paralia-barkizas.jpgΜετά τις εκδηλώσεις της περασμένης Κυριακής 21 Ιουνίου, από 12 Δήμους και πάνω από 20 Συλλογικούς φορείς, για ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, και την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Αθηνών της ιδιοκτησιακής διεκδίκησης του Α’ Αλιπέδου από το Δήμο Βούλας (για τοπικούς λόγους – αποφ. 7282/02), έχουμε να πούμε προς τις δημοτικές αρχές και κυρίως προς τους πολίτες που έχουν αξιοπρέπεια και «τσαγανό» ότι:...

Γκρεμίστε τα εμπόδια

ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΑΚΩΛΥΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στις ΠΑΡΑΛΙΕΣ

δικαιούνται όλοι οι πολίτες

 

Μετά τις εκδηλώσεις της περασμένης Κυριακής 21 Ιουνίου, από 12 Δήμους και πάνω από 20 Συλλογικούς φορείς, για ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, και την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Αθηνών της ιδιοκτησιακής διεκδίκησης του Α’ Αλιπέδου από το Δήμο Βούλας (για τοπικούς λόγους – αποφ. 7282/02), έχουμε να πούμε προς τις δημοτικές αρχές και κυρίως προς τους πολίτες που έχουν αξιοπρέπεια και «τσαγανό» ότι:

  • Ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κοινόχρηστα πράγματα, που ανήκουν κατά κυριότητα και εξ’ αδιαιρέτου σε όλους μας, κατ’ ισομοιρία.

Τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλείει την ακώλυτη και ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυσή τους, που είναι από τη φύση, βασικός και κύριος προορισμός τους.

paralia-barkizas.jpgΑυτή είναι η επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.) – διατυπωμένη την 30η Μαΐου 2007 και θεμελιωμένη στο Σύνταγμα (άρθρο 24), νόμους, το κοινοτικό δίκαιο και αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας (Σ.τ.Ε.)

«Η συνταγματική προστασία των ακτών, η οποία εκτείνεται στη χερσαία και θαλάσσια ζώνη αυτών ως οικοσυστημάτων, περιλαμβάνει την κατά το φυσικό προορισμό χρήση τους και ιδίως τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές καθώς επίσης και την κοινοχρησία αυτών. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αποκλείονται χρήσεις, οι οποίες μπορεί να εμποδίζουν την κατά προορισμό χρήση των χωρών αυτών, δηλαδή της ελεύθερης και ανεμπόδιστης επίσκεψης, παραμονής, διελεύσεως και κολυμβήσεως (ΣτΕ 3346/99).


Με τα δεδομένα αυτά η προστασία των ακτών έχει ως συνέπεια να απαγορεύονται επ’ αυτών χρήσεις που δεν συνάδουν με την ιδιότητά τους ως κοινοχρήστων πραγμάτων και δεν είναι συμβατές με το βασικό προορισμό τους, που συνίσταται στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και στη διασφάλιση του δικαιώματος όλως για ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται, κατ’ αρχήν, η επί του αιγιαλού και της παραλίας κατασκευή και λειτουργία οχλουσών εγκαταστάσεων και η απονομή ιδιαίτερων δικαιωμάτων σε ορισμένους, που έχει ως αποτέλεσμα να αναιρείται ο κοινόχρηστος* χαρακτήρας τους (*«κοινόχρηστος», όχι κοινοφελής και πολύ περισσότερο, όχι κοινοβλαβής).


Ο ισχύων σήμερα νόμος 2971/2001 όχι μόνο αναγνωρίζει, ως είναι και εύλογο, τον αιγιαλό και την παραλία ως κοινόχρηστα πράγματα, που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, δηλαδή στον πληθυσμό της χώρας, εξ αδιαιρέτου και κατ’ ισομοιρία στον καθένα μας, αλλά κατοχυρώνει την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση προς αυτούς, την οποία και αναδεικνύει μάλιστα ως κύριο προορισμό των ζωνών αυτών.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις μάλιστα που ο νόμος 2971/2001 δίδει την δυνατότητα στη Διοίκηση για παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, καθώς και εκτέλεση κάποιων έργων για σπουδαίους σκοπούς, θέτει ως βασικό όρο και προϋπόθεση να εξασφαλίζεται και να μην εμποδίζεται η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και αιγιαλό, εκτός αν τούτο επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων, προστασίας του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας, αγαθά ύψιστης σημασίας και αξίας, τα οποία πρέπει να προστατεύονται κατά προτεραιότητα, γιατί εξασφαλίζουν αυτήν την ίδια την ύπαρξή μας».


Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων στην προκήρυξη – γνωμοδότηση του, το έτος 2007, ο πλέον καθ’ ύλην αρμόδιος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας μας, ο Δ.Σ.Α.

Καλά θα κάνουν λοιπόν τούτες τις διαπιστώσεις, τούτες τις κατευθύνσεις να τις έχουν κατά νου οι αρχές της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης και ν΄ αφήσουν στην άκρη τις επιλεκτικές αναφορές σε προεδρικά Διατάγματα, κλπ. Οι πολίτες δικαιούνται να έχουν ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση σε οποιαδήποτε παραλία. Τελεία και παύλα.-

–––––––––––

* Δημόσιο = δηλαδή στον πληθυσμό της χώρας.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 260 guests και κανένα μέλος