αναβαθμίζοντας τη διπλωματία
γράφει ο: Κώστας Βενετσάνος

Μας εξέπληξε ευχάριστα η on camera ξεκάθαρη, δυναμική και ρεαλιστική θέση του Ν. Δένδια, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Τούρκο Υπ. Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

«…Δηλαδή να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: η Τουρκία έχει παραβιάσει, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όχι μόνον αυτό, έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, Μεβλούτ. Πάνω από ελληνικό έδαφος…».

«…εμείς εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Ξέρετε εάν πρέπει να αναφερθούμε στη συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση ορισμένων νήσων. Τα οποία νησιά τα έχετε στρατικοποιήσει….»

Αντέταξε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για να πάρει την απάντηση:

Δένδιας: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».

Τσαβούσογλου: «Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».

Δένδιας: «Το casus belli αποτελεί στάση που αντίκειται και δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Επιτέλους ειπώθηκαν τα πράγματα με τ’ όνομά τους ξεκάθαρα, με χαμόγελο και... χιόμουρ, γιατί “πείναγε” κιόλας.

Κώστας Βενετσάνος

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 140 guests και κανένα μέλος