Η Ομογένεια των Ποντίων σε όλο τον πλανήτη, τίμησε την ημέρα μνήμης. Δεν ξεχνά και δεν πρέπει να ξεχάσει!

103 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τραγική επέτειο της 19ης Μαΐου 1919, τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και ξεκινάει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το κίνημα των Νεοτούρκων το 1914. Από το 1914 μέχρι και τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους από τους Τούρκους υπολογίζονται σε 353.000, αλλά και Αρμένιοι και Ασσύριοι.

Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό, οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό από την περιοχή.

Πολλές οι εκδηλώσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας και ιδιαίρερες στο Κορωπί, στο Λαύριο, στην Αργυρούπολη, αλλά και στις ΗΠΑ και στον Καναδά και παντού στον πλανήτη, όπου διασκορπίστηκαν οι Ελληνοπόντιοι.

Η φωτογραφία είναι από πολιτεία των ΗΠΑ, όπου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, προκειμένου να παρουσιάσει το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, που θα στεγάζει τον πολιτισμό των Ποντίων.

Στην πρώτη του επίσκεψη, στο πρώτο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο στην Αμερική, σε πάρκο του Norwalk ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 η εκδήλωση Μνήμης.

«Τιμήσαμε με την Ομογένεια και την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Μόνο υπερήφανος μπορώ να δηλώσω για την συγκινητική εκδήλωση στην εκκλησία αλλά και στο πρώτο μνημείο σε Δημόσιο πάρκο της Αμερικής για την Γενοκτονία!», δήλωσε βαθιά συνεπαρμένος ο Δήμαρχος .

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος