Η απόσχιση της Αγίας Μαρίνας σε Κοινότητα

Απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας (27.4.21) η αίτηση συντονιστικής επιτροπής πολιτών για δημιουργία «τοπικής κοινότητας» στην Αγία Μαρίνα Αλυκού Κορωπίου. Είχαμε φιλοξενήσει άρθρο της «Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων» που ζητούσε τη συνδρομή του Δήμου προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί. Να γίνει Κοινότητα.

 

Την πρόταση απέρριψαν, οι δημοτικοί συνδυασμοί, «Κορωπί-Νέο Ξεκίνημα», «Λαϊκή Συσπείρωση Κρωπίας, «Κορωπί-Στο Επίκεντρο». Υπερψήφισαν τέσσερις σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Αλλάζουμε το Κορωπί» με επικεφαλής τον Διονύση Κερασιώτη, ενώ δύο της ίδιας παράταξης (Κων/νος Τσεβάς αντιπρόεδρος Δ.Σ. και ο σύμβουλος Ισίδωρος Γκίκας) δήλωσαν παρών.

 

Το θέμα εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής πολιτών, Χρήστος Θεοχάρης. Υποστήριξε ότι είναι ανεξάρτητη η επιτροπή από παρατάξεις και αντιπολιτευτικές επιδιώξεις και στόχος είναι μόνο η επίλυση ζητημάτων της Αγίας Μαρίνας που εκκρεμούν.

Είχαμε φιλοξενήσει, στην εφημερίδα μας, την ανακοίνωση της Σ.Ε. για την ίδρυση της Κοινότητας, στην οποία μεταξύ άλλων έγραφε:

«Διαβαίνοντας το κατώφλι της επόμενης 10ετίας και ρίχνοντας μια ματιά στη Δημοτική μας οντότητα και στις ιδιαιτερότητες που διέπουν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της, θεωρούμε αναπόδραστη και αυτονόητη ενέργεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, την αναγκαιότητα της αποκέντρωσης αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων στους περιφερειακούς οικισμούς της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα αναπτυξιακά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της».

 

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις θέσεις τ;hς πλειοψηφούσας παράταξης, δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης, οι επικεφαλής των συνδυασμών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδήμαρχοι και όποιοι άλλοι σύμβουλοι ζήτησαν το λόγο.

 

Αυστηρή η απάντηση του Δημάρχου

 

Ο Δήμαρχος, απάντησε ότι ο «σκληρός πυρήνας» της επιτροπής, και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί αλλά και επιδιώκει την απόσχιση τμημάτων του Δήμου Κρωπίας με δημιουργία νέου παράλιου Δήμου που θα ενσωματώνει τμήματα του Δήμου Σαρωνικού(!).

Για την πιστότητα των λεγομένων του διάβασε σχετικό έγγραφο της συντονιστικής επιτροπής πολιτών (3.02.2021), το οποίο έχει σταλεί στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εσωτερικών και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία παραθαλάσσιου Δήμου(!) μαζί με απόσπαση τμημάτων άλλου όμορου Δήμου σε σύνδεση με την επένδυση του Ελληνικού!

 

Δεν επιλύονται τα προβλήματα με την απόσχιση

 

Όσοι επιχειρηματολόγησαν κατά της δημιουργίας «τοπικής κοινότητας», επεσήμαναν δεν θα λυθούν ζητήματα από μια κοινότητα καθώς αυτοδοικητικά-πολιτικά και «δημοσιονομικά» δεν υπάρχει χώρος άσκησης εξουσίας. Επίσης, πολλοί υποστήριξαν ότι η οικιστική περιοχή εκπροσωπείται από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Κενό πολιτικής εκπροσώπησης της περιοχής – όπως τόνισαν -δεν υφίσταται ενώ υπάρχει ροή αιτημάτων, ενεργειών ικανοποιήσεων καθώς και δημοσιότητας προς όλους τους θεσμικούς φορείς κρατικούς και αυτοδιοικητικούς (Δήμος και Περιφέρεια Αττικής).

 

Ο Δήμος βλέπει ενιαία το Δήμο και ισότιμα όλες τις περιοχές και τους οικισμούς. Με ενιαία πολιτική και διοικητική –υπηρεσιακή ευθύνη και αλλά και με αποκεντρωμένες δομές. Εφεραν δε χαρακτηριστικά παραδείγματα με έργα που έχουν γίνει στην περιοχή.

Στη συνέχεια μίλησε ο Διον. Κερασιώτης, ο τάχθηκε υπέρ της πρότασης για κοινότητα γιατί τη θεωρεί θετική και ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλους οικισμούς του Δήμου.

 

Ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Ρεμπάπης υποστήριξε ότι η μη επίλυση ζητημάτων της περιοχής -που ήταν παραθεριστική περιοχή, αλλά πλέον έγινε και περιοχή πρώτης κατοικίας- αντανακλά την γενική κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Ό,τι δεν φέρνει κέρδος σύμφωνα με την Ε.Ε δεν προωθείται. Μάλιστα υποστήριξε ότι το σενάριο για νέο παραθαλάσσιο Δήμο αντανακλά αυτά τα συμφέροντα. Κατέληξε ότι δεν θα λύσει τίποτα η δημιουργία μιας κοινότητας, αφού ούτε αρμοδιότητες θα έχει, ούτε πόρους και προσωπικό.

 

Ο Δήμαρχος, Δημήτριος Κιούσης, ανέπτυξε την διαφωνία του, υπενθυμίζοντας την πολεοδομική ιστορία της παραθεριστικής περιοχής της Αγίας Μαρίνας, της οποίας «έπεσε», το σχέδιο πόλης, το 1998. Αν ίσχυε θα είχαν γίνει παιδικές χαρές, θα είχαμε πεζοδρόμια, θα είχαμε μια άλλη πορεία κ.α Με προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής έγινε ένταξη της Αγίας Μαρίνας στο σχέδιο, το 2012 και της 3ης Γειτονιάς Αγίας Μαρίνας το 2016 εν μέσω μνημονίων.

Ο Δ. Κιούσης στη συνέχεια απηύθυνε σφοδρή κριτική σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν έργα στην Αγία Μαρίνα. Εξήγησε ότι οι διαδικασίες για τις Πράξεις Εφαρμογής έχουν καθυστερήσει, γιατί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν είχε αυτά τα θέματα σε πολιτική προτεραιότητα. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή θέλει, αλλά δεν έχει διαθέσιμη γη για να κάνει έργα. Τώρα δόθηκε προτεραιότητα από την νέα περιφερειακή αρχή για τα πολεοδομικά. Πολιτική βούληση υπάρχει και είναι ισχυρή και πασχίζουμε να γίνει η κύρωση της πράξης εφαρμογής ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα.

Στη συνέχεια ανέφερε τα έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί, εξελίσσονται και όσα νέα ξεκινούν στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Αναφέρθηκε, σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις προσπάθειες να βρεθεί χώρος για βρεφονηπιακό σταθμό αλλά κατέστη άγονος ο διαγωνισμός.

 

Εξήγησε ότι οι συγκρίσεις με άλλες περιοχές του Σαρωνικού (Βάρκιζα, Σαρωνίδα), που είχαν σχέδια πόλεως από το 1958, όπως και του Δήμου Σαρωνικού που είχε ιδιοκτησίες, δεν είναι δόκιμη από όσους το επιχειρούν.

 

Ο Δ. Κιούσης καταλήγοντας επεσήμανε την ισχυρή, πολιτική προγραμματική του θέση από το 2010 για Δήμο ενιαίο και αυτόνομο, ιστορικά και γεωγραφικά ενιαίο, δηλώνοντας:

«Ο Δήμος Κρωπίας δεν τεμαχίζεται, δεν τιμαριοποιείται και ουδέποτε αποσχίζεται έστω και κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό από την επικράτειά του και τα διοικητικά του όρια».

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 guests και κανένα μέλος