ένα “όμορφο” έργο στα πλαίσια της Ριβέρας που έρχεται

Παραδόθηκε στο κοινό, η πολυσυζητημένη ανακατασκευή της πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη, πριν από λίγες ημέρες. Γέμισαν τα ηλεκτρονικά μέσα με φωτογραφίες και συγχαρητήρια στο δήμαρχο για την διαμόρφωσή της.

Ελάβαμε και δελτίο Τύπου από το Δήμο ΒΒΒ, όπου περιγράφει με λεπτομέρειες την όλη κατασκευή της (τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, οι φυτεύσεις, οι ηλεκτρονικές παροχές, το συνολικό της κόστος, 850.000 € εκ των οποίων ο Δήμος διέθεσε 405.000 € κλπ.).

plateia nimfon 1Γράφει ανάμεσα σε άλλα το δελτίο τύπου: «Η προϋφιστάμενη της κατάσταση μετρούσε ήδη, πάνω από 4 δεκαετίες και έμοιαζε, να μην ανταποκρίνεται επαρκώς πια στις σύγχρονες απαιτήσεις του δημόσιου χώρου και στην εξέλιξη της περιοχής. Η πλατεία δεν αποτελούσε η ίδια ως δημόσιος χώρος ουσιαστικό προορισμό για τους κατοίκους της πόλης και ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της έχανε έδαφος σε σχέση με την εμπορική δραστηριότητα.

Κυρίαρχος στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν να δημιουργήσει μια εκσυγχρονισμένη ελκυστική πλατεία, με ενδυναμωμένο τον κοινόχρηστο και «πράσινο» χαρακτήρα της. Ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για όλη την Βουλιαγμένη, με επίκεντρο τον χρήστη ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε σε δυο βασικούς άξονες σχεδιασμού, αφενός στα υφιστάμενα δέντρα και την ανάδειξη τους, αφετέρου, στις ροές των κινήσεων σε όλο το ζωτικό χώρο της πλατείας. Τα πολλά και ποικιλόμορφα υφιστάμενα δέντρα που είναι και το κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας, λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς και χάραξης, μαζί με τα νέα που προστέθηκαν. Ως εκ τούτου, κατηγοριοποιώντας τα βάσει μεγέθους, σκιάς και θέσης, αναπτύχθηκαν ετερογενείς ποιοτικά καθιστικές ζώνες, συνολικής χωρητικότητας έως 130 ατόμων, προσφέροντας κατάλληλες συνθήκες επαφής με τα δέντρα, σκιάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και διαφορετικές θεάσεις όχι μόνο της θάλασσας, αλλά και της ίδιας της πλατείας».

Την επισκεφθήκαμε την πλατεία, που κατά γενική ομολογία είναι “ωραία” στο πλαίσιο της “ανάπτυξης” και της “Αθηναϊκής Ριβιέρας” που έρχεται.

«Οταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά» όπως τραγουδάει και ο Κώστας Χατζής. Και η φωτογραφία που μας απέστειλε ο δήμος “από ψηλά”, δείχνει έναν χώρο πρασίνου με μεγάλα δέντρα και φυλλώματα.

plateia nimfon 2Πολλά δέντρα, πυκνά φυλλώματα και σκιάσεις. Επισκεπτόμενη την πλατεία στη γήινη επιφάνειά της, δεν θα λέγαμε το ίδιο. Πολλά τα τεχνικά υλικά, σκαλοπάτια, πολλά τοιχεία, ζαρντινιέρες και ανισόπεδα.

Η πρόσβαση από την κάτω πλευρά της, είναι βατή για κάθε πεζό και Αμεα. Μέσα όμως τα σκαλοπάτια και τα ανισόπεδα δυσκολεύουν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και καρότσια.

Από την πλευρά της οδού Ιάσονος μπαίνεις στην πλατεία, από μία πολύ μεγάλη σε μήκος και πλάτος σκάλα με μεγάλα πλατύσκαλα, που καταλαμβάνει έναν μεγάλο χώρο και αποκόπτει την προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

To πεζοδρόμιο από την κάτω πλευρά είναι ιδιαίτερα στενό. Περπατάς κατά μόνας και για ένα καρότσι πολύ δύσκολο. Βέβαια υπάρχει στο ίδιο επίπεδο και ο παράδρομος, αλλά δεν παύει να είναι δρόμος.

Αστοχη και ακαλαίσθητη, θεωρούμε, την ιδιαίτερα προβεβλημένη στο διαδίκτυο πινακίδα “vouliagmeni”.

plateia nimfon skaliaΝαι, είναι "ομορφότερη" η σημερινή πλατεία. Δεν είναι όμως η πλατεία που θα ήθελε κάποιος να καταδείξει ότι σέβεται το φυσικό περιβάλλον και δίνει δείγματα γραφής γι’ αυτό.

Το πιθανότερο είναι να γίνει “προέκταση” των θαμώνων των καταστημάτων, όταν γεμίζουν τα τραπεζοκαθίσματα και δεν έχουν πού να κάτσουν. Οπως γράφει και το δελτίο τύπου, χωράει καθιστούς έως και 130 άτομα.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 150 guests και κανένα μέλος