Αποδόθηκε στο κοινό το κτήριο περιοδικών εκθέσεων, το πρώτο από τα 18 κτίρια του Μουσείου Νεότερου Πολιτισμού που ανακατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

«Αντίδωρα του ΄21. Ήρωες και σύμβολα»

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντίδωρα του ΄21. Ήρωες και σύμβολα», έγιναν με την παρουσία της Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, και του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκαν στο Κτήριο των Περιοδικών Εκθέσεων, που είναι το πρώτο από τα 18 του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που αποδίδεται στο κοινό μετά την ανακατασκευή του. H αποκατάσταση και ανακατασκευή των κτηρίων γίνεται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ.

 

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης και ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου.

Ο Γ. Πατούλης ξεναγήθηκε στην έκθεση η οποία είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και φιλοξενεί αντικείμενα από τις συλλογές του ΜΝΕΠ και από τη Συλλογή Τατοΐου που αφορούν στη βασίλισσα Ολγα, πίνακες, μορφές αγωνιστών, σημαίες, φουστανέλες και τσαρούχια, όπλα και καράβια, κεντήματα, τάματα, ξυλόγλυπτα, φιγούρες του θεάτρου σκιών, Ανάμεσά τους, παρατίθενται ως εμβληματικές σύγχρονες αναφορές στίχοι της ποίησης του Μιχάλη Γκανά και ζωγραφικές αφηγήσεις του Γιάννη Αδαμάκη.

Στο χαιρετισμό του ο Γ. Πατούλης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

...« η συμμετοχή στην υλοποίηση της περάτωσης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη. Είναι ουσιώδης.. Μέσα από τα 18 κτήρια – τοπόσημα της Αθήνας, όχι μόνο καταγράφεται η ιστορία της πόλης, αλλά αναδεικνύεται και η παγκόσμια διάσταση της Αττικής ως διαχρονικής μητρόπολης του Πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.

Είμαστε περήφανοι, γιατί συμμετείχαμε ενεργά σε αυτό το εθνικής σημασίας έργο, εξασφαλίζοντας πόρους συνολικού ύψους 14 εκ. ευρώ μέσω ΠΕΠ Αττικής. Το πρώτο κτήριο παραδίδεται σήμερα ολοκληρωμένο στο κοινό και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο και η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη».

Στόχος της Περιφέρειας, είναι να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο κάθε διαθέσιμο πόρο για την ανάπλαση σημαντικών πολιτιστικών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών χώρων, που αναδεικνύουν την ένδοξη ιστορία της Αττικής μας στο παρελθόν, αλλά και τις αναπτυξιακές και τουριστικές προοπτικές της στο παρόν και το μέλλον» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Θέλω θερμά να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη για την άψογη συνεργασία μας σε τόσο σημαντικά έργα, η οποία με την εμπειρία και το όραμα της, συμβάλλει στην ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη της κληρονομιάς μας.

Συνεχίζουμε το έργο μας με το βλέμμα στραμμένο και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, η οποία θα βρει την Περιφέρεια Αττικής με πολύ περισσότερους πόρους για την ανάδειξη έργων Πολιτισμού».

ekthesi egkainia

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 guests και κανένα μέλος