Μήπως τα 5 βήματα του δημάρχου είναι ένα προπέτασμα καπνού;;;

γράφει ο Νατάλιος Πέτροβιτς*

 

― Υπήρχε το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις εδώ και χρόνια. Γιατί δε χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ;

 

Το πρώτο δείγμα προθέσεων του δημάρχου ΒΒΒ, για τις μεγάλες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του δήμου μας ήταν τα 71 στρέμματα σε 8 Οικοδομικά Τετράγωνα στη Δ.Ε. Βούλας, πρώην ιδιοκτησίας μουσείου Μπενάκη.

Πρώτα καθυστέρησε μέχρι την τελευταία ημέρα που επιτρέπει ο νόμος, να εκδώσει τον ΤΑΠ για να πραγματοποιηθεί η πώληση στο fund HINES-HEDERSON, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αφού οι υπηρεσίες του δήμου είναι υποχρεωμένες να τον εκδίδουν.

Δεύτερο βήμα ήταν η πρόθεση απαλλοτρίωσης όλων των Οικοδομικών Τετραγώνων για πράσινο και κοινωφελείς σκοπούς. Το κόστος της απαλλοτρίωσης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στα 50 εκ. ευρώ, ποσό που δεν έχει ο δήμος, ούτε πρόκειται να βρει στα στενά χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος. Εξάλλου θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρώσει παλαιότερες απαλλοτριώσεις, άρα το συνολικό κόστος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Τρίτο βήμα ήταν η αναστολή έκδοσης Οικοδομικών Αδειών στην περιοχή, με το πρόσχημα ότι έτσι δεν θα μπορέσουν να οικοδομηθούν τα 8 Ο.Τ.

Τέταρτο βήμα ήταν η πρόταση για μείωση του συντελεστή δόμησης στο μισό (από 0,6 σε 0,3).

Πέμπτο βήμα ήταν η έλλειψη ενημέρωσης των δημοτών και των μελών του ΔΣ, ενώ γνώριζε, ότι η επένδυση του fund οδεύει προς έγκριση ως Στρατηγική Επένδυση.

 

Τα ακόλουθα ερωτήματα εύκολα δημιουργούνται:

Υπήρχε το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις εδώ και χρόνια στον προϋπολογισμό του δήμου (από προσκύρωση της Δ.Ε. Βουλιαγμένης για απαλλοτριώσεις και για δημιουργία χώρων πρασίνου). Γιατί δε χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ για την απαλλοτρίωση έστω και του μικρότερου Oικοδομικού Tετραγώνου (O.T.) τόσο καιρό;

Στην πρότασή μας να γίνει απαλλοτρίωση σε μερικά Ο.Τ. έτσι ώστε να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης έμμεσα και να μη χρειάζεται να μειωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή επηρεάζοντας και τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, απάντηση δεν πήραμε.

 Αφού γνώριζε πως οι επενδυτές είχαν αιτηθεί την υπαγωγή της επένδυσής τους στις «Στρατηγικές Επενδύσεις», γιατί ανέστειλε την έκδοση Οικοδομικών Αδειών για όλους τους οικοπεδούχους της περιοχής; Οι στρατηγικές επενδύσεις δεν αδειοδοτούνται από τις τοπικές Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομία)

Με την αναστολή έκδοσης Οικοδομικών Αδειών δεν πλήττονται οι απλοί ιδιοκτήτες; Αυτοί τι χρωστάνε να πληρώνουν το μάρμαρο της έλλειψης σωστής στρατηγικής εκ μέρους του δημάρχου;

Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία, δεν υπάρχουν πλέον περιοχές αποκλειστικής κατοικίες – ξεκινάνε από τη βάση της αμιγούς κατοικίας-, προς τι λοιπόν η μήνυση που υπέβαλλε ο δήμος εναντίον των επενδυτών περί ψευδούς δήλωσης χρήσεων γης;

Απάντηση δεν πήραμε ούτε θα πάρουμε.

Ο δήμαρχος-«βασιλιάς» είναι δυστυχώς «γυμνός» από επιχειρήματα και η επένδυση ήδη πήρε έγκριση ως Στρατηγική.

Συνεπώς ο δήμος μέχρι στιγμής είναι μπλεγμένος με την τακτική που ακολουθεί. Μήπως όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό προπέτασμα καπνού;

Αν οικοδομηθούν τα 8 Ο.Τ. ο δήμαρχος θα μας πει στο τέλος «δώσαμε τον αγώνα μας, χάσαμε, αλλά κερδίσαμε επιπλέον δημοτικά τέλη, φόρους (και πιθανώς ΕΝΦΙΑ αν και όποτε αποδοθεί στους δήμους)»

―――――

* Ο Νατάλιος Πέτροβιτς είναι Δημοτικός Σύμβουλος ΒΒΒ και Πολιτικός Μηχανικός

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 253 guests και κανένα μέλος