Εχουμε γράψει πολλές φορές για τα πολύ σημαντικά έργα αποχέτευσης, που επιτέλους, γίνονται σχεδόν σε όλη την Ανατολική Αττική, βάζοντας τέλος σε μία ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και τις εικόνες που βλέπουμε τα καλοκαίρια στους δρόμους και τις οσμές που βιώνουν οι κάτοικοι...

Η ΕΥΔΑΠ τα κατάφερε, και με την καλή συνεργασία των δήμων, βλέπουμε πλέον ότι το έργο προχωρεί.

eydap diefthinsymvouloiΜε αφορμή την εκκίνηση αυτών των έργων κατασκευής αποχέτευσης στους Δήμους Παιανίας, Παλλήνης και Ραφήνας–Πικερμίου, αλλά και την ουσιαστική εκκίνηση του μεγάλου έργου πνοής της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, και η Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων, Γεωργία Στεφανάκου, παρέθεσαν δείπνο γνωριμίας την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, για τους δημοσιογράφους, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Έτσι λοιπόν παραβρεθήκαμε κι εμείς σε μια πολύ όμορφη, ζεστή ατμόσφαιρα και λόγω του εξαιρετικά όμορφου χώρου, αλλά και τη ζεστή ανταπόκριση των εκπροσώπων της ΕΥΔΑΠ, που ήταν και οι οικοδεσπότες.

Οι οικοδεσπότες ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους για την παρουσία μας, συζήτησαν σε προσωπικό επίπεδο με τον καθένα, για το όραμα της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική και ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τα έργα της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή μας.

eydap gevma1Ο Αναστάσιος Τόσιος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των έργων που έγινε με επίκεντρο την προστιθέμενη αξία που αυτά θα επιφέρουν στους πολίτες και στο περιβάλλον. Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, οι κάτοικοι θα απαλλαγούν από τα ετήσια κόστη εκκένωσης των βόθρων, θα ωφεληθούν από την αναβάθμιση των περιοχών και της αξίας των ακινήτων, ενώ η κατάργηση των βόθρων θα βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος και των κοντινών θαλάσσιων ακτών.

Επιπλέον, με την πρόβλεψη δημιουργίας Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), οι εισροές που θα καταλήγουν στις μονάδες επεξεργασίας θα παράγουν τεράστιες ποσότητες ανακυκλωμένου, καθαρού νερού, οι οποίες θα αξιοποιούνται από τους αγρότες για τις καλλιέργειές τους αλλά και από τους Δήμους για πυρόσβεση, πότισμα χώρων πρασίνου κ.α.

Πέρα από τα τοπικά οφέλη, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ΚΕΛ θα ανακουφίσει τη χώρα από χρηματικές επιβαρύνσεις καθώς καλείται να πληρώνει σημαντικά πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απουσία τέτοιων βασικών υποδομών.

Σημαντικότερο όλων, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των έργων στην Ανατολική Αττική συμβαδίζουν με το όραμα και τη στρατηγική της ΕΥΔΑΠ για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Είναι μία ευτυχής κατάληξη, αν σκεφθούμε ότι εδώ και 25 χρόνια, που εμείς τουλάχιστον, ως ΕΒΔΟΜΗ, παρακολουθούμε τη διαμάχη, την αμφισβήτηση, την άρνηση των κατοίκων και τελικά την ευόδωση του έργου, θεωρούμε ότι η Ανατολική Αττική παύει να είναι η “πίσω αυλή της Αττικής” και όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα πρωτοστατήσει.

Ηλέκτρα Βενετσάνου


 

Ας δούμε από “μέσα” τα έργα, με το μάτι της ΕΥΔΑΠ

 

Αλλάζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων

 • Στο πλαίσιο εφαρμογής επενδυτικού πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών, επενδύονται περίπου €700 εκ. σε έργα κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και δημιουργίας Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.
 • Υλοποίηση των έργων με υψηλές προδιαγραφές και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής για επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.
 • Αξιοποίηση του ανακυκλωμένου, καθαρού νερού για δημοτική και επαγγελματική χρήση (άρδευση καλλιεργειών).
 • Υιοθέτηση νέας αντίληψης για τον πόρο του νερού καθώς είναι πολύτιμος για να χάνεται.
 • Προσανατολισμός στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.


Από τα Έργα Πνοής στην Ανατολική Αττική προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους και το περιβάλλον:

 • Διασφάλιση της υγείας των κατοίκων.
 • Αναβάθμιση των περιοχών και της αξίας των ακινήτων.
 • Εξοικονόμηση έως και €2.000 ετησίως ανά νοικοκυριό, λόγω της απαλλαγής του κόστους εκκένωσης βόθρων.
 • Δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το δίκτυο αποχέτευσης.
 • Απαλλαγή από την ανεξέλεγκτη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων στη θάλασσα, στο έδαφος και στο υπέδαφος.
 • Διασφάλιση ποιοτικής αποκατάστασης των υπόγειων νερών με την εξυγίανση του υπόγειου υδροφορέα.
 • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, χερσαίου και θαλάσσιου.
 • Αναβάθμιση των ακτών της Ανατολικής Αττικής και του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου.
 • Δραστική μείωση σπατάλης του πολύτιμου αγαθού του νερού.

 

 Επιπλέον, εθνικά οφέλη, από τα έργα:

 • Σταδιακή απαλλαγή της χρηματικής επιβάρυνσης της χώρας με πρόστιμα από την Ε.Ε. για έλλειψη υποδομών αποχέτευσης ακαθάρτων στην Ανατολική Αττική.  
 • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

 
Συνολικά στοιχεία Έργων Ανατολικής Αττικής

Προϋπολογισμός Έργων 700 εκατ. €
Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) 4
Αριθμός  χλμ. αγωγών 1.500
Αριθμός Συνδέσεων 40.900
Αριθμός Κατοίκων 400.000

 

Τα ΚΕΛ είναι:

 • Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδος • Μαραθώνα
 • Καλάμου-Αγίων Αποστόλων • Ωρωπού

 Έργα σε Εξέλιξη με αριθμό συνδέσεων:

Δήμος Παιανίας (Γλυκά Νερά): 2.500
Δήμος Παλλήνης: 9.600
Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: 8.500
 
Έργα Προκηρυγμένα με αριθμό συνδέσεων:
Δήμος Μαραθώνα: 7.000
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας: 10.000
Δήμος Ωρωπού: 3.300

 

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 209 guests και κανένα μέλος