στη “φερόμενη” περιουσία της εκκλησίας στη Βουλιαγμένη

 Eπανεπιβολή ρυμοτόμησης, απαλλοτρίωσης σε ακίνητα με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος, σε οικοδομικά τετράγωνα στην Δ.Ε. Βουλιαγμένης, ήταν ο τίτλος του 3ου θέματος στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΒΒΒ, την Τετάρτη 21 Ιουλίου, το οποίο έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Σοβαρότατο θέμα για την περιοχή, γιατί αν εφαρμοστούν οι απαιτήσεις της Εκκλησίας, η περιοχή θα γίνει κρανίου τόπος με την οικοδόμηση και την αποψίλωση του πρασίνου.

Ο Δήμαρχος, Γρ. Κωνσταντέλλος, εισηγήθηκε το θέμα ξεκινώντας από το 1951, όταν καταρτίστηκε νέο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης με συμβολαιογραφική πράξη παρουσία του συμβολαιογράφου Αθηνών Χ. Κατσαφαρόπουλου (1900/21.2.1951), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και σήμερα “Εκκλησία της Ελλάδας”.

Σημείωσε, ο δήμαρχος, ότι εδώ και πέντε χρόνια γίνεται τεχνική και νομική προετοιμασία στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί νομικοί και μηχανικοί. Εγινε μία εκτενής αναφορά στο ιστορικό της κατάστασης, μερικά από τα σημεία που καταγράφουμε παρακάτω.

Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε το 1951 (ΦΕΚ Α’ 121/1951), με την οποία εγκρίθηκε το νέο ρυμοτομικό σχέδιο Βουλιαγμένης. Έτσι εντάχθηκαν στο σχέδιο συνολικά 3.031 στρέμματα, το (36,98%), 28,79% κοινόχρηστοι χώροι, και 33,26% ελεύθεροι δόμησης χώροι.

Ο Δήμαρχος, όπως ανέφερε, η κατανομή των χώρων στη σύμβαση Κατσαφαρόπουλου, παρουσιάζει μια ισορροπία ως προς την αναλογία μεταξύ των χρήσεων των χώρων που ορίζει, δηλαδή των κοινόχρηστων, των οικοδομήσιμων χώρων και των προς κοινοφελείς σκοπούς ελεύθερων δόμησης χώρων.

Σύμφωνα με αυτά οι προς απαλλοτρίωση εκτάσεις εθεωρούντο “οικοδομικές νησίδες”.

Στη διάρκεια των ετών, παρουσιάζεται μια προσπάθεια μεταβολής της αναλογίας των χώρων. Μέχρι το 1978 το ισοζύγιο, μειώνεται και επικρατουν οι οικοδομικές χρήσεις σε βάρος των ελεύθερων χώρων. Έτσι ο σκοπός της σύμβασης ανατρέπεται.

Το εμβαδόν των οικοδομίσιμων εκτάσεων στο μεγάλο Καβούρι σήμερα, μετά τις συνεχείς τροποποιήσεις, είναι 112,787,98 τ.μ. Στις περιοχές Αστέρας και μεγάλο Καβούρι έχουν καταστεί σήμερα οικοδομήσιμα πέραν της αρχικής ένταξης, 415,6 στρέμματα, με τροποποίηση του αρχικού (1951) σχεδίου του ρυμοτομικού, εις βάρος των πράσινων και των κοινόχρηστων.

Στη συνέχεια με νέα πράξη ρυμοτομικού (ΦΕΚ Α΄229/25.8.1955), επεκτείνεται το σχέδιο. Συνολικά με τις τροποποιήσεις του 1953 και 1955 έχουν χάσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και χαρακτηριστεί οικοδομήσιμα 18.083,53 τ.μ.

Η προσπάθεια μείωσης των ελεύθερων χώρων δόμησης φρενάρει το 1978-1988 με τις συνεχείς αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Βουλιαγμένης (επί δημαρχίας Καραγεώργου και Κασιδόκωστα), που τα απαλλοτριώνουν και μετατρέπουν τα οικοδομήσιμα σε πράσινα και κοινόχρηστα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος (Εκ.Ελ.) προσφεύγει με αιτήσεις ακύρωσης προς τα δικαστήρια, τα οποία με 5 αποφασεις (2001) ακυρώνουν τη σιωπηρή άρνηση του Δήμου να απελευθερώσει τις δεσμευμένες ως πράσινο εκτάσεις.

Το 2002 η Εκ.Ελ. με έγγραφό της (2630/491/26.6.02) ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό των καθορισθέντων ως κοινόχρηστων χώρων της φερόμενης ιδιοκτησίας της σε μία σειρά Ο.Τ.

pinakas isozigiouΤα εμβαδά που αναγράφονται στο έγγραφό της παρουσιάζουν αποκλίσεις και ασυμφωνίες από τα εμβαδά της σύμβασης Κατσαφαρόπουλου.

Αν τυχόν γίνει δεκτή η θέση της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%, από 36,98%, που ήταν στο αρχικό σχέδιο.

Αν αποχαρακτηριστούν όλα αυτά που ζητάει η Εκ.Ελ από το 2002 η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα είναι δραματική. Κάτι που επισημαίνει ο δήμαρχος τονίζοντας ότι: «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο».

Κατά την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος (Σ) ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να αποβλέπει στην ικανοποίηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος και στη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης και όχι υποβάθμισης.

Γίνεται σαφές ότι ο νομοθέτης επιβάλλει τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου κοινοχρήστων - οικοδομήσιμων χώρων απαγορεύοντας τον αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων χώρων και τη μετατροπή τους σε οικοδομήσιμες εκτάσεις χωρίς αντιστάθμισή τους.

Η Διοίκηση του Δήμου, επομένως είναι δεσμευμένη από το Σύνταγμα, να διατηρήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του συνόλου των επίμαχων εκτάσεων.

Θεωρεί ότι η Εκ.Ελ. έχει ήδη αποζημιωθεί, με το παραπάνω, για τις απαλοτριώσεις.

Συμπερασματικά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο έχει διασαλευτεί και προτείνεται να αποκατασταθεί όπως:

  • Στο Μεγάλο Καβούρι, Αστέρας έχουν γίνει οικοδομήσιμα 433,7 στρ. παραπάνω από αυτά της ένταξης του ρυμοτομικού του 1951.
  • Οι εκτάσεις της Εκ.Ελ. που έχουν επιβληθεί ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις αντιστοιχούν σε 269,3 στρ. περίπου.

Διαφαίνεται άμεσα το έλλειμμα των κοινόχρηστων χώρων τα οποία αποτελούν οικοδομικές εκτάσεις της Εκ.Ελ.

Συμπερασματικά, κατέληξε ο δήμαρχος, ο Δήμος ΒΒΒ δεν οφείλει αποζημίωση στην Εκ.Ελ για τη συντέλεση των επίμαχων απαλλοτριώσεων. Η εκκλησία έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, πολλαπλάσια οικοδομήσιμη γη.

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα και έλαβε τον υπ’ αριθμ. 199/2021. Υπήρξαν και δύο λευκά.

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την απόφαση του Δ.Σ. ως τη σημαντικότερη απόφαση που έχει πάρει ο Δήμος ΒΒΒ από την ίδρυση του, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η προστασία του φυσικού κάλλους της Βουλιαγμένης και η διατήρηση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της πόλης μας».

 

Διαβάστε τη Συνέντευξη Τύπου

https://www.ebdomi.com/eidiseis-nea/15809-o-dimarxos-bbb-gr-konstantellos-enhmeronei-kai-apanta-gia-thn-ekklhsiastikh-periousia-sth-vouliagmenh.html

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 167 guests και κανένα μέλος