Σε Δημόσια Διαβούλευση η Απόφαση του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού


 Μέχρι σήμερα πληρώνουμε πρόστιμα στην Ε.Ε. για τη μη εφαρμογή της οδηγίας

 

Σε δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων http://pconsult.minagric.gr/index.php/el αναρτήθηκε η Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης».

Με τον υπό διαβούλευση Κώδικα, ο οποίος συντάσσεται σε εφαρμογή της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ, προωθούνται γεωργικές πρακτικές που αφορούν τον τρόπο εφαρμογής και αποθήκευσης αζωτούχων λιπασμάτων, την άρδευση των αγροτεμαχίων με τρόπο ώστε να περιορίζονται οι απώλειες αζώτου, καθώς και τη διαδικασία επεξεργασίας και διάθεσης κτηνοτροφικών αποβλήτων ανά τύπο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, με στόχο την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων που προκαλείται από νιτρικά ιόντα γεωργικής προέλευσης στο σύνολο της χώρας.

Το κείμενο προς διαβούλευση, όπως θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωσή της, πρόκειται να αντικαταστήσει τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που έχει εγκριθεί με την αριθ.1420/82031/17.08.2015 (ΦΕΚ Β΄ 1709) Υπουργική Απόφαση. Ο Κώδικας και το λοιπό θεσμικό πλαίσιο που απορρέει από την Οδηγία 91/676/ΕΟΚ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/xorotajian/574-prostasia-peribalon/3121-odhgia91-676 .

Η διαβούλευση θα λάβει χώρα από τις 12 έως και τις 24 Μαΐου.

 Είναι δυνατό να αποσταλούν και με ηλεκτρονική αλληλογραφία στις διευθύνσεις  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

 

 Μέχρι σήμερα πληρώνουμε πρόστιμα στην Ε.Ε. για τη μη εφαρμογή της οδηγίας

Για άλλη μία φορά η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι δεν συμβαδίζει με τους κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας, με την Ευρώπη να αναγκάζεται για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2015, να επιβάλλει πρόστιμο, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για πλημμελή προστασία των υδάτων.

Η αιτία που φτάνει την Ευρώπη να πάρει αυτή την αυστηρή απόφαση είναι η καθυστέρηση της χώρας μας να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία για τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.

Να υπομνήσουμε εδώ, ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για μη συμμόρφωση της οδηγίας από το 2015 πληρώνοντας βαρύτατα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την πρώτη καταδίκη, που υπέστη η Ελλάδα, έλαβε προθεσμία συμμόρφωσης έως τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο, η Ελλάδα συμμορφώθηκε ενάμισι έτος αργότερα, στις 3 Μαΐου 2019 ως προς τον χαρακτηρισμό των περιοχών, ενώ δεν έχει ακόμα εκπονήσει και εφαρμόσει πρόγραμμα δράσης για τον περιορισμό της νιτρορύπανσης.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει  ότι, «όσον αφορά τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Ελλάδα και τις οποίες αναγνώρισε η Επιτροπή για τον χαρακτηρισμό των ευπρόσβλητων σε νιτρορύπανση ζωνών, η προβαλλόμενη από την Ελλάδα περίσταση ότι, μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής αποφάσεως, οι εν λόγω ζώνες προστατεύονταν επαρκώς, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ως ελαφρυντική περίσταση.

Τέλος, όσον αφορά την ικανότητα πληρωμής της Ελλάδας, το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την πρόσφατη εξέλιξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του εν λόγω κράτους μέλους», αναφέρει η ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

σ.σ. καιρός λοιπόν, αφού θέλουμε να είμαστε μέλος της ΕΕ. να ευθυγραμμιστούμε, τουλάχιστον σ' αυτά που μας οφελούν.

 

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 guests και κανένα μέλος