Οπως γνωρίζουμε το ρέμα Ξερέα που διευθετείται εδώ και μεγάλο διάστημα, με παύσεις και καθυστερήσεις γιατί έχει προκύψει αρχαιολογικό εύρημα, στο σημείο της κατασκευής της γέφυρας στη Λουμπάρδα.

Οπως μας ενημέρωσε ο Δήμος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, οι εργασίες οι οποίες εξελίσσονται στην περιοχή ρέματος Ξερέα Αγίας Μαρίνας Κορωπίου συναντούν ιδιαίτερες καθυστερήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλα έργα στις περιοχές της Ανατ. Αττικής η οποία έχει πάρα πολλές περιοχές με αρχαιολογίες και συνεπώς προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα. Το τελευταίο εύρημα στην οδό Λουμπάρδας είναι ένα αρχαίο τοιχείο-κρηπίδωμα του ρέματος μήκους 22 μέτρων και πλάτος 80 εκατοστά.

Είναι γνωστό στα συνεργεία της αναδόχου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας ότι οι αρχαιότητες βρίσκονται, σε βάθη από 1 μέτρο έως και 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και λόγω των προσχώσεων είναι δύσκολο από πριν να εντοπιστούν. Η αρχαιολογική υπηρεσία έκρινε ως σημαντικά τα ευρήματα για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αποφάσισε τη διάσωσή τους και την μεταφορά τους, εκτός ρέματος, σε άλλη θέση που να είναι επισκέψιμη.

Ο Δήμος Κρωπίας δεν έχει στην κατοχή του δημοτικές ιδιοκτησίες στην Αγία Μαρίνα, ενώ καθυστερεί ακόμα, η κύρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως της λόγω και των συνεχών ενστάσεων κατοίκων Αγ.Μαρίνας ως προς την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους. Για το λόγο αυτό έπρεπε να βρεθεί άμεσα ο κατάλληλος χώρος ώστε να τοποθετηθεί το αρχαιολογικό εύρημα και να αναδειχθεί.

Η θέση βρέθηκε μετά από συνεννόηση του Δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση, σε ιδιοκτησίες που κατά 100% ρυμοτομούνται, και ανήκουν στις Κορωπιώτικες οικογένειες, Λέκκα και Αναγνώστου.

 

Κορωπιώτες δωρητές περισώζουν τα αρχαία

Συγκεκριμένα παραχώρησαν στο Δήμο Κρωπίας, τα πατρογονικά τους ακίνητα, κοινόχρηστους χώρους των ιδιοκτησιών τους, οι οικογένειες, Χρήστου Αναγνώστου, Παύλου και Σωτηρίου Λέκκα, Σταματίνας Λέκκα και Ελένης Λέκκα.

Ο Δήμος Κρωπίας ευχαριστεί τις οικογένειες του Δήμου για την άμεση προσφορά τους προς όφελος της περιοχής της Αγίας Μαρίνας, της προβολής και ανάδειξής της.

Η δέσμευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε πρόσφατη συνεδρίαση Δήμου, Περιφέρειας Αττικής και Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, είναι ένα χρονοδιάγραμμα ασφαλούς μεταφοράς και τοποθέτησης των ευρημάτων της τάξεως των δύο μηνών.

«Ευελπιστούμε, για την όσο το δυνατόν σύντομη ολοκλήρωση του έργου, με την μεταφορά των αρχαιοτήτων ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μεγάλης γέφυρας στην οδό Λουμπάρδας», κατέληξε ο δήμαρχος.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 188 guests και κανένα μέλος