παρέμβαση στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Παρέμβαση έκανε και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με επίκεντρο τα θεσμικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ζήτησε επιτακτικά τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, που θα δώσει στο Πολιτικό Προσωπικό της Αυτοδιοίκησης τη δυνατότητα να αφοσιωθεί απερίσπαστα στο έργο της Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης.

Μίλησε για τις οικονομικές απολαβές των αιρετών εκπροσωπών των δήμων οι οποίες, όπως είπε, έχουν μείνει σε …μνημονιακά επίπεδα, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει για τους βουλευτές και τους γραμματείς τονίζοντας ότι έχουν: «τους δημάρχους στο ισόγειο και τους μη αιρετούς στα ρετιρέ».

  • Καυτηρίασε το γεγονός πως οι αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης δεν απολαμβάνουν καμία ασυλία από ποινικές διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους με αποτέλεσμα να διώκονται ποινικά και να χαρακτηρίζονται υπόδικοι.
  • Ζήτησε τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης ως του φορέα που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη λέγοντας: «Μόνο στις μπόρες, τις καταστροφές, ...καλούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις δεξιώσεις συνήθως δεν καλείται, είναι μόνο για τα δύσκολα».

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δήμων με τις περιφέρειες, έθεσε δύο κυρίαρχα ζητήματα δυσλειτουργίας και υποβάθμισης των ρόλων των δήμων. • Τη διαχείριση των πόρων των ΕΣΠΑ όπου: «Το κράτος έδωσε στις Περιφέρειες τη δυνατότητα να διαχειριστούν τους πόρους του ΕΣΠΑ για να στηρίξουν τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα χρήματά μας όμως τα μοιράζουν δεξιά και αριστερά. Στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Στα πανεπιστήμια. Στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Συγγνώμη! Έδωσε κανείς εξουσιοδότηση και το δικαίωμα στους περιφερειάρχες τα λεφτά μας να τα σκορπούν για τη δική τους πολιτική και τις δημόσιες σχέσεις;

  • Το μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων τονίζοντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι Περιφέρειες «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και πληρώνουμε τα πρόστιμα εμείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να το σταματήσουμε». Κλείνοντας ο Γρ. Κωνσταντέλλος ζήτησε να λειτουργήσουν οι ελεγκτές νομιμότητας των δήμων, γιατί σήμερα τον έλεγχο νομιμότητας αλλά και σκοπιμότητας, τον ασκούν οι υπάλληλοι της αποκεντρωμένης διοίκησης.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 132 guests και κανένα μέλος