Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Κουλουβάρης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Βουλιαγμένης παρουσίασε μία μελέτη για πυρασφάλεια της πόλης από Καναδούς μελετητές.
Η Βουλιαγμένη κρατάει τα πρωτεία σε πυρασφάλεια, αφού διαθέτει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύνολο με μόνιμο αλλά και εποχιακό προσωπικό...

Σχέδιο προστασίας κοινωνίας – φυσικού περιβάλλοντος Βουλιαγμένης


Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Κουλουβάρης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Βουλιαγμένης παρουσίασε μία μελέτη για πυρασφάλεια της πόλης από Καναδούς μελετητές.

Η Βουλιαγμένη κρατάει τα πρωτεία σε πυρασφάλεια, αφού διαθέτει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύνολο με μόνιμο αλλά και εποχιακό προσωπικό. Και σε προσεχές φύλλο μας, θα μιλήσουμε εκτενέστερα γι’ αυτό. Γιατί είναι από τους ελάχιστους Δήμους που λειτουργεί σε 24ωρη βάση με σταθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης.

Παρ’ όλα αυτά, μία μελέτη πυρασφάλειας ποτέ δεν είναι “για τον κάλαθο των αχρήστων”, και μάλιστα όταν ρίχνει το βάρος της στην πρόληψη και την ενημέρωση του πολίτη.


Ετσι και η μελέτη που φέρνει ο Π. Κουλουβάρης είναι κάτι αντίστοιχο και παρουσιάζουμε τα κυριότερα στοιχεία της παρακάτω.


Στοιχεία της μελέτης


Το Πανεπιστήμιο Simon Frase με το Υπουργείο Δασών και φυσικού περιβάλλοντος της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά, θα αναπτύξουν ένα σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και του φυσικού πλούτου παρέχοντας επιχειρησιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα, φυλλάδια ενημερωτικά για τους κατοίκους βάσει των αναγκών της περιοχής.

Οι Denis Gaudry & Dave Dunsdon, θα μελετήσουν την περιοχή και θα εξετάσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους σε ότι αφορά τη φωτιά.

Η ομάδα θα μελετήσει τις καιρικές συνθήκες, την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος, την στατιστική πυρκαγιών, ετοιμότητα και μέτρα προστασίας επαγγελματιών και κατοίκων, δυνατότητες της πόλης να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Ανάλογα με τα ευρήματα θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο για πρόληψη, αντιμετώπιση και στρατηγικές που θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανή απώλεια ανθρώπινης ζωής καθώς και φυσικού πλούτου.

Θα προσφερθεί πρακτική εκπαίδευση σε όλους τους ενδιαφερόμενους και θα παρουσιαστεί ένα τελικό σχέδιο. Παράλληλα θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια με χάρτες και CD, γιατί οι μελετητές θεωρούν ότι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ένα κατάλληλο σχέδιο για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Η όλη εργασία θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια.

Όπως παρατηρεί κανείς μέσα από τα στοιχεία της πρότασης, οι μελετητές δίνουν βάρος στη γνώση και στην πρόληψη. Στην προετοιμασία και την κατανόηση της πυρκαγιάς. Στη διαφορετική αντιμετώπιση και συμπεριφορά ανάλογα με τον τόπο και την εποχή.

Γιατί οι πυρκαγιές δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά η κατάλληλη προετοιμασία θα μειώσει την επίδρασή τους.


Το κόστος της μελέτης όπως ενημέρωσε ο Π. Κουλουβάρης θα ανέλθει στα 50.000 περίπου ευρώ και υπάρχουν χορηγοί που θα καλύψουν κάποιον ποσό.

Ενστάσεις είχε καταθέσει ο Αντιδήμαρχος Π. Καριώτης, όσον αφορά τους μελετητές. Πρότεινε να ζητηθεί η εμπειρία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 286 guests και κανένα μέλος