αφορά 80 κατοικίες οι οποίες θα κατασκευαστούν με δωρεά από την κυπριακή δημοκρατία

O Δήμοw Ραφήνας Πικερμίου παραχωρεί έκταση εντός των διοικητικών του ορίων, μία έκταση γης, προκειμένου να χτιστούν σπίτια για την αποκατάσταση των άστεγων πυρόπληκτων οικογενειών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2018.

Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα 19/7/2021, σε τηλεδιάσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και αφορά ένα ανεξάρτητο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο έκτασης περίπου 18 στρεμμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Ειδικότερα ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου ολοκλήρωσε τη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Νταού Πεντέλης ή Αγίας Παρασκευής στα σύνορα του οικισμού Πευκώνα με τον οικισμό Διασταύρωση, πίσω από την εκκλησία της Αναλήψεως και έτσι ολόκληρη η περιοχή του Πευκώνα εντάσσεται σε πολεοδομικό σχέδιο μετά από 25 χρόνια προσπάθειών. Η περιοχή Μακεδονομάχοι εντάσσεται με συντελεστή 0,5, όπου εκεί υπάρχει και το ειδικό ρυμοτομικό για τη στέγαση των πυρόπληκτων. Το τμήμα στο Κόκκινο Λιμανάκι το οποίο στο παρελθόν είχε εξαιρεθεί και λύθηκε το θέμα με το δασικό χαρακτήρα της γύρω περιοχής και τέλος η περιοχή στο Μάτι.

Το τοπικό ρυμοτομικό για την αποκατάσταση των άστεγων πυρόπληκτων, αφορά 80 κατοικίες οι οποίες θα κατασκευαστούν με δωρεά περίπου 12 εκατ. ευρώ από την κυπριακή δημοκρατία. Το 50% της έκτασης των 18 στρεμμάτων θα προκύψει από προσφορά του Δήμου από κληροτεμάχια που έχει στην ιδιοκτησία του και τα οποία μετά από συντονισμένες ενέργειες εντάχθηκαν στο σχέδιο, ενώ η υπόλοιπη έκταση θα προκύψει από εισφορά σε γη ιδιοκτησιών που επίσης εντάχθηκαν στο σχέδιο.

O Δήμαρχος σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«Καταρχάς είμαι θετικός για την αποκατάσταση των άστεγων πυρόπληκτων -για τους οποίους δεν μπορέσαμε εδώ και τρία χρόνια ως κράτος να δώσουμε λύσεις μέσα από τις χρήσεις γης- στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου. Δεσμεύομαι από την πλευρά μου ότι οτιδήποτε είναι δημοτικό κληροτεμάχιο στη συνέχεια να παραχωρηθεί στο κράτος για να μπορέσει να γίνει η στέγαση αυτών των ανθρώπων, συν την εισφορά σε γη η οποία θα προκύψει.

Όσον αφορά στον παραλιακό πεζόδρομο ως δημοτική αρχή είμαστε υπέρ, διότι θα οδηγήσει σε μια πραγματική αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου και ταυτόχρονα θα λύσει και ζητήματα τα οποία υπάρχουν με διάφορους ιδιοκτήτες. Γιατί πραγματικά αυτό το μέτωπο ανήκει στο σύνολο των πολιτών».

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάρα πολλά, κάναμε πολύ μεγάλη διαδρομή, όμως δεν έχουμε λύσει το 100% των θεμάτων στέγασης των πολιτών. Υπάρχουν περιοχές που δεν κατέστη δυνατόν να απεγκλωβιστούν από τη δασική νομοθεσία και προχωράμε βάζοντας πλάτη μπροστά στην επόμενη μέρα παραχωρώντας γη εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου στην περιοχή μεταξύ Σκουφέϊκα και Κόκκινο Λιμανάκι με συντελεστή δόμησης 0,5 ώστε με ένα τοπικό ρυμοτομικό να κατασκευαστεί ένα πρότυπο συγκρότημα κατοικιών για να στεγαστούν οι κάτοικοι που σήμερα είναι ακόμη χωρίς σπίτια».          

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 141 guests και κανένα μέλος