Οι εποχές άλλαξαν! Η Ελληνική αστυνομία δεν θα μπορούσε να παραμείνει απλός θεατής

Εκδήλωση κοινωνικής ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου (3.4.22) από την Ένωση απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας. Το θέμα ήταν η βία, με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό, με καταγωγή από τη Μάνη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον νέο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, τον Αντιστράτηγο ε.α. Μανώλη Σφακιανάκη κ.α.

O Yπουργός Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκδήλωση έδωσε το στίγμα του τρόπου αντιμετώπισης και λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. υπό την διαχείρισή του, ως υπουργός Εσωτερικών.

Αναφέρουμε τα κύρια σημεία:

Προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών

«Την ημέρα που ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη έθεσα ένα βασικό στόχο: να κάνουμε τα πάντα για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις ηλικίας, φύλου, εισοδηματικής κατάστασης, θρησκεύματος ή πολιτικών πεποιθήσεων. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει ποιότητα ζωής. Επομένως, είναι απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης το θέμα της ασφάλειας και αυτό κάνουμε πράξη. Ενισχύσαμε τα Αστυνομικά Τμήματα με 1.000 αστυνομικούς ενώ 100επιπλέον οχήματα της Αστυνομίας περιπολούν τις νυχτερινές ώρες. Εδώ στο Παλαιό Φάληρο ήρθαν πάνω από 20 νέοι αστυνομικοί στο Τμήμα. Συνεχίζουμε όμως… Με τη ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. απελευθερώνονται και άλλες δυνάμεις. Από τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους 1.500 αστυνομικοί που έκαναν τους ταχυδρόμους μοιράζοντας δικόγραφα».      

Γνώρισα από κοντά την Ελληνίδα και τον Έλληνα αστυνομικό

«Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου στήριξα και συνεχίζω να στηρίζω τους αστυνομικούς μας. Πιστεύω ότι είναι η πιο δύσκολη δουλειά, που αν δεν πιστεύεις σε ιδέες και αξίες, αν δεν πιστεύεις στον άνθρωπο ως πρώτιστη αξία και δεν πιστεύεις στην πατρίδα, δεν μπορείς να την κάνεις. Τιμώ τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό είμαι δίπλα τους».

  

Εξιχνίαση ειδεχθών εγκλημάτων

«Είναι γεγονός, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε σοκαριστεί από απάνθρωπα εγκλήματα και από περιστατικά βίας που σπανίως είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Δυστυχώς, για λόγους που πιθανώς να μπορούν να εξηγήσουν κοινωνιολόγοι ή ψυχολόγοι, πολλαπλές και ακραίες μορφές βίας, σείουν τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και συγκλονίζουν όλους μας, όλο και πιο συχνά. Η αδιανόητη ιστορία των τριών παιδιών από την Πάτρα. Είναι αδιανόητο ότι τρία αγγελούδια έφυγαν με σκοτεινό τρόπο από δίπλα μας. Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι κρατικές αρχές, Αστυνομία και Δικαιοσύνη θα φέρουν στην επιφάνεια όλη την αλήθεια και αν υπάρχουν «τρύπες» στο σύστημα που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις θα αντιμετωπιστούν.

Η πάταξη κάθε μορφής βίας αποτελεί προτεραιότητά μας

«Οπαδική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή βία, εκφοβισμός στα (bullying) στα σχολεία, cyber bullying στο διαδίκτυο. Η βία σε όλες της τις μορφές είναι ολέθρια. Και πρέπει να την πατάσσουμε εν τη γεννέσει της. Καμία μορφή βίας δεν γίνεται ανεκτή.

Τα πρώτα δείγματα ροπής προς βίαια συμπεριφορά αποκαλύπτονται συχνά στην παιδική ηλικία. Όταν στο σχολείο κάποιοι επιλέγουν να κοροϊδέψουν ή να χτυπήσουν τον πιο παχουλό, τον πιο κοντό, το παιδί που φοράει γυαλιά, έχει στραβά δόντια ή δεν σκέφτεται τόσο γρήγορα όσο οι υπόλοιποι. Το διαφορετικό είναι το θέμα...

Είναι, κατά τη γνώμη μου, άξιο σοβαρής μελέτης, για ποιους λόγους πολλά παιδιά, υποπίπτουν σε τεράστια σφάλματα και γίνονται έρμαια, επιτρέψτε μου να πω, ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ! Διότι, αγαπητοί φίλοι, ας μη γελιόμαστε: Το bullying είναι η απόλυτη έκφανση του φασισμού στις παιδικές ηλικίες!      

[...]

Σας ανακοινώνω σήμερα, ότι στο υπουργείο έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες έτσι ώστε πολύ σύντομα να παρουσιάσουμε μέτρα και δράσεις, που θα έχουν στόχο την ενημέρωση γονέων και παιδιών.

Ζητούμενο είναι η διαδραστική συνεχής ενημέρωση κυρίως μέσω του διαδικτύου, όπου αστυνομικοί και ειδικοί επιστήμονες θα αναλύουν όλες τους πτυχές και θα συμβουλεύουν συνεχώς όλους τους εμπλεκόμενους, θύματα αλλά και θύτες.

Και επιτρέψτε μου να πω κάτι ως πατέρας δύο παιδιών. Με τα παιδιά μας πρέπει να είμαστε φίλοι. Πρέπει να τους μιλάμε και να μιλούν ελεύθερα. Να μας εμπιστεύονται τα πάντα γιατί αλλιώτικα δεν πάμε μπροστά. Οφείλουμε να μην παρκάρουμε τα παιδιά μας. Υπάρχουν πολλές καθημερινές υποχρεώσεις αλλά πάνω απ’ όλα είναι η οικογένεια».

Ενδοοικογενειακή βία

«Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της αποστολής της και με γνώμονα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΠΑΝΤΟΥ, βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας και δίπλα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Μέχρι πρόσφατα, η ενδοοικογενειακή βία ήταν θέμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία. Θεωρείτο ζήτημα αυστηρώς οικογενειακό και ως εκ τούτου η κρατική παρέμβαση όχι μόνο δεν ήταν επιθυμητή αλλά σχεδόν απευκταία.

Δυστυχώς, η πανδημία όξυνε το φαινόμενο και αποκάλυψε το εύρος του. Η ενδοοικογενειακή βία, δυστυχώς, είναι ιός. Δεν επιλέγει πεδίο δράσης. Η ανέχεια και η έλλειψη παιδείας δεν είναι τα μοναδικά «υποκείμενα νοσήματα». Είναι πλέον ορατή σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Οι εποχές άλλαξαν! Η Ελληνική αστυνομία δεν θα μπορούσε να παραμείνει απλός θεατής.

...Η ΕΛΑΣ απαλλαγμένη από τα κοινωνικά συμπλέγματα του παρελθόντος, απέκτησε γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Δυτική, τη Βορειοανατολική και τη Νοτιοανατολική Αττική, όπως και στη Θεσσαλονίκη. Αποδείξαμε στην πράξη, ότι στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα κάνοντας επισκέψεις στα γραφεία αυτά και επιβραβεύσαμε -ηθικά- τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν σε σχετικά περιστατικά. Όσοι εμπλέκονται εκ μέρους της ΕΛΑΣ στον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, ενώ έχουν διανεμηθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας

Τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να προσληφθούν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, οι οποίοι θα συνδράμουν σημαντικά σε αυτό το έργο.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο σχετικών μαθημάτων, και διαλέξεων, εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων.

Χουλιγκανισμός και οπαδική βία στο στόχαστρο Πολιτείας κα Αστυνομίας

«Με αφορμή -δυστυχώς- την απάνθρωπη δολοφονία του Άλκη, θέλω να αναφερθώ στην οπαδική βία και να ξεκαθαρίσω και από αυτό το βήμα ότι τα ψέμματα τελείωσαν!

Η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία δεν θα δείξει ποτέ ξανά ανοχή στο νοσηρό φαινόμενο της οπαδικής βίας! Γιατί δεν το ανέχεται πια η κοινωνία μας!

Η δολοφονία του Άλκη έβαλε τέλος στην ολιγωρία και στην απάθεια δεκαετιών. Θα κάνουμε τα πάντα για να μπει τέλος σε αυτή τη μάστιγα!

Ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι τρόπος ζωής για νέους ανθρώπους και ανθρώπους που θέλουν να είναι υγιείς και να αισθάνονται πάντα νέοι. Είναι θέαμα και πρέπει να είναι χώρος διασκέδασης, άμιλλας και ευεξίας.

Δεν θα τον αφήσουμε έρμαιο στις ορέξεις των χούλιγκανς!

Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό με σφοδρότητα, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα καταστολής και πρόληψης.

Πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών, βάλαμε λουκέτο σε 69 που λειτουργούσαν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά και προχωρήσαμε στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 780 guests και κανένα μέλος