Ψήφισμα για απόσυρση έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Πατούλης: Προς τη σωστή κατεύθυνση το Νομοσχέδιο

ωστόσο είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η διαβούλευση

 

Αντιπολίτευση: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

για την αυτοδιοίκηση ζητούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας

 

Συζήτηση – ενημέρωση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 26.5.21

Τη σύμφωνη γνώμη της διοικούσας παράταξης με τις βασικές αρχές του προτεινόμενου νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αίρει αδιέξοδα που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής και διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων», υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γ. Πατούλης. «Ωστόσο, όπως επεσήμανε, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η διαβούλευση με την πολιτεία με στόχο τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στο να γίνει το κράτος πιο επιτελικό, που είναι και το διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης.

Απαιτείται μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων patoulisαπό το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση αλλά και της ενίσχυσης του προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση για να γίνουμε λειτουργικότεροι υπέρ των πολιτών».

Στη συνέχεια επεσήμανε πως αν και το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επιμέρους ρυθμίσεις χρήζουν αλλαγών και επανεξέτασης.

Ειδικότερα εστίασε σε 4 βασικές παρατηρήσεις:

Nα μην παραλείπονται οι Αντιπεριφερειάρχες από τα ‘Οργανα Διοίκησης των Περιφερειών, δεδομένου του θεσμικού και ουσιαστικού ρόλου τους στη διοίκηση των Περιφερειών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτουν κατά νόμο πληθώρα αρμοδιοτήτων.

  • Να μη μειωθεί ο αριθμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ευρύτερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά, νέων πολιτών.
  • Να μην καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για το σύνολο των περιφερειακών υπαλλήλων

Προς διευκόλυνση της κατάρτισης των υποψηφίων συνδυασμών δεδομένης και της δυνατότητας προσαύξησης του αριθμού των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) ανά εκλογική περιφέρεια, ζητείται η δήλωση των συνδυασμών να υποβάλλεται από τους επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιους Περιφερειάρχες, το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

 

Σύσσωμα η αντιπολίτευση αποδέχτηκε την πρόταση του Γ. Σγουρού να ζητηθεί η απόσυρσή του (σχεδόν ίδια θέση είχαν όλες οι παρατάξεις μειοψηφίας), ώστε να γίνει σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών.

 

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση ζητούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας

Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης είχε σαν κομβικά σημεία αντίθεσης με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα παρακάτω:

  • Την εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με 43% που περιορίζει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση που έδινε το 50% +1
  • Το επαχθές όριο / κόφτη του 3% το οποίο αν εφαρμοσθεί θα οδηγήσει εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου τις 5 από τις 10 σημερινές Παρατάξεις
  • Τον περιορισμό της εκπροσώπησης στο Περιφερειακό συμβούλιο των γυναικών
  • Τη μείωση κατά 30% του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων (από 101 σε 71).

 

Tο Ψήφισμα ζητάει απόσυρση

 

Το ψήφισμα που ετέθη προς ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση με ψήφους 51 υπέρ ενώ μόλις  44 υπερψήφισαν το ψήφισμα που εισηγήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

σ.σ. Eπί της ουσίας, θεωρούμε ότι υπάρχει κοινό σημείο όλων των παρατάξεων, αφού και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 guests και κανένα μέλος