Η περιοχή του Χερώματος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Βάρης, δυτικά της Σχολής Ευελπίδων και ανατολικά του Διλόφου.

Η περιοχή είναι δέσμια του Προεδρικού Διατάγματος για τη Β΄Ζώνη Υμηττού. Ο τίτλος του Διατάγματος είναι ψευδεπίγραφος διότι ο Υμηττός έχει δύο πλαγιές· την Δυτική και την Ανατολική.

Οι δεσμεύσεις αφορούν μόνο την ανατολική πλευρά καθ’ ότι στη δυτική, από το Πανόραμα Βούλας μέχρι την Αγία Παρασκευή, όχι μόνον δεν ισχύουν αλλά νόμιμα έχει φθάσει ως την κορυφή του βουνού η δόμηση, χωρίς καμμία οικολογική ευαισθησία.

Το Χέρωμα είναι οικισμός “κατοικείται” από τη δεκαετία του 1960. Αλλά για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αδικία, την εποχή που το Χέρωμα εκατοικείτο, η Ανω Βούλα και τα Καλύμνιμα (πάνω από τη Λεωφ. Καλύμνου) ήταν θαμνώδης περιοχή, τόπος κυνηγίου με στάνες και βοσκοτόπια, ενώ το Πανόραμα ήταν ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος! Η δε περιοχή της Βάρης “Μηλαδέζα” ήταν περιβόλια και το Κόρμπι γεμάτο στάνες.

Το Χέρωμα σήμερα έχει δύο Συλλόγους και τρεις τοπικούς συμβούλους στα δύο τελευταία χρόνια στο Τοπικό Συμβούλιο Βάρης, αλλά δεν ακούσαμε λέξη για το καυτό θέμα του Χερώματος. Τουναντίον από μέρος των τοπικών συμβούλων ήρθε μόνο μία πρόταση για την αλλαγή ονομασίας της οδού!

Ο γράφων, τρεις φορές κατέθεσα, ως σύμβουλος, πρόταση για ξεχωριστές συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου με τοπικά θέματα, όπως και του Χερώματος, αλλά καμμία δεν έγινε δεκτή.

Οφείλω σήμερα από τη θέση του Τοπικού Συμβούλου να ενημερώσω τους κατοίκους του Χερώματος και τους Βαριώτες γενικότερα ότι:

Η λύση την οποία διαφημίζει το έντυπο της Δημοτικής Αρχής, έχει έναν και μόνο σκοπό. Να κάμψει την όποια αντίσταση των κατοίκων για το εργοστάσιο σκουπιδιών, που προορίζεται στα ορεινά της Σχολής Ευελπίδων και να διευκολύνει τους τοπικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν την πρόταση του εργοστασίου Σκουπιδιών βεβαίως, χωρίς πολιτικό κόστος τόσο γι’ αυτούς όσο και για την παράταξη.

Απαλαγγμένο από αρχαιολογία, το ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. έχει εντάξει την περιοχή του Χερώματος εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου από το 1986 (ΦΕΚ 1003/22.1.86) ως Πολεοδομική Ενότητα.

Η πολεοδομική μελέτη της περιοχής έχει εκπονηθεί από το 1988, παραμένει όμως σε εκκρεμότητα καθώς για να εγκριθεί πρέπει να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα (544/1978) και να αποδεσμευθεί η περιοχή από τη ζώνη Προστασίας Υμηττού.

Σήμερα 890 ιδιοκτήτες οικοπέδων και κατοικιών νόμιμων “με στρεμματική άδεια” και νομιμοποιημένων με τις διατάξεις των νόμων 720/77 και 337/83 παραμένουν όμηροι της οικολογικής υποκρισίας πολιτικών και κομμάτων.

Το άρθρο 3 του Συντάγματος, μας ενημερώνει ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ΙΣΟΙ.

Υπάρχει κάποιος κάτοικος του Χερώματος που αισθάνεται ΙΣΟΣ με τους κατοίκους του Πανοράματος, της Τερψιθέας ή του Καρέα;

Πολιτική λύση εδώ και τώρα

Ελπίζω να μην χρησιμοποιηθεί - κακοήθως, προκειμένου να εγκατασταθεί ο χώρος διαλογής των σκουπιδιών στη Σχολή Ευελπίδων, να νομιμοποιήσουμε και το Χέρωμα! Το Χέρωμα έχει το δικαίωμα να μείνει ένα καθαρός οικισμός και να μη συνορεύει με τα σκουπίδια. 

Βασίλης Σιαμέτης
τοπικός σύμβουλος Βάρης
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 349 guests και κανένα μέλος