Εχασε  στα δικαστήρια ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Νόμιμη η εκλογή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Αλίμου, ΒΒΒ Αντωνίου απεφάνθη το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάτι που είχε αμφισβητήσει ο δήμαρχος ΒΒΒ Γρ. Κωνσταντέλλος και είχε προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της εκλογής του!

 

Να θυμίσουμε ότι ο Αντώνιος εξελέγη το 2019 Μητροπολίτης Γλυφάδας, Αλίμου και Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, την οποία όμως εκλογή, ο δήμαρχος ΒΒΒ, Γρ. Κωνσταντέλλος, έθεσε υπό αμφισβήτηση και προσέφυγε στα δικαστήρια.

Πρόσφατα εκδικάστηκε η υπόθεση και ήρθε το ΣτΕ και “επικύρωσε” με την απόφασή του την εκλογή του Μητροπολίτη Αντωνίου.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ με τις 588/2021 και 589/2021 αποφάσεις της Επταμελούς Σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος και έκρινε ότι, όπως προκύπτει από τις διατάξεις των άρθρων 17 παρ. 1, 25 παρ. 1 και 2 και 27 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν. 590/1977), εκλόγιμοι για την πλήρωση θέσης χηρεύουσας Μητρόπολης είναι, κατ’ αρχήν, οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλόγιμων κληρικών. Εκλόγιμοι επίσης, χωρίς εγγραφή στον κατάλογο αυτόν, είναι οι σχολάζοντες Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και οι Βοηθοί Επίσκοποι· προβλεπόταν δε η εκλογιμότητα Τιτουλαρίων Μητροπολιτών και Επισκόπων, χωρίς εγγραφή στον κατάλογο, όσων έφεραν τους εν λόγω τίτλους κατά την έναρξη ισχύος του Καταστατικού Χάρτη.

Με τις πιο πάνω αποφάσεις κρίθηκε ότι από το άρθρο 25 παρ. 3 του Καταστατικού Χάρτη προκύπτει ότι επί ισοψηφίας εκλέγεται Μητροπολίτης, μεταξύ κληρικών με διαφορετικούς βαθμούς ο ανώτερος κατά τον βαθμό της ιερωσύνης, μεταξύ δε ομοιόβαθμων, εκείνος που κατέχει τα πρεσβεία της ιερωσύνης (αρχαιότητα από τη χειροτονία στον βαθμό).

Η μη ρητή αναφορά του νόμου στην περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ Επισκόπων / Μητροπολιτών και κληρικών κατώτερου βαθμού (πρεσβυτέρων ή διακόνων), δεν δημιουργεί κενό, καθόσον από την ίδια διάταξη συνάγεται ότι, και στην περίπτωση αυτή, ακολουθείται ο ίδιος κανόνας των ανωτέρω κριτηρίων και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα κατ’ αναλογία εφαρμογής άλλων διατάξεων, όπως των άρθρων 15 παρ. 3 εδ. β του Καταστατικού Χάρτη ή 15 παρ. 1 εδ. γ του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. https://www.vimaorthodoxias.gr

 

Ο λόγος που δεν ήθελε ο Γρ. Κωνσταντέλλος, ως Μητροπολίτη τον κ. Αντώνιο (κατά κόσμο Διον. Αβραμιώτη), ήταν - όπως ισχυρίζεται - είναι “επικίνδυνος” γιατί πριν γίνει Μητροπολίτης κατείχε το αξίωμα του οικονομικού διαχειριστή της Εκκλησίας.

Και επομένως η εκλογή του στην εδώ Μητρόπολη, εγκυμονεί κινδύνους για την εξέλιξη της διαμάχης με τα εκκλησιαστικά ακίνητα στη Βουλιαγμένη.

Βέβαια με δικαστικές αμφισβητήσεις δεν λύνεις το πρόβλημα μιας νόμιμης εκλογής εκπροσώπου, ενός οργάνου όπως η Εκκλησία, ούτε το θέμα της συγκεκριμένης εκκλησιαστικής περιουσίας.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 134 guests και κανένα μέλος