Η ανάγκη για Νοσοκομείο στην καρδιά των Μεσογείων, αποτυπώθηκε -για άλλη μια φορά- από τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών στην προγραμματισμένη εκδήλωση της περασμένης Κυριακής 20 Φεβρουαρίου 2022 στο Λαύριο.

Είναι ένα αίτημα πολλών ετών που ...χάνεται και επανέρχεται μέσα στο χρόνο. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις γίνονται πιο έντονες και οι συνθήκες πλέον απαιτούν τη δημιουργία του Νοσοκομείου.

Εχει δημιουργηθεί και «Κίνηση Πολιτών για την Ιδρυση Γενικού Νοσοκομείου Μεσογείων», οι οποίοι στη διακήρυξή τους μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Εντατικοποιούμε την διεκδίκηση και ενισχύουμε το συνταγματικό και κοινωνικό αίτημα κινητοποιώντας ειδικούς επιστήμονες και εν γένει την κοινωνία των πολιτών.

Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τους σκοπέλους αλλά και τους υφάλους, τα φανερά αλλά και καλυμμένα εμπόδια, που εδώ και χρόνια ματαιώνουν την προσπάθειά μας».

 

ΟΒουλευτής Βασίλης Οικονόμου επισημαίνει

Τα Μεσόγεια είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκεί ζουν και εργάζονται περισσότερα από 500.000 άτομα, με μια αύξηση κατοίκων που είναι εκρηκτική κατά τους θερινούς μήνες. Μόνιμοι κάτοικοι, πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και απροσδιόριστος αλλά τεράστιος αριθμός ταξιδιωτών, εμφανίζουν καθημερινά μια συνεχή δυναμική κινούμενης ανθρώπινης μάζας.

Παράλληλα, είναι και μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο (μόνο το 2021 «πέρασαν» από το Ελ. Βενιζέλος πάνω από 6.5 εκατ. άνθρωποι), καθώς και δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

 

Ο τέως Νομάρχης Λεωνίδας Κουρής είχε κάνει ένα μεγάλο βήμα, αλλά...

Ο τέως Νομάρχης Ανατ. Αττικής Λεωνίδας Κουρής, αναθυμώντας αναφέρει τη Μελέτη Σκοπιμότητος που έγινε το 2006-07 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για λογαριασμό της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, η οποία και την χρηματοδότησε.

Η μελέτη, αφού μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, αποτέλεσε αντικείμενο ημερίδας με μεγάλη συμμετοχή στις αρχές του 2007. Στη μελέτη ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, με τους συνεργάτες του, εξέτασε όλες τις πτυχές του εγχειρήματος και κατέληξε στη τελική πρόταση γιά νοσοκομείο 440 κλινών με πρόβλεψη μεταφοράς κλινικών από τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας.

Ετσι το Νοσοκομείο θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα, μετά τις κατασκευαστικές εργασίες, και ταυτόχρονα θα επιτυγχάνετο ουσιαστική αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών του λεκανοπεδίου.

 

Αδιαφόρησαν οι ηγεσίες

Πέρασε από τότε μία 15ετία. Οι κατά καιρούς ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας είτε αδιαφόρησαν είτε περιορίστηκαν σε μεγαλοστομίες που δεν είχαν καμμία ουσιαστική συνέχεια. Ετσι αν και πέρασαν αρκετές Κυβερνήσεις, στις οποίες κατά καιρούς μετείχαν 5 κόμματα, η κατασκευή Νοσοκομείου στο τόπο μας δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα.

Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε όλοι, παλαιοί συνεργάτες στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια αλλά και όψιμοι θιασώτες της ιδέας, ότι:

  • η ίδρυση Νοσοκομείου δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο κομματικών ή προσωπικών αντιπαραθέσεων. Οσοι το επιχειρήσουν, προκειμένου να αντλήσουν ''οφέλη'', σύντομα θα απογοητευτούν.

Οι πολίτες απαιτούν Νοσοκομείο αλλά και δεν λησμονούν οτι πολλοί από αυτούς που σήμερα θορυβούν είχαν τηρήσει σιγή ιχθύος επί σειρά ετών.

  • ο τόπος εγκατάστασης που τελικά θα επιλεγεί θα είναι ένας. Η νοσοκομειακή μονάδα δεν είναι περιοδεύουσα και θα πρέπει να χωροθετηθεί με στάθμιση συγκεκριμένων κριτηρίων προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 199 guests και κανένα μέλος