Eκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) (22.2.21) - μέσω τηλεδιάσκεψης - με τη συμμετοχή 66 Δημάρχων, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις ημέρες της κακοκαιρίας “Μήδεια” και να κατατεθούν προτάσεις για το άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, αναδείχθηκαν ζητήματα που απαιτούν άμεσο χειρισμό μεταξύ της ΠΕΔΑ σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πράξη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως διαπιστώθηκε, είναι η δαιδαλώδης νομοθεσία και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν,για το κλάδεμα των δέντρων, την ευθύνη έχουν:

  • σε πολλά πεζοδρόμια, οι Δήμοι
  • σε πάρκα, αλσύλλια κλπ οι Δήμοι κατόπιν άδειας του Δασαρχείου
  • όταν τα δέντρα είναι κοντά στο δίκτυό του, ο ΔΕΔΔΗΕ
  • όταν τα δέντρα είναι κοντά σε άλλα δίκτυα, διάφοροι άλλοι φορείς
  • σε κεντρικές λεωφόρους και άλλους χώρους αρμοδιότητάς της η Περιφέρεια Αττικής
  • εντός ιδιωτικών οικοπέδων, οι ιδιώτες
  • σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις χρειάζεται και άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την οικεία Πολεοδομία.
  • ενώ σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον απαιτείται και η έγγραφη συμφωνία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Μαρκόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ίδιο κάναμε και τις μέρες που η «Μήδεια» έπληξε την Αττική. Ξέρουμε καλά ότι, παρά τις προσπάθειές μας, σε πολλές περιπτώσεις οι συμπολίτες μας αντιμετώπισαν προβλήματα που δεν δικαιολογείται να εμφανίζονται εν έτει 2021.

Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το “πινγκ πονγκ” των ευθυνών. Δεν αρνούμαστε ότι υπήρχαν και περιπτώσεις που η Αυτοδιοίκηση είχε κι αυτή ευθύνες. Δεν πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλους, αντιθέτως ζητάμε με νόμο να δοθούν ακόμα περισσότερες ευθύνες στους Δήμους μας. Θέλουμε περισσότερες αρμοδιότητες, με τους αντίστοιχους πόρους. Ώστε εμείς να είμαστε υπεύθυνοι για το σπίτι μας, εμείς να είμαστε και υπόλογοι απέναντι στους συμπολίτες μας για ό,τι συμβεί.»

Ο Γ. Μαρκόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της ΠΕΔΑ και Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη να καταγράψει τους προβληματισμούς των Δημάρχων και τις σημαντικότερες προτάσεις.

 

Περισσότερες αρμοδιότητες

H ΠΕΔΑ υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική, όπως:

― Να απλοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για το κλάδεμα των δέντρων. Οι πολυάριθμες διοικητικές πράξεις, ρυθμίσεις έχουν καθοριστεί με διάφορες διατάξεις νόμων και με τον ίδιο τρόπο (νομοθετικά) ήρθε η ώρα να αλλάξουν και να απλοποιηθούν.

― Το κλάδεμα και η κοπή δένδρων εντός των πόλεων να αποτελεί ευθύνη των Δήμων, χωρίς να απαιτείται άδεια από το Δασαρχείο. Το κλάδεμα να πραγματοποιείται αποκλειστικά με ευθύνη και προγραμματισμό των Υπηρεσιών Πρασίνου των Δήμων, ενώ οι κοπές δένδρων με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου.

― Ειδικά για τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως «δημόσια δάση», η πρωτοβουλία για την κοπή ή το κλάδεμα να ανήκει στο οικείο Δασαρχείο (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής), Το κλάδεμα ή η κοπή θα πραγματοποιείται με συνεργεία, μέριμνα και δαπάνες των Δήμων, όπως εξάλλου γίνεται και σήμερα.

― Η ευθύνη για το κλάδεμα των δένδρων πλησίον ή πάνω στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ να περάσει στη δικαιοδοσία των Δήμων, με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο τμήμα του δικτύου που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες, κατά τις ημέρες και ώρες που ο Δήμος θα της υποδεικνύει εγγράφως.

― Η ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλει ετήσιο τέλος για το δίκτυό της στους ΟΤΑ, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το μήκος του εναερίου δικτύου της και θα αντιστοιχεί στη συντήρηση-φροντίδα του. Με τον πόρο αυτόν, ο κάθε Δήμος θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις εργασίες που μέχρι σήμερα είναι υποχρέωση της ΔΕΔΔΗΕ.

― Να καταργηθεί για τους Δήμους η έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας από την οικεία Πολεοδομία, η οποία σήμερα απαιτείται για να πραγματοποιηθούν εργασίες κλαδέματος ή κοπής δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους. Εξυπακούεται ότι η άδεια αυτή θα εξακολουθήσει να χρειάζεται για κοπές δένδρων από ιδιώτες μέσα στα οικόπεδά τους.

Να καταργηθεί για Δήμους η έκδοση άδειας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Να καταργηθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Δασαρχείο) ή να μεταρρυθμιστεί, στην κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω, αφού σήμερα δεν απαντάει καν στα έγγραφα των Δήμων, δεν τηρεί τις νόμιμες προθεσμίες και επιβραδύνει ή εμποδίζει πλήρως την παραγωγή έργου από τους Δήμους.

Σημείωση: Καλά όλα αυτά που προτείνει η ΠΕΔΑ, αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι Δήμαρχοι - πολλάκις - λειτουργούν εξωθεσμικά και προσπερνώντας νόμους και διατάξεις, οπότε θα καταλήγουμε σε “μία από τα ίδια”.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 196 guests και κανένα μέλος