Από το Διοικητή του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Ανδρέα Πλεμμένο, ελάβαμε δελτίο Τύπου, στο οποίο ανακοινώνει ότι πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας μαζί και το Ασκληπιείο Βούλας, τα πήγαν καλά στην πανδημία και έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επενδύσεις 1, 5 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το ταμείο ανάκαμψης. Την ανακοίνωση δημοσιεύουμε στη σελ. 16.

Αυτό, μας κινητοποίησε, όπως κινητοποίησε και το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας, το οποίο πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη το πρωί. Τη συνέλευση είχε προγραμματίσει το Σωματείο από την περασμένη εβδομάδα, όταν έμαθε ότι το Νοσοκομείο εντάσσεται σε σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να προσελκύσουν επενδυτές από Ελβετία και αλλού ώστε να οδεύσει το Ασκληπιείο «στη νέα εποχής», όπως σημειώνει και ο διοικητής.

Αναρωτιόμαστε, πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ιδιωτική υγεία, όταν εδώ και ένα χρόνο μας έχει τσακίσει η πανδημία, που έδειξε τις αδυναμίες και τα τραγικά αποτελέσματα, από τις ελλείψεις της δημόσιας υγείας.

Το Ασκληπιείο είναι δημόσιο και πρέπει να παραμείνει δημόσιο.

Η υγεία δεν παζαρεύεται. Οι πολίτες της περιοχής - ιδιαίτερα - που δεν έχουν άλλο νοσοκομείο κοντά, πρέπει να κινητοποιηθούν, να αντιταχθούν σε σχέδια που θα καταστήσουν το νοσοκομείο μισο-ιδιωτικό.

 

ΟΧΙ ΣΔΙΤ – τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες!

H Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων που κάλεσε το Σωματείο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με μαζικότητα και παλμό.

Συμμετείχαν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του, οι δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου ΒΒΒ, Δ. Δαβάκης (Κύμα Ενωμένων Πολιτών), Κ. Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση), Θ. Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών), ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χ. Κορτζίδης (Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης), η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Θ. Θεοδωροπούλου. Συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ.

Εργαζόμενοι και εκπρόσωποι δήμων εξέφρασαν την αγωνία στα σχέδια της κυβέρνησης «για ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου του Ασκληπιείου», τονίζοντας σε πλήρη ομοφωνία: «δεν δεχόμαστε καμία ΣΔΙΤ, δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά γενναία κρατική χρηματοδότηση. Η υγεία είναι δικαίωμα για όλους, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται».

Η Πρόεδρος του Σωματειου, Δέσποινα Τοσουνίδου, αναφέρθηκε με στοιχεία για την τύχη του Ασκληπιείου, που αν μείνουμε αδρανείς θα τα πετύχουν.

Οπως ακούστηκαν στη Γεν. Συνέλευση και καταγράφει το Σωματείο, τονίστηκε: «Καταλαβαίνουμε όλοι μας πολύ καλά, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντάσσει το νοσοκομείο μας στον σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, όπου η επένδυση Λάτση στο Ελληνικό κατέχει περίοπτη θέση. Θέλουν ένα νοσοκομείο που θα υποδέχεται τους πλούσιους κατοίκους της νέας πόλης του Ελληνικού, τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, τους έχοντες. Θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση, με τον ίδιο τρόπο που θα είναι αποκλεισμένοι από τις μαρίνες, τις πλούσιες κατοικίες, τα γιοτ. Επιπλέον, θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι εργαζόμενοι θα σωπαίνουν, θα δουλεύουν όσο πει το αφεντικό, θα φοβούνται».

Το λόγο πήραν και οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Δ. Δαβάκης επέκρινε τη διεκδίκηση της Εκκλησίας μεγάλου στρεμματικού τμήματους του νοσοκομείου και σημείωσε ότι υπάρχει καταπίστευμα. Κατέληξε δε ότι «Δεν υπάρχει κομματικό πρόσημο στον αγώνα για το Ασκληπιείο».

Ο Θ. Ματόπουλος, αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Α.Ε. που δημιουργούν οι Δήμοι και πλέον οι αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν «θα μαθαίνουμε τίποτα. Υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης για το Νοσοκοκομείο, αλλά και για το ΠΙΚΠΑ. Γίνεται σταδιακά»

Ο Κ. Πασακυριάκος τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές είναι εξέλιξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το ΣΔΙΤ δεν είναι καινούργιο. Ετοιμάζουν ιατρικό τουρισμό.

 

Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι

Η Γενική Συνέλευση προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας. Οπως μας ενημερώνουν, «η συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσε όλες τις εκτιμήσεις μας. Ακούσαμε τη λέξη επενδυτής επανειλημμένα, ακούσαμε για νοσοκομεία που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους με όρους “εταιρειών που καταθέτουν φακέλους” για την εκταμίευση κονδυλίων. [...] Απαντώντας στην ερώτηση μας εάν οι ΣΔΙΤ είναι μέσα στα σχέδια του υπουργείου, επέμενε ότι η χρηματοδότηση του Ασκληπιείου θα γίνει με «οποιοδήποτε τρόπο». Δεν παρέλειψε δε να μας συστηθεί ως “μάνατζερ που δούλεψε στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και είναι περήφανος γι’ αυτό”».

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

Το Σωματείο καλεί σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί από κοινού με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στο αμφιθέατρο του Ασκληπιείου Βούλας.

Απευθυνόμαστε σε όλη την τοπική κοινωνία, δημοτικές κινήσεις, σωματεία και συλλογικότητες, συλλόγους γονέων, συλλόγους ασθενών.

Όλοι και όλες μαζί θα ορθώσουμε τείχος αντίστασης στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ασκληπιείου Βούλας.

Το κείμενο υπογράφουν για το Δ.Σ. η πρόεδρος Δ. Τοσουνίδου και ο γεν. γραμματέας Δημ. Γαρδικλής.

Αννα Μπουζιάνη


Διαβάστε σχετικά:

• Προβολή σε διεθνές επίπεδο 6 μεγάλων Νοσοκομείων της Αθήνας

• Το Ασκληπιείο πάλι κινδυνεύει!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος