Ένα ακόμα βήμα για να γυρίσει οριστικά σελίδα η Ανατολική Αττική στο ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων της έγινε σήμερα (14.4.22) με την υπογραφή, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, της Σύμβασης έναρξης των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στον Δήμο Μαραθώνα.

Η υπογραφή της σύμβασης, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιο Τόσιο και τους Εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας, έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μ. Γραφάκου, του Δημάρχου Μαραθώνα, Στ. Τσίρκα, των Αντιπεριφερειαρχών Ανατολικής Αττικής Α. Αυγερινού και Οικονομικών Ν. Πέππα, της Γενικής Διευθύντριας Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ Γ. Στεφανάκου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινάει άλλη μία εργολαβία, η ολοκλήρωση της οποίας θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και θα σταματήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συνολικά το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3/5/2021 με την CCI2018GR16CFMP006 απόφασή της.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 56.063.812 ευρώ προ ΦΠΑ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Μαραθώνα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Νέο Βουτζά, το οποίο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί παράλληλα στον Δήμο Μαραθώνα.

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 89,66% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης. Πέραν του δικτύου αποχέτευσης, περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, που θα συνδέσει 7.000 και πλέον ακίνητα στον Δήμο Μαραθώνα.

Σημαντική ημέρα για τους κατοίκους της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα

Στη σπουδαιότητα του έργου και των σημαντικών πλεονεκτημάτων του για την περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Χωρίς χρονοτριβές συμβάλλουμε στην επίλυση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών που μας εξέθετε διεθνώς και επιβάρυνε το περιβάλλον. Με προσεκτικά και στοχευμένα βήματα, Περιφέρεια Αττικής, ΕΥΔΑΠ και Δήμος Μαραθώνα συνεργαστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει βούληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας για τη Χώρα. Ως Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας, δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών, αλλά και να δώσουμε λύσεις».

Πεπεισμένος για την επιτυχία του έργου ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, δήλωσε: «Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνεχίζουμε δυναμικά και εντατικά την προσπάθειά μας, υλοποιώντας το επενδυτικό μας πρόγραμμα και αλλάζοντας την εικόνα της Ανατολικής Αττικής».

Τη σημασία του έργου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος του Δήμου Μαραθώνα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος: «Σήμερα λοιπόν, είναι ένας ακόμη σταθμός στα τελευταία δύο χρόνια της Αττικής και θα πρέπει αυτό να το πιστώσουμε στην Περιφέρεια Αττικής και στην ΕΥΔΑΠ που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά το τελευταίο διάστημα. Δεν ξεκινάμε από τον Μαραθώνα. Αν δεν απατώμαι είναι η τρίτη στάση. Υπήρξε η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Ραφήνα. Σήμερα υπάρχει ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη».

Την ιδιαίτερη αξία του έργου τόνισε ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας, δηλώνοντας ότι: «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για τον τόπο μας, που παρόλο που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις ομορφιές και την ιστορία του, στερούνταν μια τόσο βασική και αναγκαία υποδομή: Το αποχετευτικό δίκτυο που για πολλά χρόνια αποτελούσε πάγιο, σταθερό και δίκαιο αίτημα των δημοτών μας και που από σήμερα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης».

Το έργο ανέλαβε η ανάδοχος κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ Α.Ε.- ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.– ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.– ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε., Δ. Κωνσταντινίδης και Γ. Ρωμοσιός.

marathon apoxetefsis oloi 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος