Για την επέκταση της μαρίνας Βουλιαγμένης έχουμε ασχοληθεί με αμέτρητα δημοσιεύματα από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επέκτασή της.

Η Βουλιαγμένη είναι ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους το οποίο θα έπρεπε να διατηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού για να μπορεί να έλκει τους πολίτες για το φυσικό της περιβάλλον και την αναψυχή.

Αυτό προφανώς δεν το καταλαβαίνουν οι επιχειρηματίες που βλέπουν μόνο μπίζνα για χρήμα και οι πολιτικοί που προωθούν την ανάπτυξη άμετρα, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Ετσι λοιπόν εξελίσσεται ένα έγκλημα στον κόλπο της Βουλιαγμένης με την επέκταση της μαρίνας αφενός και αφετέρου με τη χερσαία δασική ζώνη επιφάνεια 51.955 τ.μ. καλυμένη με πεύκα, που δυστυχώς ήδη κόπηκαν.

Τα πεύκα κόπηκαν, αποψιλώθηκε η περιοχή και αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες τις οποίες παρακολουθεί η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά από παρέμβαση κατοίκων!!

 

Παρακολουθήστε το video να δείτε την καταστροφή: https://youtu.be/JCAmdYMwk-Q

 

Οπως διαβάζουμε στο έγγραφο της Γεν. Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων (ΥΠΠΟΑ, 23.12.21, α.π. 616307), το οποίο απαντά επί της ουσίας σε “αίτημα αναστολής εκτέλεσης” δημότη, ότι εχει κριθεί«...η πράξη με την οποία ένας χώρος κηρύσσεται ως αρχαιολογικός, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως την απαγόρευση δομήσεως των ακινήτων που εμπίπτουν στα όρια του αρχαιολογικού χώρου, αλλά έχει ως συνέπεια την υπαγωγή του χώρου στο νομοθετικό καθεστώς το οποίο ισχύει για τους αρχαιολογικούς χώρους».

 

Διακοπή εργασιών, αν αποκαλυφθούν νέες αρχαιότητες

Και παρακάτω το ίδιο έγγραφο σημειώνει ότι: «εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (αρ.πρ. ΥΠΠΟΑ 726513/23.3.21, ΑΔΑ Ψ5ΒΙ4653Π4-Ι45) και εγκρίθηκε ομόφωνα, υπό όρους, η μελέτη με τίτλο: “Αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός των χερσαίων υποδομών της μαρίνας Βουλιαγμένης”», αλλά επισημαίνει ότι: «μεταξύ των όρων της παραπάνω απόφασης ήταν και η παρακολούθηση του συνόλου των εκσκαφικών εργασιών στη χερσαία ζώνη, η διακοπή αυτών σε περίπτωση που εντοπιστούν αρχαιότητες και η διεξαγωγή ανασκαφικής έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών και των εργασιών κατεδάφισης στην υπό συζήτηση έκταση εντοπίστηκαν αρχαιότητες και ακολούθησε η προβλεπόμενη ανασκαφική έρευνα σε 5 θέσεις.

 

Τροποποίηση της μελέτης του έργου

 

Και συνεχίζει το έγγραφο: «Το θέμα της διατήρησης ή μη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων συζητήθηκε από το Κεντρική Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Συμβουλίου εκδόθηκε απόφαση (αρ.πρ. 520988/17.12.21) με την οποία εγκρίθηκε η διατήρηση κατά χώραν του μεγαλύτερου ποσοστού των αρχαίων καταλοίπων, με παράλληλη μερική τροποποίηση της μελέτης του έργου.

Και με απόφασή της η Γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγκρίνει τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν, σύμφωνα με την τροποποιημένη μελέτη και με τους όρους.

– Να εκπονηθεί με δαπάνη του Κυρίου του Έργου και σε συνεργασία με την ΕΦ.Α. Πειραιώς και Νήσων μελέτη συντήρησης και ανάδειξης των ως άνω αρχαίων καταλοίπων, και αυτών που πρόκειται να εντοπιστούν.

Το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών στην περιοχή να γίνει με συνεχή επίβλεψη από το προσωπικό των αρχαιολογικών ερευνών και «σε περίπτωση που κατά την αποδόμηση αποκαλυφθούν νέες αρχαιότητες να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η συνέχιση των εργασιών».

 

Ετσι λοιπόν, με την αποκάλυψη των αρχαιοτητήτων, ίσως μας έσωσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πιθανόν να μη δομηθεί σε όλη την έκταση η περιοχή. Και λέω πιθανόν, γιατί σήμερα όλα μπορούν να συμβούν, γιατί σπανίζουν οι μεγάλοι οραματιστές δικαστικοί.

 

Οι κάτοικοι προσφεύγουν κατά του έργου 

Ο δήμαρχος προσφεύγει κατά των δημοτών

 

 

paremvasi dimou vvvΜία ομάδα κατοίκων με γνώμονα την ποιότητα ζωής τους και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που επιτελείται στον κόλπο και τη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, προσέφυγαν στα δικαστήρια, με ασφαλιστικά μέτρα, κατά του έργου της μαρίνας και αναμένεται η απόφαση, η οποία μυστυριωδώς καθυστερεί...

 

Παράλληλα ο δήμαρχος του Δήμου ΒΒΒ, πληρώνοντας ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία, όταν ο ίδιος ο Δήμος διαθέτει δικηγόρους, προσέφυγε με πρόσθετη παρέμβαση κατά των κατοίκων, ζητώντας να μη γίνει δεκτή η αίτησή τους!!!

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος