Νομαρχιακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα 1 Ιουνίου, όπου οι σύμβουλοι έκαναν εκτός ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις για θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παράλληλα συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα του Μαραθώνα και στην Κερατέα.
Η τυχόν χωροθέτηση θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής...

Καταψήφισε η Νομαρχία τις ανεμογεννήτριες στον κόλπο Μαραθώνα!

 

Νομαρχιακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα 1 Ιουνίου, όπου οι σύμβουλοι έκαναν εκτός ημερήσιας διάταξης ερωτήσεις για θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα του Μαραθώνα και στην Κερατέα.

Η τυχόν χωροθέτηση θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.


Προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις, εξήγησε ο Αντινομάρχης Χαρ. Δαμάσκος, εισηγούμενος το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα στον κόλπο του Μαραθώνα, που πονηρά τον λένε Κόλπο Πεταλιών, ως πρόεδρος της 3ης Νομαρχικής Επιτροπής.

Ο Χ. Δαμάσκος παρουσίασε τα στοιχεία της προτεινόμενης εγκατάστασης, τα οποία δημιουργούν απορία πώς είναι δυνατόν να αποφασίζουν τόσο πρόχειρα και αδιάφορα για το περιβάλλον στο όνομα του περιβάλλοντος.


Ετσι μιλούν για τοποθέτηση 90 ανεμογεννητριών που η κάθε μία θα έχει ονομαστική ισχύ 5 MW. Το ύψος τους θα είναι 90 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η διάμετρος του δρομέα κάθε μιάς θα είναι 126 μέτρα ενώ η πλησιέστερη θα τοποθετηθεί σε απόσταση γύρω στα 2000 μέτρα από την ακτή. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή που επεξεργάστηκε το θέμα πρότεινε την απόρριψή τους γιατί:

1) Η τυχόν χωροθέτηση θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

2) Η μικρή απόσταση από τις ακτές, η εγγύτητα στον υψηλής σημασίας υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και η μεγάλη οπτική, αλλά και ηχητική, όχληση συνηγορούν στη μη εγκατάσταση του ανωτέρω έργου.

3) Από την προμελέτη του έργου προκύπτει ότι η προτεινόμενη χωροθέτηση αγνοεί τον τουριστικό-παραθεριστικό χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τον παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικό χώρο του Μαραθώνα.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Νομάρχης Λ. Κουρής, ο Δήμαρχος Ν. Μάκρης Ι. Λουϊζος, πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της ευρύτερης περιοχής που είχαν έρθει στο Νομαρχιακό γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Ολοι  εκφράστηκαν αρνητικά για το προτεινόμενο σχέδιο επένδυσης.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο με βάση την απόφαση της 3ης Νομαρχιακής Επιτροπής και όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.


Αναβλήθηκε η απόφαση για το Πάνειο Ορος


Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών  στο Πάνειο Ορος αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους, αφού δεν είχαν τη θέση της Κερατέας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

 

27 Σύλλογοι και Ενεργοί Πολίτες, εκπρόσωποι από τους Δήμους Μαραθώνα, Ν.Μάκρης και Ραφήνας, συγκεντρώθηκαν  στο Δημαρχείο της Ν. Μάκρης με θέμα την πρόταση που κάνει ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ για εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη θάλασσα του Μαραθώνα.


"Δηλώνουμε ότι

• Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη χωροθέτηση του προτεινόμενου έργου γιατί δεν λαμβάνει υπ’όψη τα φυσικά, πολιτιστικά και οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, ενώ υπηρετεί μόνο το οικονομικό συμφέρον του επενδυτή.

• Είμαστε υπέρ της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δεν δεχόμαστε να το αμφισβητούν αυτό όσοι έχουν θέσει εαυτόν υπέρ του επενδυτή.

• Είμαστε ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, με όποιον τρόπο κι αν αυτή εμφανίζεται.

• Αντιμαχόμαστε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας, γι’αυτό αρνούμαστε να δεχτούμε στις πόλεις μας μια τεχνολογία, η οποία στις ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζεται τοποθετείται σε απόσταση 20χλμ από την ακτή και να μετατραπούμε έτσι σε πειραματόζωα.

• Υπερασπιζόμαστε τον χαρακτήρα της περιοχής μας που είναι παραθεριστικός, τουριστικός, αποτελεί περιβαλλοντική παρακαταθήκη της Αττικής και τελευταία διέξοδο προς την θάλασσα για τους κατοίκους της Αθήνας.

• Δεν κάνουμε αντιπρόταση γιατί θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σχετικό ούτε με τις ικανότητές μας, ούτε με το ρόλο μας ως Ενεργοί Πολίτες.

Ενημερώνουμε όλους ότι στην μελέτη του Πολυτεχνείου για τις κατάλληλες προς εγκατάσταση Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων περιοχές σε όλη την Ελλάδα, η περιοχή μας δεν περιλαμβάνεται σε αυτές, αφού είναι σε πλήρη αντίθεση με τα κριτήρια που η μελέτη αυτή θέτει.


Την ξεκάθαρη αυτή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας έχουν υποστηρίξει με ομόφωνες αποφάσεις τους  τα δημοτικά συμβούλια Ν.Μάκρης και Μαραθώνα.

Καλούν όλους τους πολίτες και τους φορείς, να ενημερωθούν και να πάρουν θέση συνυπογράφοντας ενάντια στο έργο.

Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στο βωμό του εύκολου κέρδους

την τελευταία ανάσα της Αττικής".

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος