Γνωμάτευσε το Ειρηνοδικείο και αρνήθηκε την έγκριση του Συλλόγου!

Eπιστολή που απευθύνεται προς όλα τα κόμματα της Βουλής καθώς και προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος, σχολιάζοντας την άρνηση του Ειρηνοδικείου να εγκρίνει το καταστατικό του υπό ίδρυση Σύλλόγου Γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων, με σκεπτικό που μόνο ανατριχίλια φέρνει γυρίζοντάς μας πίσω δεκαετίες...

Δημοσιεύουμε την επιστολή τους

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Στις 18/3/2021, ο δικαστής του Eιρηνοδικείου Κορωπίου εξέδωσε την με αριθμό 4/2021 απορριπτική διάταξη σχετικά με την αίτηση γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων προκειμένου να ιδρυθεί Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων στο συγκεκριμένο σχολείο, η οποία είχε κατατεθεί στις 14/10/2020.

Στην 8σέλιδη απόφασή του ο δικαστής κατέληξε στην απόρριψη του αιτήματος ίδρυσης του συγκεκριμένου συλλόγου γονέων. Στο σκεπτικό του είναι ότι το συνταγματικό δικαίωμα της ίδρυσης σωματείων υπόκειται σε περιορισμούς οι οποίοι είναι «αναγκαία μέτρα σε μια δημοκρατική κοινωνία, για τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της δημόσιας τάξης, υγείας και ηθικής, ή την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων….. την πρόληψη του εγκλήματος, την προστασία της υγείας και της ηθικής ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων»!

Ποιο ήταν το «έγκλημα» των συγκεκριμένων γονιών μαθητών του Nηπιαγωγείου, σε βαθμό μάλιστα να κινδυνεύει η «δημοκρατική κοινωνία», η «εθνική ασφάλεια» κ.λπ.;

Ότι στο άρθρο 2 του καταστατικού του αναφέρονται στους σκοπούς του συλλόγου” «Η προάσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης, η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας».

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένοι σκοποί υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα καταστατικά των συλλόγων γονέων της χώρας, όπως και των Ενώσεων γονέων (ανάμεσα και της δικιάς μας ένωσης), των ομοσπονδιών και της ΑΣΓΜΕ. Κατά συνέπεια η απόφαση του συγκεκριμένου δικαστή όχι μόνο είναι πρωτοφανής, αλλά αμφισβητεί τη νόμιμη έκφραση όλων των φορέων του γονεϊκού κινήματος στη χώρα μας.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια ευθεία βολή ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι μέσα στα πλαίσια του οποίου είναι κατοχυρωμένο και το δικαίωμα διεκδίκησης της τροποποίησης άρθρων ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος. Άλλωστε τα ίδια τα πολιτικά κόμματα που μας κυβερνούν έχουν στα προγράμματά τους την τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος (π.χ. άρθρο 16). Μήπως θα έπρεπε να τεθούν έκτος νόμου; Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση καθιστά αδίκημα και διώκει το δικαίωμα των γονιών να διεκδικούν αναβαθμισμένη, ποιοτική, αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση.

Επιπλέον ο συγκεκριμένος δικαστής δεν επικοινώνησε πριν εκδόσει την απόφασή του με τον πληρεξούσιο δικηγόρο, κάτι που είναι συνήθης πρακτική, ώστε να γίνει προσπάθεια να αφαιρεθούν οι επίμαχες λέξεις προκειμένου να λάβει έγκριση το καταστατικό. Πολύ περισσότερο, δεν έλαβε υπόψη του ότι τα νηπιαγωγεία έχουν μικρό δυναμικό μαθητών και κατά συνέπεια το οικονομικό κόστος για την ίδρυση συλλόγου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα παιδιά μένουν στο νηπιαγωγείο δύο μόλις χρόνια είναι συνήθως ανασταλτικός παράγοντας στην απόφαση των γονέων να ιδρύσουν σύλλογο. Έτσι, με την επανάληψη της αίτησης έγκρισης συλλόγου, τα δικαστικά έξοδα διπλασιάζονται.

Παρ’ όλα αυτά οι γονείς παρά την απαράδεκτη απορριπτική απόφαση του ειρηνοδίκη δεν πτοήθηκαν, συνέλεξαν από την αρχή χρήματα προχώρησαν στις 19/4 σε νέα κατάθεση αίτησης στο ειρηνοδικείο, αυτή τη φορά αφαιρώντας από τους σκοπούς του καταστατικού την επίμαχη φράση. (σ.σ. κακώς).

Αυτή τη φορά η δικαστής του ειρηνοδικείου Κορωπίου με την αριθμό 15/2021 διάταξη, απέρριψε ξανά την αίτηση με το σκεπτικό ότι: Μεταξύ των καταστατικών σκοπών του υπό έγκριση Συλλόγου Γονέων μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων, αναφέρονται σκοποί οι οποίοι «αφορούν στη διεκδίκηση μεταρρυθμίσεων στην εν γένει εκπαιδευτική διαδικασία και όχι αποκλειστικώς σε ζητήματα λειτουργίας, οργάνωσης, γενικότερης κατάστασης και συνθηκών του σχολείου του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων και των εκεί φοιτούντων μαθητών». Έτσι αποφάνθηκε ότι «η επωνυμία του υπό σύσταση σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 5ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ», δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της αλήθειας που διέπει την επωνυμία όλων των νομικών προσώπων και συνεπώς το καταστατικό του δεν είναι έγκυρο (άρθρα 80 αρ. 1 ΑΚ)». Και μάλιστα για να το δικαιολογήσει επικαλείται (αν είναι δυνατόν) την απόφαση του Αρείου Πάγου 586/2005, που δεν ενέκρινε τη σύσταση σωματείου «Τούρκικης μειονότητας» στην Ελλάδα, η οποία αναφέρεται στην (εθνική) ταυτότητα των μελών του σωματείου!! Δυστυχώς για άλλη μια φορά ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική, της μη επικοινωνίας με τον πληρεξούσιο δικηγόρο πριν την έκδοση της οριστικής απόφασης με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα προσαρμογής του καταστατικού με σκοπό την έγκρισή του. Πρακτική που η εξακολούθησή της θέτει σε όλους ερωτήματα.

Είναι περιττό πάλι να αναφέρουμε ότι όλα τα καταστατικά όλων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της Ελλάδας περιέχουν τέτοιες προβλέψεις στους σκοπούς τους, καθώς η προάσπιση των συμφερόντων των παιδιών σε κάθε συγκεκριμένο σχολείο προϋποθέτει τη διεκδίκηση «μεταρρυθμίσεων στην εν γένει εκπαιδευτική διαδικασία».

Η Δεύτερη απορριπτική απόφαση οδήγησε σε οικονομικό στραγγαλισμό στη συγκεκριμένη στιγμής τους γονείς των μαθητών του 5ου Νηπιαγωγείου Σπάτων, οι οποίοι δεν έχουν πλέον τα υλικά μέσα αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν είτε σε εκ νέου κατάθεση ίδρυσης Συλλόγου Γονέων είτε σε ανακοπή κατά της διάταξης του Ειρηνοδικείου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ανεργίας, αναστολών εργασίας.

Όμως ο αγώνας δε σταματά εδώ, θα συνεχιστεί με τη νέα σχολική χρονιά, όσα εμπόδια και να θέλουν πιθανά να βάλουν κάποιοι που επιθυμούν να εμποδίσουν την ίδρυση συλλόγου στο συγκεκριμένο σχολείο. Ενός συλλόγου ιδιαίτερα μαχητικού και δημιουργικού - παράδειγμα και για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες των νηπιαγωγείων στο δήμο μας, οι οποίες κατά πλειοψηφία στεγάζονται σε άθλια ενοικιαζόμενα κτήρια. «Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω».

Η δεύτερη απορριπτική δικαστική απόφαση κάνει ακόμα πιο οφθαλμοφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια μεμονωμένη περίπτωση, και σημαίνει συναγερμό σε όλο το γονεϊκό κίνημα, σε όλους τους συλλόγους γονέων.

Καταγγέλλουμε τις απορριπτικές διατάξεις, τις πρωτοφανείς και προκλητικές αιτιολογίες που τις συνοδεύουν σε βάρος γονέων αλλά και τον τρόπο που εκδόθηκαν ο οποίος δεν έδωσε περιθώρια στο σύλλογο γονέων να προσαρμόσει εάν ήθελε τους σκοπούς του προκειμένου να επιτύχει την ίδρυση του συλλόγου.

Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, τη Δημοτική Αρχή, να πάρουν θέση για τα τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις που τις συνόδευσαν, γιατί οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι ευθεία βολή στα συνταγματικά μας κατοχυρωμένα δικαιώματα τόσο ως γονείς, όσο και ως πολίτες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ    ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗΣ

  • • •

 

•••

 

Mας δημιούργησε κατάπληξη η πείσμων επανειλημμένη απορριπτική απόφαση του Ειρηνοδικείου, που νεκρανασταίνει πολύ χαλεπές και σκοταδιστικές εποχές, που ζημίωσαν καίρια την πατρίδα μας.

Κατάπληξη μας προκάλεσαν και οι αναφερόμενες αιτιολογίες: «Δημόσια ασφάλεια», «προάσπιση δημόσιας τάξης», «προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων» (δηλαδή της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με σκοπό φυσικά το κέρδος!).

Πού, αλήθεια, κινδυνεύει η “δημόσια ασφάλεια”, και η “δημόσια τάξη”, με τη “δημόσια δωρεάν εκπαίδευση”, που αναγράφοναι στους σκοπούς του Συλλόγου; Μήπως έγραφαν ή εννοούσαν ότι θα το επιδιώξουν ενόπλως;!!! (κακώς το διέγραψε ο Σύλλογος στη δεύτερη προσφυγή του).

Και που “κινδυνεύουν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τρίτων;

Οι μεν θα επιδιώκουν “την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας” με πολιτικά μέσα, δια της πειθούς, οι δε τη διατήρησή της. Έτσι γίνεται στις πραγματικά ελεύθερες “δημοκρατικές κοινωνίες”. Όχι με δικαστικές αποφάσεις και αστυνομικά μέτρα.

Και μιας και αναφερόμαστε σε κρίσεις δικαστών, δηλαδή νομικών, μήπως θυμούνται τίποτα από τα φοιτητικά τους χρόνια περί “σκληρών”, άκαμπτων και “χαλαρών Συνταγμάτων”;

Τα πρώτα προκαλούν αφεύκτως επαναστάσεις, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί στην πρόσφατη ιστορία μας, ενώ τα “χαλαρά” όπως στην Αγγλία, προσαρμοζόμενα στις απαιτήσεις των καιρών, διατηρούν την πραγματική δημοκρατία!

Το θέμα δεν είναι απλά η ίδρυση ενός Συλλόγου Γονέων. Είναι σοβαρότατο και δεν εξαντλείται, βεβαίως, στον σχολιασμό μιας επιστολής.

Κώστας Βενετσάνος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 guests και κανένα μέλος