Από τα 500.000 στρ. που κάηκαν στην Εύβοια, μόνο τα 150.000 βλέπει δάσος ο Ευθ. Λέκκας
Tην «επόμενη ημέρα» της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βόρεια Εύβοια, περιέγραψε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) (10.8.21), στην οποία συμμετέχει ως επιστημονικός συνεργάτης.
Ο Ευ. Λέκκας μίλησε για τεράστια καταστροφή επισημαίνοντας ότι «από τα περίπου 500.000 στρέμματα που έχουν μέχρι τώρα καεί “τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος», προσδιορίζοντας την περιοχή της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας.
Aυτά τα 300 χιλιάδες στρέμματα δασών «έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι κλίσεις των εδαφών είναι μεγάλες και τα πετρώματα δεν σηκώνουν καινούργια δένδρα. Το περιβάλλον είναι πολύ αρνητικό για να έχουμε αναδάσωση», ξεκαθάρισε ο Ευ. Λέκκας.
Αντίθετα τα υπόλοιπα 150.000 στρ. μπορεί να ξαναγίνουν δάση. Σ΄αυτά, «μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή ν’ αναδασωθεί», εξήγησε.
Υπογράμμισε δε τους άμεσους κινδύνους που είναι αντιμέτωπες εκείνες οι περιοχές, αλλά και οι αντίστοιχες πυρόπληκτες της Αττικής και της Πελοποννήσου τονίζοντας: «Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν τέτοια καταστροφή, η διάβρωση εδαφών, οι πλημμύρες κ.α.) και κάλεσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ΄ότι αφορά την ενημέρωση και εκπαίδευση των αιρετών και του στελεχιακού δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων που «από δω και πέρα θα βλέπουμε συνεχώς», όπως προειδοποίησε, τονίζοντας ότι: «Η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ».