Τα σελφ τεστ δεν εξασφαλίζουν και προκαλείται διασπορά

Πολύς λόγος γίνεται για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) ως “ενέργεια ελευθερίας”. Ότι δηλαδή σε διασφαλίζει ότι είσαι καθαρός για να πας στην εργασία σου ή στο σχολείο σου κ.λπ.

Είναι όμως έτσι; Η πρακτική άλλα μας έδειξε, όταν αυτές τις ημέρες, προκειμένου να συνευρεθούν οικογένειες και φίλοι αγόρασαν από τα φαρμακεία τα self- test και τα χρησιμοποίησαν. Τα αποτελέσματα είναι τραγελαφικά. Πολλά αρνητικά και στην πορεία νόσησαν οι ελεγχόμενοι, άλλα θετικά, αλλά δεν νόσησαν.

Παράδειγμα: ο γιός οκογένειας προκειμένου να κάνει πάσχα με τους γονείς του, έκανε το 1ο self- test και ήταν θετικό! Την άλλη ημέρα έκανε το 2ο και βγήκε πάλι θετικό. Έτσι ακύρωσαν το τραπέζι, κατέβασαν τις σούβλες και τα κοκορέτσια και έμειναν αγχωμένοι μόνοι τους και η οικογένεια και ο γιός. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τα “Κέντρα Υγείας αναφοράς για covid-19, προκειμένου να κάνουν το μοριακό τεστ, αλλά εις μάτην. Προφανώς είχαν κατεβάσει τηλέφωνα, όπως όλη η κρατική μηχανή, βρισκόταν σε ...άδεια όσον αφορά τον κορωνοϊό. Λες και ο κορωνοϊός κάνει διακοπές!   Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ήταν κλειστά. Το Ασκληπιείο Νοσοκομείο, που είναι αναφοράς covid και έχει καταργήσει και τις ημερήσιες εφημερίες γι’ αυτό, τους παρέπεμψε σε εφημερεύον νοσοκομείο αναφοράς! (δεν καταλάβαμε τότε γιατί κατήργησε τις εφημερίες των άλλων νοσημάτων!!). Επίσης σε κάποιοι κέντρο, που απάντησαν, τον ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να περιμένει 5 ημέρες και μετά να κλείσει ραντεβού για μοριακό τεστ. Και αν προκύψουν συμπτώματα ότι έχει προσβληθεί, δεν χρειάζεται να υποβληθεί στο μοριακό τεστ.

Παρ’ όλα αυτά, ο νεαρός την Τρίτη του Πάσχα, μέσα στο άγχος και στην απομόνωση, έκανε το μοριακό και βγήκε αρνητικό! Τέτοια παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά και αντίστροφα. Είχαν αρνητικά αποτελέσματα και γλέντησαν παρέες - παρέες μαζί, ενώ στην πορεία νόσησαν!! Γι’ αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι τα τεστ δεν μας διασφαλίζουν. Μόνο η κοινωνική συνείδηση είναι εκείνη που θα μας σώσει.

Σήμερα 5 Μαΐου που άνοιξαν τα ιδιωτικά διαγνωστικά οι ουρές προκειμένου να κάνουν το μοριακό τεστ ήταν τεράστιες!!! Αυτό επιβεβαιώνει τα παραπάνω και καταδεικνύει ότι η δημόσια υγεία είναι στον αυτόματο πιλότο. Οταν έχεις πόλεμο, δεν κάνεις διακοπές!

Ακουσα επίσης σε πρωινή εκπομπή να λένε οι “ειδικοί” ότι δύο σελφ τεστ θετικά εξισώνονται με θετικό κρούσμα κοροωνϊού. Ομως τα παραπάνω το διαψεύδουν, Όπως επίσης μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Να είναι αρνητικά και εν τέλει να είναι θετικό το άτομο. Και αυτό είναι ακόμη χειρότερο γιατί η διασπορά προχωράει ραγδαία. Γι’ αυτό πιστεύουμε και παροτρύνουμε τους συμποπολίτες μας να συμπεριφέρονται με συνειδητή αποστείρωση και μέτρα, μέχρι να “κοπάσει η καταιγίδα...”.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 guests και κανένα μέλος