τα τελευταία 25 χρόνια καταστρέψαμε το 1/10 της Άγριας Ζωής του Πλανήτη

3 Μαρτίου σήμερα και Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής. 3 Μαρτίου και οι χαρωπές «τιμές» στο φυσικό κεφάλαιο θα πάρουν και θα δώσουν. Μάταια και υποκριτικά, αφού:
- τα τελευταία 25 χρόνια καταστρέψαμε το 1/10 της Άγριας Ζωής του Πλανήτη,
- τα φυσικά οικοσυστήματα έχουν χάσει το μισό της έκτασης τους,
- η βιομάζα των άγριων θηλαστικών έχει μειωθεί κατά 82%,
- δύο στα πέντε αμφίβια, το 1/3 των θαλάσσιων ειδών και το 1/10 των εντόμων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν,
- ενώ περίπου 500.000 είδη δεν έχουν πλέον ικανοποιητικό χώρο για την ανάπτυξη των βιοτόπων τους.Και σαν να μην έφταναν αυτά, το καταστρεπτικό αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε γη και θάλασσα, αναδείχθηκε και ως κύριο αίτιο των πανδημιών που πλήττουν την ανθρωπότητα τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλοιώνοντας βίαια και μόνιμα τους οικότοπους μιας πλειάδας έμβιων και τις υπερ-ευαίσθητες βιολογικές ισορροπίες, ακόμη και στις πιο απόκρυφες γωνιές του πλανήτη, η ανθρώπινη δραστηριότητα έκανε πραγματικότητα την πρόσμιξη των πιο διαφορετικών ειδών και τον επακόλουθο πολλαπλασιασμό νέων ειδών βακτηριακών και ιϊκών μορφών. Και παρά τις διαχρονικές αποφάσεις, Συμφωνίες και διακηρύξεις μιας σωρείας Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων, από την Συμφωνία για το Κλίμα έως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Βιοποικιλότητα και τους Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, η βίαια υποβάθμιση και καταστροφή βιότοπων και οικοσυστημάτων, φυσικού κεφαλαίου και Άγριας Ζωής, φαίνεται να συνεχίζεται ακάθεκτη, παντού και οπουδήποτε, σε όλο τον πλανήτη.

Κανένας πανηγυρισμός κατά συνέπεια. Κανένας πανηγυρισμός και καμία επέτειος ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η δική μας, όπου :
- Η Άγρια Ζωή έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον αστικό ιστό λόγω της ασύδοτης ελαχιστοποίησης και κακοποίησης του αστικού πράσινου, της συνεχούς σφράγισης του εδάφους και της εξωφρενικής, ανεξέλεγκτης, ηχορύπανσης και φωτορύπανσης.
- Η Άγρια Ζωή εκτοπίζεται βίαια και συστηματικά από τις οδούς του νερού - ποτάμια, χείμαρρους και ρέματα - λόγω της παρωχημένης, διάχυτης, αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινόμενων μέσω της μετατροπής τους σε πέτρινους οχετούς.
- Η Άγρια Ζωή δεν υπολογίζεται καν στις σχιζοφρενείς «Στρατηγικές Επενδύσεις», κατά τις επιθυμίες των φερόμενων ως επενδυτών, σε αιγιαλούς και δάση, σε παραλίες και βουνοκορφές.
- Τα Άγρια Ιχθυοαποθέματα μειώνονται κατακόρυφα λόγω της ανεξέλεγκτης υπεραλίευσης και της αλόγιστης διάχυσης των τερατωδών βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών.
- Η Άγρια Ζωή εκτοπίζεται ολοένα και περισσότερο από τον φυσικό της περιβάλλον λόγω της άκριτης, ασύδοτης, επέκτασης των βιομηχανικών αιολικών εις βάρος του φυσικού κεφαλαίου - στεριάς και θάλασσας - κυριολεκτικά «όπου φυσάει ο άνεμος».
- Η Άγρια Ζωή κινδυνεύει επικίνδυνα λόγω της υιοθέτησης παρωχημένων ενεργειακών πολιτικών όπως η εξόρυξη υδρογοναναθράκων.
- Η Άγρια Ζωή κινδυνεύει επικίνδυνα λόγω της καταδίωξης με κυνηγετικά όπλα, των δηλητηριασμένων δολωμάτων, της καταστροφής μικρών βιοτόπων, της ισοπέδωσης αμμολόφων και παραλιών για τουριστικές δραστηριότητες, της εκχέρσωσης φυσικών περιοχών, της ανεξέλεγκτης χρήσης αγροχημικών ή και της απελευθέρωσης στη φύση ξενικών ειδών.
- Η Άγρια Ζωή κινδυνεύει τη χαριστική βολή λόγω των σχιζοφρενικών κυβερνητικών πολιτικών, όπως η πρόσφατη πρόταση του άρθρου 219 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που φιλοδοξεί να επιτρέψει τον κατά παρέκκλιση σχεδιασμό υπό-περιοχών προστασίας εντός των προστατευόμενων περιοχών για την εξυπηρέτηση μεμονωμένων «ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος» (sic !!!)

 
Αν θα’πρέπε να καθιερωθεί μία κάποια επέτειος για την 3η Μαρτίου στη χώρα μας, θα ήταν πολύ πιο συνεπές να καθιερωθεί εκείνη για την «Άγρια Δίωξη» της Φύσης και της Άγριας Ζωής, σε πλήρη εναρμόνιση με τις επανειλημμένες καταδίκες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελλιπέστατη προστασία των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας της.

 
«Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής».
- Για τον ριζικό αναπροσανατολισμό των πολιτικών της Περιφέρειας.
- Για την διοικητική και πολιτική της αυτονομία.
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://oikosymmaxia.blogspot.com

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 guests και κανένα μέλος