Στα μέσα Μαΐου, οι μητέρες δύο κοριτσιών ηλικίας 11 ετών, κατέφθασαν στο τμήμα Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατεγγέλοντας ότι άτομο μέσω internet, συστήθηκε στις κόρες τους ως κοπέλα δεκαεπτά ετών, μαθήτρια 2ας Λυκείου και σε επικοινωνία που είχε μαζί τους μέσω msn-messenger (πρόγραμμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, σε πραγματικό χρόνο), τους προκαλούσε τη γενετήσια διέγερσή τους· τα παρότρυνε να προβούν σε ασελγείς χειρονομίες, όπως να επιδείξουν μέρη του σώματός τους, καθώς και να προβούν μαζί της/του σε cyber sex (διαδικτυακό σεξ)....

Cyber sex… και η 17χρονη

μαθήτρια που ήταν 40άρης!

 

Στα μέσα Μαΐου, οι μητέρες δύο κοριτσιών ηλικίας 11 ετών, κατέφθασαν στο τμήμα Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατεγγέλοντας ότι άτομο μέσω internet, συστήθηκε στις κόρες τους ως κοπέλα δεκαεπτά ετών, μαθήτρια 2ας Λυκείου και σε επικοινωνία που είχε μαζί τους μέσω msn-messenger (πρόγραμμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, σε πραγματικό χρόνο), τους προκαλούσε τη γενετήσια διέγερσή τους· τα παρότρυνε να προβούν σε ασελγείς χειρονομίες, όπως να επιδείξουν μέρη του σώματός τους, καθώς και να προβούν μαζί της/του σε cyber sex (διαδικτυακό σεξ).

Αυτή η είδηση, μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ με το θέμα γνωριμιών μέσω internet που έχει γίνει πλέον πολύ της μόδας, αλλά και με τα μέτρα ασφαλείας που μπορούν(;) να πάρουν οι γονείς για τα παιδιά τους.

Έτσι με μια ματιά που έριξα στο internet βρήκα πολλές περιπτώσεις παιδιών αλλά και ενηλίκων που είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης σεξουαλικής και οικονομικής.

Οι εγκληματικές πράξεις που συνήθως καταγγέλλονται σύμφωνα με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι:

1. Παιδική πορνογραφία (Ιστοσελίδες –chatroom με σκοπό την διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας – αποπλάνηση ανηλίκων).

2. Απάτες μέσω Διαδικτύου (Ισπανικό Λόττο - Νιγηριανές επιστολές - Εικονικές Δημοπρασίες κ.ά.)

3. Cracking (ψηφιακοί βανδαλισμοί-Deface κ.ά.)

4. Απάτες με πιστωτικές κάρτες μέσω Internet (Ηλεκτρονικές Αγορές on line μέσω ιστοσελίδων απατηλών-χρέωση καρτών εν αγνοία του κατόχου)

5. Διακίνηση ναρκωτικών. (On-line αγορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών)

6. Συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου (Δημοσίευση ερωτικών φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων εν αγνοία των θυμάτων)

7. Εκβίαση – Απειλές μέσω Internet

 

Πώς θα σε γνωρίσω;”

“Θα κρατάω ένα κόκκινο τριαντάφυλλο…”


Η αλήθεια είναι ότι πολλοί νέοι έχουν αντικαταστήσει τη γνωστή γνωριμία μέσω φίλων ή απ’ τις εξόδους τους σε μαγαζιά διασκέδασης με αυτή του διαδικτύου.

Μπαίνουν στο chat room (εικονικά δωμάτια συνομιλιών) ή ακόμα και μέσω msn - όπως στην παραπάνω περίπτωση – και συνομιλούν με ένα άτομο αγνώστου φύλου, ηλικίας, εμφάνισης κ.α., περιγράφουν ο ένας στον άλλον τα χαρακτηριστικά τους κι αφού η συζήτηση γίνει ενδιαφέρουσα κλείνουν κι ένα ραντεβού από κοντά.

Με τη διαφορά ότι δεν χρησιμοποιούν όλοι τόσο «αθώα» αυτό τον τρόπο επικοινωνίας. Αντιθέτως, είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να προσεγγίσουν νεαρά κυρίως άτομα σε επικίνδυνα κυκλώματα, πριν ακόμα το καταλάβουν.

Κι αυτό όμως να μη συμβεί, να κυλίσουν δηλαδή όλα καλά, φτάνουν οι νέοι που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο γνωριμιών να μη μπορούν στην πραγματική τους ζωή, (έξω από τα pixels του computer) να προσεγγίσουν έναν άνθρωπο, αφού εκεί είναι “εκτεθειμένοι”· δεν μιλάνε μέσω ενός ψευδωνύμου πληκτρολογώντας μηνύματα πίσω από την ασφάλεια της οθόνης τους.

Είναι μια τάση της εποχής μας που δείχνει ανθρώπους κλεισμένους στον εαυτό τους, χωρίς αυτοπεποίθηση και χωρίς κοινωνικότητα. Ανθρώπους που νιώθουν ασφάλεια πίσω από την ανωνυμία τους, ενώ στην ουσία είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι απ’ ότι θα ήταν στον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας.

Σε έρευνα που γίνεται (σε είκοσι αγόρια 14-16ετων) με συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο και παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», βρέθηκε ότι τα συμπτώματα του εθισμού στο ίντερνετ, μερικά από τα οποία εμφανίζουν τα παιδιά αυτά είναι, ανοχή (συνεχή παραμονή στο Διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά), σύνδρομο απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος), αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο, έκπτωση της λειτουργικότητας τους, άγχος αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.


Το ερώτημα πώς μπορούν να προστατευθούν τα ανήλικα παιδιά δύσκολα απαντιέται, καθώς ναι μεν υπάρχουν τρόποι περιορισμού της χρήσης του internet, αλλά έλεγχος δεν νοείται αφού το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε ορισμένες τοποθεσίες του διαδικτύου αλλά στο σύνολό του, σε μια απλή επικοινωνία. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η ενημέρωση.

Εμείς βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το site του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος που μπορεί να δώσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση ενός ατυχούς γεγονότος. (http://www.dart.gov.gr )


Για την ιστορία της είδησης που προανέφερα, η 17χρονη μαθήτρια που επικοινωνούσε με τα 11χρονα κορίτσια ήταν... 40χρονος άντρας ο οποίος συνελήφθη για «προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας – πορνογραφίας ανηλίκων δια μέσω διαδικτύου κατά συρροή και κατά συνήθεια». Ο άντρας αυτός, έστελνε video και φωτογραφίες με πορνό ισχυριζόμενος ότι η γυναίκα που εμφανιζόταν στο υλικό αυτό είναι εκείνος. Τις ίδιες πράξεις επιχειρούσε να διαπράξει τουλάχιστον σε άλλες τρεις ανήλικες κοπέλες, όταν το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ήρθε σε επαφή με την “Microsoft” που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία έδωσε άμεσα και σε χρόνο πρωτοφανή για παρόμοιες υποθέσεις τα ηλεκτρονικά ίχνη του κατηγορούμενου.

Κατά την ψηφιακή ταυτοποίηση του, αποκαλύφθηκε σύνδεση του με δικογραφία στο παρελθόν για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω internet.


Την επόμενη φορά που θα επικοινωνείτε με κάποιο άγνωστο άτομο μέσω διαδικτύου, σκεφθείτε το πολλαπλά πριν πάτε να γνωρίσετε τη «δίμετρη ξανθιά γαλανομάτα που σας “έκλεισε το μάτι” ηλεκτρονικά».

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 guests και κανένα μέλος