Εγκρίθηκαν οι μελέτες σε 128 Δήμους

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (αρ. Φ. 6046 Τεύχος Β’ 20 Δεκεμβρίου 2021) η απόφαση «Κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Β ́ τμήμα προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού) [αρ. ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/121492/1903], με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Τα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4759/2020 σκοπό έχουν την ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παράλληλα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος,της βιοποικιλότητας, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και εν γένει την ορθολογική οργάνωση του χώρου με όρους βιωσιμότητας.

Τα προγράμματα εκπόνησης μελετών των ΤΠΣ καταρτίζονται με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους στο Υ.Π.ΕΝ. κατόπιν Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΠΣ».

Οι μελέτες του Προγράμματος δύνανται να περιλαμβάνουν περισσότερες της μίας Δημοτικής Ενότητας, αναλόγως του χαρακτήρα και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.

Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών ΕΠΣ προτείνονται ανάλογα από τις Διευθύνσεις Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΔΠΣ) και Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών (ΔΣΜΑΠΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνδρομή και των λοιπών Διευθύνσεων που διαθέτουν στοιχεία σχετικά με τα επί μέρους αντικείμενα.

Η ένταξη των σχετικών μελετών στα εν λόγω Προγράμματα ΕΠΣ έχει ως γνώμονα την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ή την ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή έκτακτων περιστάσεων και ιδίως: την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων, την προώθηση έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης ή περιβαλλοντικής προστασίας, την αντιμετώπιση σοβαρών συνεπειών από φυσικές καταστροφές, ή τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων συγχρηματοδοτουμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Εφόσον οι μελέτες εκπονηθούν ανεξάρτητα από τις μελέτες ΤΠΣ, οι ρυθμίσεις τους ενσωματώνονται στα εκπονούμενα ΤΠΣ της εκάστοτε περιοχής αναφοράς.

Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών ΤΠΣ εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30η Ιουνίου 2025.

Ήδη εγκρίθηκαν οι μελέτες ΤΠΣ σε 128 Δήμους και 7 μελέτες Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων αντιστοίχως

Η εκπόνηση των μελετών των ΤΠΣ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) – ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ».

Δήμοι της Ανατ. Αττικής

που εγκρίθηκαν οι μελέτες

ΑΧΑΡΝΩΝ (ΔΕ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ)

ΔΙΟΝΥΣΟΥ (ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΑΝΟΙΞΕΩΣ, ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ, ΔΡΟΣΙΑΣ, ΔΙΟΝΥΣΟΥ)

ΚΡΩΠΙΑΣ (ΔΕ ΚΡΩΠΙΑΣ)

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ (ΔΕ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ (ΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ)

ΠΑΛΛΗΝΗΣ (ΔΕ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΑΝΘΟΥΣΗΣ, ΓΕΡΑΚΑ)

ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ (ΔΕ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, ΡΑΦΗΝΑΣ)

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ (ΔΕ ΣΑΡΩΝΙΔΟΣ, ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΘΟΡΙΚΟΥ, ΚΟΥΒΑΡΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ)

ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (ΔΕ ΣΠΑΤΩΝ-ΛΟΥΤΣΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ)

ΩΡΩΠΟΥ (ΔΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ, ΑΥΛΩΝΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ, ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ)

Και από όμορους:

– ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΔΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ)

– ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΔΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ)

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 287 guests και κανένα μέλος