπόρεσαν και αγόρασαν για να στεγάσουν την οικογένειά τους;

Πώς μπορεί κανείς να προγραμματίσει τη ζωή του με τέτοιες προϋποθέσεις; Γιατί δεκαοχτώ χρόνια σέρνεται στα γραφεία του δημοσίου, χωρίς να δοθεί λύση ή εξήγηση αυτής της τραγικής καθυστέρησης.

Δίκαιη η αγανάκτηση των κατοίκων που έφτασαν στο ...αμήν, που λέει ο λαός και μας ''βομβάρδισαν'' στην εφημερίδα, να αναδείξουμε για άλλη μια φορά το θέμα.

 

Μιλάμε για την πολεοδόμηση της Α΄γειτονιάς στο Κίτσι Κορωπίου την οποία περιμένουν 18 χρόνια! Εχει φτάσει στην υπογραφή του ΦΕΚ και την δημοσίευσή του από το 2017 και εκεί έχει μείνει!!!

 

Και εξηγούμαι: Από το 2004 (ΦΕΚ Αριθμός Φύλλου 899, 06 Οκτωβρίου 2004) ξεκίνησε η πολεοδόμηση της περιοχής του Κιτσίου Κορωπίου.

Σήμερα πλησιάζοντας την εικοσαετία, η πολεοδόμηση βρίσκεται ακόμα άγνωστο πού, παρά τις παρεμβάσεις πολιτών ενδιαφερομένων, του Δήμου Κρωπίας και την ΕΒΔΟΜΗ, που το έχει επαναφέρει δεκάδες φορές μέσα από τις στήλες της.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες να ξεμπλέξουν το ''κουβάρι'', κάτοικοι της περιοχής, αλλά εις μάτην.

Θα ανατρέξουμε στο ιστορικό για να καταφανεί άλλη μία φορά η ραθυμία με την οποία λειτουργεί το δημόσιο σε θέματα ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, όπως είναι η κατοικία.

Το 2004 ξεκίνησε η μελέτη πολεοδόμησης.

Δεκα χρόνια (10) περίμενε τη γεωλογική μελέτη!

Από το 2010 αρχίσαμε να «ενοχλούμε» για την τύχη της μελέτης και έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές.

Το 2012 (ΕΒΔΟΜΗ, αρ. φ. 762/14/12/12) σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30ή/2012) εξετάστηκαν οι ενστάσεις κατοίκων, επιτυχώς, κατά της Γ’ ανάρτησης του πολεοδομικού σχεδιασμού της Α’ γειτονιάς στο Κίτσι.

Όλοι ευχήθηκαν να «κυλήσει» το νερό στο ποτάμι πλέον και να είναι σύντομο το ταξίδι προς όφελος της περιοχής.

Αλλά διαψεύστηκαν οι ελπίδες.

Το 2016 κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν υπογραφές και κάτω απ’ αυτή την πίεση, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κρωπίας (στην οποία προσέφυγαν) ήρθε σε επαφή με την Γεν. Δ/νση Ποιότητας Ζωής Δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού Τμήμα Πολεοδομικών Θεμάτων της Περιφέρεια Αττικής στις 15/11/2017 (με έγγραφο Αρ. Πρωτ. 24432).

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημ. Κιούσης είχε απαντήσει στη δημοτική συνεδρίαση (16.5.17) ότι: «Οι μελέτες εγκρίνονται από την Περιφέρεια και η Περιφέρεια κωλυσιεργεί συστηματικά. Κάθε μήνα πάμε με τα χαρτιά και δεν γίνεται τίποτα. Οι υπάλλλοι δεν ενδιαφέρονται και το έχω πει στον Υπουργείο. Εχει αγανακτήσει όλη η Κοινότητα των μελετητικών γραφείων με τη συγκεκριμένη υπηρεσία».

 

Η απάντηση της Περιφέρειας ήρθε μετά από τρία (3) χρόνια, στον Δήμο Κρωπίας (15/03/2019 /Αρ. Πρωτ. 238501/2017). Τρία ολόκληρα χρόνια για να απαντήσει η καθ' ύλην αρμόδια Περιφέρεια Αττικής!

Και από τότε σίγησε το θέμα παντελώς.

Ουδέν νεότερο!

Έκτοτε δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Στο σάιτ του Δήμου και στην στήλη Πολεοδομικά Θέματα φαίνεται ότι ζητείται η έκδοση ΦΕΚ ένταξης της Α' Γειτονιάς στο σχέδιο.

Δηλαδή Έγκριση και έκδοση σχετικού Φ.Ε.Κ. ένταξης στο σχέδιο πόλης!

Οι κάτοικοι έχουν πλέον «αγριέψει». Θεωρούν κοροϊδία, την αναμονή αυτή. Να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και να λιμνάζει ο φάκελος σε κάποια γραφεία, ανάμεσα σε κάποιες ντάνες... Γνωστές ιστορίες δημόσιας αναλγησίας.

Είναι αδιανόητο να περιμένεις 20 χρόνια για να δρομολογηθεί και να ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση μίας περιοχής.

Ακούμε καθημερινά για «έξυπνες» πόλεις, «έξυπνες» ενέργειες, «έξυπνες» ανακυκλώσεις. Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε και μία «έξυπνη» υπηρεσία που να κάνει σωστά τη δουλειά της και να μην καρκινοβατεί μία ολόκληρη περιοχή για ...χάρη της;

Δεν είναι δυνατόν να έχει χτιστεί ένα υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα στο Κίτσι και να έχει δίπλα του τις παράγκες μισογκρεμισμένες και να μη μπορεί να τις ακουμπήσει κανείς γιατί δεν έχει μπει η περιοχή στο σχέδιο. Και να κάνει το σταυρό του ο γονιός κάθε ημέρα που πηγαίνει και αφήνει ή παίρνει το παιδί του, μην του τύχει κανέναν ατύχημα με την απόλυτα τυφλή ορατότητα.

Όλοι μιλούν για ακριβή κατοικία και την δύσκολη ζωή των νέων ζευγαριών, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Θα έπρεπε να προταθεί η ένταξη νέων περιοχών στο πολεοδομικό σχέδιο, ώστε να προκύψουν και νέες συνθήκες στέγασης.

Τέλος, αφού όλα έχουν δοθεί καλώς ή κακώς στους ιδιώτες, γιατί δεν δίνονται και όλα τα πολεοδομικά σχέδια να πραγματοποιηθούν μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.;

Η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους ικανούς που θα έπρεπε να έχουν λύσει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την χώρα μας.

Καλά τα Ταμεία Ανάκαμψης, όμως στις ημέρες μας χρειάζεται ''Ταμείο Ανάκαμψης Κοινής Λογικής''!

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 guests και κανένα μέλος