Ο κάθε πολίτης πρέπει να απολαμβάνει το δημόσιο αγαθό που είναι η υγεία

 

Το Ασκληπιείο Νοσοκομείο κατήργησε τις εφημερίες των ορθοπεδικών

Σε συνέχεια της κινητοποίσης του Σωματείου Εργαζομένων του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, την περασμένη εβδομάδα, η διοίκησή του προκάλεσε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 26 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Ασκληπιείου Νοσοκομείου.

Της συνέντευξης Τύπου είχε προηγηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου από την οποία βγήκε ομόφωνη απόφαση για αγώνα να παραμείνει το Ασκληπιείο Νοσοκομείο δημόσιο γιατί οι “συμπράξεις οδηγούν σε υποβάθμιση της δημόσιας υγείας».

 

Στο Προεδρείο της συνέντευξης η πρόεδρος του Σωματείου Δέσποινα Τοσουνίδου, ο γραμματέας Δημήτρης Γαρδίκης και εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ

Η πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου εξέφρασαν τους φόβους τους για την εξέλιξη του Νοσοκομείου ως δημόσιο και σημείωσαν σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος. Δεν είναι ένας αγώνας μόνο από το Σωματείο.

 

σ.σ. Και βέβαια αυτό είναι αυτονόητο και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να το πει το Σωματείο. Πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος της περιοχής. Μπορεί το Ασκληπιείο να μην προσφέρει “σαλονάτη” υγεία και να χρειάζονται αναβάθμιση τα κτήριά του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ιδιωτικοποιούμε και έτσι γίνεται καλύτερο. Γιατί μπορεί να είναι “καλύτερο” αλλά μόνο για τους έχοντες. Ο κάθε πολίτης πρέπει να απολαμβάνει το δημόσιο αγαθό που είναι η υγεία.

Εξέφρασαν την αγωνία στα σχέδια της κυβέρνησης «για ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου του Ασκληπιείου», τονίζοντας σε πλήρη ομοφωνία: «δεν δεχόμαστε καμία ΣΔΙΤ, δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά γενναία κρατική χρηματοδότηση. Η υγεία είναι δικαίωμα για όλους, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται».

Σημείωσαν ότι η “επένδυση” που επιζητεί το Ασκληπιείο, ευθυγραμμίζεται με το πλαίσιο της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, όπως έγραψε κατ’ ουσίαν στην ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος του Ασκληπιείου (μάνατζερ) Α. Πλεμμένος.

«Θέλουν ένα νοσοκομείο που θα υποδέχεται τους πλούσιους κατοίκους της νέας πόλης του Ελληνικού, τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, τους έχοντες. Θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση, με τον ίδιο τρόπο. Θα υπάρχει υγεία πολλών ταχυτήτων. Επιπλέον, θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι εργαζόμενοι θα σωπαίνουν και θα δουλεύουν με σκυμένο το κεφάλι. Αυτή η προσπάθεια είναι δεμένη με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, επεσήμαναν.

 

11 εκατομμύρια ευρώ στο ...ράφι

 

Δεν θέλουν τον εκσυγχρονισμό του. Υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, δωρεά 11 εκατομμυρίων ευρώ από τους αδελφούς Μαρτίνου, την οποία δεν αγγίζουν.

Τώρα ανακαινίστηκε το κεντρικό κτήριο και ξαναχτίζεται το “Σταθάτειο”. Επίσης θα χτιστεί και ένα καινούργιο κτίριο 4όροφο με 113 κλίνες. Τι μορφή θα πάρουν αυτά, αναρωτιέται το Σωματείο. Είναι και δωρεά, εν τέλει, ή επένδυση τα 11 εκατ. ευρώ;

σ.σ. Από τα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού, δεν μπορούν να προβλέψουν και 100 στρέμματα για Νοσοκομείο υψηλών προδιαγραφών για την περίκλειστη πόλη του Λάτση; Πόση πλεονεξία!!

 

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) και ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος)

Ο γραμματεάς της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου σημείωσε ότι τα σχέδια εκποίησης ή κατάργησης νοσοκομείων που βρίσκονται σε οικόπεδα “φιλέτα” έχουν ξεκινήσει προ πολλού. Το “Ιπποκράτειο” ή το “ΝΙΜΤΣ” «δεν θα πάθουμε και τίποτα να το δώσουμε για να φτιάξουμε τα υπόλοιπα».

 

Χρεώσεις στην υγεία για υψηλά βαλάντια

 

Ο βασικός τους μοχλός είναι να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Κανονισμός Υγείας, ο οποίος εφαρμόζεται φανατικα από τη Ν.Δ., ψηφισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό σημαίνει ενιαία τιμολόγηση της εργασίας υγείας. Τιμολόγοση στην υγεία π.χ. για έναν καρπιαίο σωλήνα (χέρι) θα έχει χρέωση 600 ευρώ. Γιατί θα πρέπει ο νοσκομειακός γιατρός να χρεώνει; Αυτό προωθούσαν αλλά ανεκόπη με την εμφάνιση της πανδημίας του covid-19. Τώρα που εμβολιάζονται άρχισαν να το προωθούν και πάει παραπέρα.

Όλο το ΕΣΥ (Eθνικό Σύστημα Υγείας) έγινε μονονοσικό για covid, αφού μείωσαν κατά 80% τα χειρουργεία στέλνοντας υποχρεωτικά τον ασθενή στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Για το Ασκληπιείο νοσοκομείο έχουν άλλη μεθόδευση, λόγω ιδιαιτερότητας του οικοπέδου. Σε ένα στυλ ιδιωτικοποίησης μερικώς ιδιωτικοποιημένο με κομένες τις καθημερινές εφημερίες ορθοπεδικών.

σ.σ. Από το 1985 που έγινε η επίταξη του Νοσοκομείου δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό, για το οποίο ερίζουν τρεις: Ο Δήμαρχος ΒΒΒ, η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (για φαντάσου!). Και οι τρείς αυτοί φορείς υπηρέτες του λαού για ευημερία και αγάπη (χριστιανική), σαν να είναι ενορχηστρωμένοι πάνε να φάνε τις “σάρκες” του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας ο Π. Πανανικολάου, τόνισε ότι αν πάμε έτσι το μέλλον της ελληνικής ιατρικής, θα εξαφανιστεί. Σε δέκα χρόνια δεν θά έχουμε γιατρούς. Όλοι φεύγουν έξω για ειδίκευση και δεν ξαναγυρίζουν, ιδιαίτερα από την ώρα που έγινε μονονοσικό (μόνο για κορωνοϊό).

 

Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννακός, ο οποίος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις (έχουν περάσει 4) αντί να διορθώσουν παθογένειες από μια κρίση του 2010, με μειώσεις προϋπολογισμών στα νοσοκομεία, με μειώσεις εργαζομένων, προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας υγείας.

Ηδη έχουμε το Νοσοοκομείο Κομοτινής που θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Στη Σαντορίνη το ίδιο. Αν δείτε την κοστολόγηση σε σχέση με άλλα νοσοκομεία είναι τεράστια!

Η πανδημία κατέρριψε τους μύθους της ιδιωτικής υγείας, η οποία “δεν έβαλε πλάτη” πουθενά. Δεν επιστρατεύτηκαν, αλλά λειτουργούργσαν ως μαυραγορίτες.

Το Ασκληπιείο επιχειρήθηκε να ιδιωτικοποιηθεί και το 2007 με σύμπραξη με τη ΜΑΡΦΙΝ αλλά σταμάτησε μετά από τις αντιδράσεις (έχουμε γράψει και έχουμε πρωτοστατήσει σαν εφημερίδα τότε με μεγάλη συγκέντρωση).

 

Γενικός συναγερμός για το Νοσοκομείο

 

Αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι αδιανόητο να στραμπουλάς το πόδι σου το απόγευμα και να πρέπει να διανύσεις 20 και πλέον χιλιόμετρα για να βρεις εφημερεύον νοσοκομείο να σε περιθάλψει!

Είναι αδιανόητο να έχεις ένα νοσοκομείο δίπλα σου που θα μοιραστεί σε “καλό” και “κακό”. Για τους έχοντες και τους παρείες.

Το Προεδρείο αλλά και οι συνδιαλιστικές οργανώσεις υγείας καλούν όλο τον λαό της Νοτιοανατολικής Αττικής να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα τείχος αντίστασης.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 83 guests και κανένα μέλος