Η οδός Τσαγκαράκη στη Μηλαδέζα και η οδός Μαρώτη στη Βάρη με τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που γίνονται δημιουργούν “πονοκέφαλο” στους κατοίκους της περιοχής.
Εχει αποδειχθεί τελικά, ότι κάθε κυκλφοριακή παρέμβαση - που πάντα γίνεται “για τους εποχούμενους των άλλων περιοχών”, δημιουργία ασφυξία στους ίδιους τους κατοίκους που κινούνται καθημερινά στην περιοχή....

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δημιουργούν προστριβές

στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης


Η οδός Τσαγκαράκη στη Μηλαδέζα και η οδός Μαρώτη στη Βάρη με τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που γίνονται δημιουργούν “πονοκέφαλο” στους κατοίκους της περιοχής.

Εχει αποδειχθεί τελικά, ότι κάθε κυκλφοριακή παρέμβαση - που πάντα γίνεται “για τους εποχούμενους των άλλων περιοχών”, δημιουργία ασφυξία στους ίδιους τους κατοίκους που κινούνται καθημερινά στην περιοχή.

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης βρέθηκαν κάτοικοι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηλαδέζας για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής.

Το θέμα έθεσε ο Δ. Κυπριώτης, ιδιαίτερα για την οδό Τσαγκαράκη στη διασταύρωσή της με την Μπενάκη.

Η οδός Τσαγκαράκη βρίσκεται υπό κατασκευή. Το πρώτο τμήμα της (ενός τετραγώνου) που παραδόθηκε στην κυκλοφορία είναι φαρδύτερο από τη συνέχεια της.

 Είναι δύσκολη η στροφή στη συμβολή της με την Μπενάκη, έτσι που εγκυμονεί κινδύνους στους οδηγούς.

Για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βάσης.


Η οδός Μαρώτη βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής σε ήπιας κυκλοφορίας με χαμηλή ταχύτητα 30 χλμ. και μόνιμα εμπόδια “φιορδ” επί της οδού για να κόβουν ταχύτητα, κατά τον μελετητή.

Κάτοικος της οδού Μαρώτη ζήτησε παρέμβαση γιατί  μπροστά στο σπίτι του η οδός Μαρώτη κάνει ένα S μπροστά από τις πόρτες των σπιτιών. Τοποθετώντας λοιπόν τα εμπόδια γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο να πέσουν πάνω στο σπίτι οι οδηγοί.

Όπως είπε δε ο κάτοικος  έχουν κάνει διάβημα από το 2006 για το πρόβλημα και ζητούν μονοδρόμηση.

Ο Δήμαρχος Παν. Καπετανέας, δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι εκεί υπάρχει εμπλοκή. «Εφερα το συγκοινωνιολόγο του Δήμου που έχει κάνει τη μελέτη από το 2004. Εφερα ακόμη δύο συγκοινωνιολόγους και κοιτάξαμε το πρόβλημα και καταλήξαμε σ’ αυτή τη λύση. Κάποιοι τη δεχτήκανε αυτή τη λύση, κάποιοι όχι.

Προσπαθήσαμε να το λύσουμε το θέμα. Δεν είμαι της άποψης να τον καταργήσουμε. Γίνανε δύο ατυχήματα εκεί» κατέληξε.

Απάντησε δε στους δύο δημοτικούς συμβούλους (Αργυροπούλου & Κυπριώτη) ότι η απόφαση για την Μαρώτη, να γίνει ήπιας κυκλοφορίας είχε παρθεί από το Δ.Σ. ομόφωνα πριν ένα χρόνο.


Η Λυδία Αργυροπούλου μίλησε για επικινδυνότητα του δρόμου, ζήτησε να πληροφορηθεί αν έχει ενημερωθεί η Τροχαία για το έργο όπως προβλέπεται, (για να μην προκύψουν ευθύνες στο Δήμο σε περίπτωση ατυχήματος) και απάντησε όσον αφορά την ψήφο της για την Μαρώτη τονίζοντας ότι:

«Η ομόφωνη απόφαση ήταν το 2008 μετά από εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής (Δ.Ε.) για οδό ήπιας κυκλοφορίας. Αργότερα, το Μάιο του 2009, η Δ.Ε. ενέκρινε τη μελέτη και πήρε απόφαση για την εκτέλεση του έργου, ενώ έπρεπε να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό να αποφασίσει για να έχει και την ευθύνη.

Εγώ έχω κινδυνεύσει να σκοτωθώ τρεις φορές, γιατί εγώ πήγαινα με 30, με προσπέρασε όχημα και βρέθηκε μπροστά στο εμπόδιο».

Ενημέρωσε ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν νομιμοποιείται κανείς να βάζει μόνιμες κατασκευές στους  δρόμους.

«Εγώ σταθερά εμπόδια βλέπω σε όλη την Ελλάδα», ήταν η απάντηση του Δημάρχου. Και δεν διαφωνούμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν τοποθετηθεί νόμιμα.


Και επειδή σχολιάστηκε εκτενώς η οδός Τσαγκαράκη και η οδός Μαρώτη (όσον αφορά την επικινδυνότητά τους, ο δήμαρχος έκλεισε την κουβέντα τονίζοντας ότι προφανώς «είμαι πολύ επιτυχημένος Δήμαρχος, αν το πρόβλημα του Δήμου είναι μόνο η οδός Μαρώτη».


Για την ενημέρωση της Τροχαίας επέμεινε και ο Δ. Κυπριώτης.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν να ερωτηθεί η Τεχνική Υπηρεσία, γιατί δεν το γνωρίζει, και συνέχισε βέβαια στρεφόμενος προς τους ερωτηθέντες: κυρία Αργυροπούλου και κύριε Κυπριώτη χθες ήσασταν δύο ώρες στην Τεχνική Υπηρεσία Γιατί δεν ρωτήσατε;

Αλλά το θέμα είναι αν έχει ενημερωθεί η Τροχαία;

Βεβαίως είναι θέμα να έχει ενημερωθεί η Τροχαία για το έργο, όσον αφορά όμως την ασφάλεια του εργολάβου και του Δήμου γενικότερα. Αλλά το πρόβλημα είναι αυτή καθ’ αυτή η κατασκευή της οδού, που και εμείς την περπατήσαμε και συμμεριζόμαστε εν μέρει τον προβληματισμό των προλαλησάντων.

Ιδιαίτερα στο σημείο που ο δρόμος κάνει καμπύλη και επάνω ακριβώς στην καμπύλη έχουν τοποθετηθεί εμπόδια και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου.

Όταν λοιπόν κάποιος τρέχει με μία υψηλή ταχύτητα (γιατί με 30 δεν πάει ούτε ένας στους 10) δεν προλαβαίνει να κόψει γιατί πάνω στη στροφή δεν έχει την απαιτούμενη ορατότητα για να το δει από μακριά. Επίσης είναι χαμηλά και τη νύχτα (αν δεν έχουν αντανακλαστικά επάνω) δεν θα φαίνονται.

Την ώρα που βγάζαμε τις φωτογραφίες, κάποιοι ενοχλήθηκαν και κάποιοι μας πλησίασαν και ρώτησαν γιατί φωτογραφίζουμε. Ετσι μας δόθηκε η ευκαιρία να ρωτήσουμε εφ’ όσον ήταν κάτοικοι τη γνώμη τους για το έργο. Η απάντηση ήταν αρνητική για το έργο επισημαίνοντας περίπου τις ίδιες παρατηρήσεις μας (επικινδυνότητα, έλλειψη ορατότητας και ξεπερασμένα λόγω ταχύτητας). Κάποιος μάλιστα μίλησε για διευκόλυνση των συγκεκριμένων κατοικιών που βρίσκεται το εμπόδιο μπροστά τους, για να διευκολύνονται στο παρκάρισμα!


Φοβούνται πλημμύρες


Σοβαρό πρόβλημα πλημμύρας φοβούνται οι κάτοικοι και ζητούν να προλάβουν το έργο πριν ολοκληρωθεί.

Πού θα πάνε τα όμβρια ύδατα; Υπάρχει πρόβλεψη;

Ή θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχουν στην Αγίου Ιωάννου.


Τα νερά του Χερώματος  κατεβαίνουν και πνίγουν τη Μηλαδέζα.

Ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας Βασιλειάδης εξήγησε ότι οποιαδήποτε τροποποιηση υποστεί αλλοίωση στους άξονες του δρόμου, επιφέρει σημαντικές ζημιές στα υψόμετρα της περιοχής.

Στη Μηλαδέζα έχει γίνει σωστή δουλειά με τα  υψόμετρα. Το θέμα όμως είναι πού πάνε αυτά τα νερά. Πρέπει να λύσουμε το θέμα της διευθέτησης. Πρέπει να πάρουμε τις εγκρίσεις από τη Νομαρχία και να προχωρήσουμε σε κάποιο τεχνικό έργο για να πιάσουμε τα νερά του Χερώματος.

Κάναμε τα αδύνατα δυνατά. Στην Αγ. Ιωάννου, πριν κατασκευαστεί ο δρόμος τα νερά πηγαίνανε στα χωράφια. Εκεί πρέπει να γίνει μια κατ’ αρχήν προσαρμογή. Πού θα πάνε τα νερά μετά την Αγ. Ιωάννου. Εδώ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.


…Και δημογεροντία!


Ο πάντα παρών στα δημοτικά Συμβούλια Λάκης Αργυρίου ζήτησε το λόγο και έκανε «νουθεσίες» προς το Δημοτικούς Συμβούλους:

«Εχω δικαίωμα να σας κρίνω, γιατί είμαι πάντα παρών. Το νόμισμα έχει δύο πλευρές και είναι ευτυχής εκείνος που μπορεί να δει και την άλλη πλευρά.

Πού ήταν οι σύμβουλοι της Βάρης προχθές που κάναμε την εκδήλωση για τις ελεύθερες και καθαρές παραλίες; Και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας!


Η Μπουμπουλίνα μόνη της!

Χαρακτηρίζοντας τη Δήμητρα Σουτόγλου – “Μπουμπουλίνα” – τόνισε ότι έκανε έναν αγώνα μόνη της για την εκδήλωση στις παραλίες.


Και ο …εισαγγελέας

Αναφέρθηκε στα έργα που πρέπει και θέλει να κάνει κάθε Δημοτική Αρχή και πρέπει να βοηθούν όλοι οι σύμβουλοι προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας τον Δ. Κυπριώτη εισαγγελέα, που ξέρει πώς να φερθεί!


Μικρός απολογισμός

Ο Δήμαρχος σε απάντηση στον Λ. Αργυρίου  έκανε έναν μικρό απολογισμό, αφού τόνισε ότι αγκυλωμένο είναι όλο το σύστημα και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο.

– Βρίσκεται σε αναμονή ενός δανείου μέχρι το Σεπτέμβριο, με το οποίο θα γίνουν έργα ομβρίων  και αποχέτευσης στη Μηλαδέζα.

– Εχει σταλεί έγγραφο για το θέατρο και το Λατομείο και βρίσκονται σε αναμονή.

Αυτή τη στιγμή τρέχει οδοποιία στη Λαθούριζα με ένα εκατομμύριο καθώς και η πλατεία.

Παίρνουμε ένα λεωφορείο και θα πληρώνουμε 2.800 ευρώ το χρόνο, (200 ευρώ το μήνα), και μετά μία εξαετία θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Είναι 11μετρο και θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά μαθητών και άλλων.


Καθυστερεί το έργο στο λιμάνι

Επιχορήγηση για το λιμάνι της Βάρκιζας 100.000 ευρώ έχουν πάρει προκειμένου να διορθώσουν βλάβες στο λιμενοβραχίονα, που προκλήθηκαν από παλιότερη θεομηνία.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής. Χρειάζεται επανακαθορισμός του αιγιαλού  και περιμένουν την Επιτροπή. Εχει σταλεί ερώτημα από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και περιμένουν ότι δεν θα αργήσει.

 

Χρονοβόρες διαδικασίες δένουν τα χέρια της καθαριότητας


Ο Αντιδήμαρχος Αν. Χατζηδαβιτίδης  απάντησε στην Λ. Αργυροπούλου για τα απορριμματοφόρα και το μηχάνημα πλύσης που είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν και υπολόγιζαν ότι θα τα είχαν φέτος. Κάλεσε δε τον υπεύθυνο υπάλληλο κ. Δήμα ο οποίος εξήγησε ότι ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 2007, που κόλλησε από ενστάσεις στη διακήρυξη. Αυτός ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Είναι μεγάλα τα ποσά και ο κάθε ενδιαφερόμενος εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει. Εχει έρθει η διακήρυξη στο Δήμο 4 με 5 φορές. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για το Δήμο Βάρης.

Πριν δύο μήνες ήρθε η ένσταση που είχε γίνει κατά της διακήρυξης τον Ιούνιο του 2007(!)

Σ.Σ.: Είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που ακούγονται πολλές φορές, που όμως μπορεί να φρενάρουν για χρόνια και χρόνια ένα έργο.

Τον χαρακτηρισμό της οδού Μουτούση σε ήπιας κυκλοφορίας συζήτησε το Δ.Σ. Ο Κυπριώτης και η Αργυροπούλου αναφέρθηκαν και πάλι στο τρόπο διαδικασίας, αφού η μελέτη έχει εγκριθεί από τη Δ.Ε. και οι σύμβουλοι δεν γνωρίζουν τι και πώς θα γίνει.

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι η διαδικασία είναι συγκεκριμένη.

Το Δ.Σ. αποφασίζει ότι θέλει την οδό ήπιας κυκλοφορίας.

Η Τεχν. Υπηρεσία ετοιμάζει μία μελέτη η οποία εγκρίνεται από τη Δ.Ε. και έρχεται μετά στο Δ.Σ. για να ψηφίσει τον τρόπο εκτέλεσης. Δεν εγκρίνει δηλαδή τη μελέτη, την οποία δεν έχει δει καν!


Σ.Σ. Είναι ο Κώδικας του κ. Παυλόπουλου, που έχει απονευρώσει όσο μπορούσε το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί κυρίαρχο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς είναι δυνατόν να ψηφίσω πώς θα εκτελεστεί το έργο, όταν δεν έχω δεί τι είναι αυτό το έργο;

Εδώ καταλαβαίνω τις ενστάσεις των συμβούλων αλλά και την αιτίαση του Προέδρου. - Δηλαδή και εσύ έχεις δίκηο  - και εσύ έχεις δίκηο.

Όμως η ουσία είναι μία. Το Δ.Σ. καλείται να ψηφίσει «γουρούνι στο σακί».

Με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ασχοληθούμε πολλάκις, γιατί προσπαθώντας να αποφύγουν την πολύ κίνηση του Σαββατοκύριακου, δημιουργούν ένα τεράστιο μόνιμο πονοκέφαλο σε μια σειρά κατοίκων στην κάθε περιοχή που εφαρμόζεται ένα τέτοιο σχέδιο.

Η Αφροδίτης λοιπόν είναι άνοδος μέχρι τη Θησέως και τοποθετούνται εμπόδια δεξιά και αριστερά για να μη μπορεί να παρκάρει αυτοκίνητο και να μη μπορεί να κατέβει, όπως γίνεται σήμερα που παραβιάζεται η αντίστροφη κίνηση.

Η απόφαση του Δ.Σ. είναι να μπουν μόνιμα εμπόδια, αλλά ο Δήμαρχος προτείνει να λειτουργήσει πειραματικά σε πρώτη φάση με κολωνάκια.

Η Θησέως γίνεται μονόδρομος προς τη Βορρέου και στη συνέχεια Βορεάδων και βγαίνεις στο Νεκροταφείο της Βουλιαγμένης, όπου κατεβαίνει για να συναντήσεις την παραλιακή και μπαίνεις σ’ αυτή από μία τυφλή στην κυριολεξία οπτική γωνία από αριστερά, κινδυνεύοντας δραματικά!

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 219 guests και κανένα μέλος