Και τρίτη προσπάθεια απαλλοτρίωσης για μια ...χαμένη υπόθεση;

 

Εχει γίνει σαν παραμύθι, η περίπτωση του οικοπέδου για να αναγερθεί το 3ο Γυμνάσιο Βούλας. Μέχρι σύλλογος είχε δημιουργηθεί για το ...τρέξει, αλλά τελικά είναι παγωμένο και άγνωστη η τύχη του

Συζητήθηκε στη Δημοτική Συνεδρίαση του Δήμου ΒΒΒ, της 6ης Σεπτεμβίου ως 3ο. θέμα της ημερήσιας διάταξης. Η συζήτηση αφορούσε τη: Λήψη απόφασης επί αιτήσεως του “Μουσείου Μπενάκη” για τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Ο.Τ 251 στην Δ.Ε Βούλας.

Να θυμίσουμε ότι το Ο.Τ. 251 είχε δεσμευθεί για να απαλοτριωθεί προκειμένου να ανεγερθεί  το 3ο Γυμνάσιο της Βούλας, από το 2009.

Είχε προσδιοριστεί και η τιμή του, αλλά έληξε η περίοδος αποζημίωσης και δεν πληρώθηκε το ποσό, οπότε ήρθη η απαλλοτρίωση αυτοδικαίως.

Ο Δήμος επανήλθε στο θέμα το 2013 και αποφάσισε εκ νέου την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης.

Και εκεί προέκυψε ότι το Ο.Τ. 251 δεν είναι κατοχή μόνο του Μπενακείου Ιδρύματος, αλλά έχει και άλλους ιδιοκτήτες. Το Ο.Τ. 251 είναι δύο κομμάτια. Το ένα είναι ιδιοκτησίας Μπενάκη και το άλλο είναι ένα κομμάτι που το έχει δώσει με διαθήκη σε τρεις συνεργάτες του ο διαθέτης Κόνιαρης (Δικηγόρο, συμβολαιογράφο και μηχανικό), όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος. Να θυμίσουμε ότι την περιοχή μαζί με άλλα 71 στρέμματα ανήκουν στο Μπενάκειο Ιδρυμα ως κληροδότημα από τον δικηγόρο Κόνιαρη. Μια διαθήκη που έχει αμφισβητηθεί από πολλούς και πολλές φορες και αποτελεί ένα μυστήριο.

Όταν λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία επανεπιβολής και οι κληρονόμοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, έριξαν την απόφαση και κατάφεραν μετά την απόφαση των δικαστηρίων και του ΣΥΠΟΘΑ, να βγάλουν ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο έδινε όρους δόμησης και τροποποιούσε το ρυμοτομικό στο μισό Ο.Τ., 251, το οποίο αποδόθηκε ελεύθερο στους ιδιοκτήτες. Το άλλο μισό του 251 (3.175 τ.μ.) συνέχισε να είναι στα πολεοδομικώς αρρύθμιστα, καθότι είχε γίνει τροποποίηση ρυμοτομικού για σχολεία και είχε αρθεί η απαλλοτρίωση, αλλά δεν είχαν δοθεί όροι δόμησης και οικοδομικές γραμμές για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο δήμαρχος εξήγησε προς το σώμα του Δ.Σ. ότι το Μπενάκειο ήρθε το Φεβρουάριο και ζήτησε από το Δήμο να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του ρυμοτομικού και να του δώσουμε όρους δόμησης. Σ' αυτή η διαδικασία πρέπει εντός 6 μηνών να απαντήσει η Περιφέρεια.

Ο Δήμος πρέπει να απαντήσει ότι μας ενδιαφέρει και εμμένουμε στη θέση ότι πρέπει να επιβληθεί εκ νέου η απαλλοτρίωση, εξήγησε ο δήμαρχος, γιατί το όλο θέμα έχει να κάνει και για το σύνολο των 7 οικοδομικών τετραγώνων, όπου εντάσσεται και το 251.

(Σημείωση συντάκτη: τα γνωστά στρέμματα που αγόρασε πρόσφατα μεγάλη εταιρεία για να δημιουργήσει περίκλειστη πόλη).

«Δεν προτιθέμεθα να δώσουμε όρους δόμησης ούτε να ρυθμίσουμε πολεοδομικώς το 251 και θα επιμείνουμε στη διαδικασία απαλλοτρίωσης. Εάν παρέλθει ο χρόνος και δεν προχωρήσουν θα προσφύγουμε στο ΣτΕ», κατέληξε ο δήμαρχος.

Τέλος, πάρθηκε απόφαση για Επανεπιβολή απαλλοτρίωσης τμήματος Ο.Τ.251.

• Το παράδοξο είναι, γιατί ζητάει το Μπενάκειο Ιδρυμα όρους δόμησης και ρυμοτομικά τη στιγμή που τα έχει πουλήσει τα ακίνητα; Βέβαια ζητάει για το 251, αλλά όπως στο μπιλιάρδο αλλού στοχεύει η στέκα και αλλού πάει η μπάλα. Και ρυμοτομώντας το 251 παίρνει η μπάλα και όλα τα υπόλοιπα, τα οποία όμως είναι αγορασμένα από εταιρεία για να τα οκοδομήσει. Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, όπως ερωτηματικό είναι πώς το Μπενάκειο πούλησε όταν μέσα στα ακίνητα υπάρχουν και άλλοι μεριδιούχοι οι οποίοι διεκδικούν;

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 233 guests και κανένα μέλος