Την ανάδειξη του “Αδριάνειου Υδραγωγείου”, αναλαμβάνουν να αναδείξουν σε συνεργασία η ΕΥΔΑΠ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους Δήμους που θα αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά ην άρδευση της περιοχής αλλά και την διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε 20.4.21 με αντικείμενο το Αδριάνειο Υδραγωγείο συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης και εκπρόσωποι των Δήμων Αθήνας, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου.

Μεταξύ άλλων στη συνάντηση αποφασίστηκε οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, να προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του, (δημιουργήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.). Διανύει μια υπόγεια διαδρομή που ξεκινάει από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Η διαχείριση των υδάτων του βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ και σήμερα οδηγούνται στη θάλασσα ετησίως τουλάχιστον 800.000 κμ. υπόγειου νερού της πόλης, που προέρχεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αν αξιοποιηθεί το Υδραγωγείο, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Δήμων από τους οποίους διέρχεται.

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του υδάτινου πόρου και μνημείου που προτείνει η ΕΥΔΑΠ ανταποκρίνεται σε στόχους όπως:

  • Η προστασία του μνημείου.
  • Η ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη.
  • Η αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
  • Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης δήλωσε: «Η υπόγεια υδάτινη διαδρομή από την Πάρνηθα έως το κέντρο της Αθήνας μπορεί να εξελιχθεί σε έναν αγωγό ανάπτυξης, πράσινου και οξυγόνου για όλους τους δήμους από τους οποίος διέρχεται. Η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να προσφέρει όσα χρειάζονται για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας.»

adrianeio ydragogeioΔηλώσεις έκανε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη καθώς και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

«Ένα πολύ σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας διασχίζει την Αττική, περνά από οκτώ δήμους, περίπου όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο δεν υδροδοτούσε μόνο την Αθήνα, το άστυ, αλλά υδροδοτούσε και αττικούς δήμους. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα είναι εμφανή σε πολλά σημεία της διαδρομής του Υδραγωγείου και προφανώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των υπηρεσιών του είναι πολύ πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί σας για την ανάδειξη αυτού του έργου. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους Δήμους μπορούμε να κηρύξουμε –άρα να προστατεύσουμε δυνάμει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου- νεότερες κατασκευές, έργα μετά το 1830, που κρίνονται σημαντικές και χρήζουν προστασίας και αποκατάστασης» είπε μεταξύ άλλων η Λ. Μενδώνη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη, που “αγκάλιασε” αυτή την πρωτοβουλία καθώς και την ΕΥΔΑΠ που διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την προετοιμασία των προκαταρκτικών μελετών και του Στρατηγικού Σχεδίου. Η νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 βρίσκεται ήδη εδώ! Η Διαχειριστική μας Αρχή και εγώ προσωπικά, έχουμε ξεκινήσει το προκαταρκτικό σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, ενός επιχειρησιακού προγράμματος που φιλοδοξούμε να είναι αντάξιο της ιστορίας της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας».

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 guests και κανένα μέλος