Αντιδράσεις από τις Κοινότητες των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού

Οι Κοινότητες των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να πιέσουν το Υπουργείο Εσωτερικών για την απόσυρση ή τροποποίηση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στοχοποιεί και απαξιώνει τον θεσμό των Κοινοτήτων. Μετά από συναντήσεις των προέδρων των Κοινοτήτων και αντίστοιχες αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων, αποφασίστηκε η αντίδραση ενάντια στο εν λόγω νομοσχέδιο. Η αρχή έγινε με αποστολή κοινής επιστολής διαμαρτυρίας, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, την οποία συνυπογράφουν οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων Κερατέας, Λαυρεωτικής, Καλυβίων, Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και Κουβαρά. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη

ΚΟΙΝ:

α) Βουλευτές Περιφέρειας Α ́ Ανατολικής Αττικής κα Μαρτίνου Γεωργία, κ. Βλάχο Γεώργιο, κ. Οικονόμου Βασίλειο, κ. Σπίρτζη Χρήστο, κ. Αθανασίου Αθανάσιο, κ. Σκουρολιάκο Παν. κ. Γκιόκα Ιωάννη, κ. Μυλωνάκη Αντώνιο, κα Απατζίδη Μαρία.

β) Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΔΕ

ΘΕΜΑ: Επιστολή Διαμαρτυρίας Κοινοτήτων Δήμων Λαυρεωτικής –Σαρωνικού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την άποψη των Κοινοτικών Συμβουλίων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, τα οποία σύσσωμα με αποφάσεις που ελήφθησαν, αντιδρούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί ταφόπλακα για το θεσμό των Κοινοτήτων. Οι Κοινότητες, ειδικά εκείνες, με μεγάλο αριθμό κατοίκων και έκταση, αποτελούν ένα διοικητικό όργανο, ένα αιρετό θεσμό που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πολίτες και αφουγκράζεται άμεσα τα προβλήματά τους. Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι όλη αυτή την περίοδο, ακόμα και χωρίς καμία αποφασιστική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Κ.Α.Π., ενισχύουν με κάθε τρόπο και μέσο, την αποκεντρωμένη διοίκηση του Α ́ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με γνώμονα αυτό, θα περιμέναμε από ένα νέο νομοσχέδιο, να αναγνωρίσει αυτόν τον επιτυχημένο ρόλο και να ενισχύσει το θεσμό των Κοινοτήτων, δίνοντάς τους ουσιαστικές αρμοδιότητες και λόγο στη διαχείριση των Κ.Α.Π. Σε Μητροπολιτικούς Δήμους, όπως ο Δήμος Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, με μεγάλο πληθυσμό, έκταση και πολλούς οικισμούς, ο ρόλος της Κοινότητας είναι πιο απαιτητός και αναγκαίος. Κατόπιν των ανωτέρω, σας ζητούμε:

1. Να αρθεί η διάταξη που καταργεί τα Κοινοτικά μας Συμβούλια.

2. Να επανέλθουν στις Κοινότητες ουσιαστικές αρμοδιότητες όπως η διαχείριση των ΚΑΠ.

3. Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στα Δημοτικά Συμβούλια, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

4. Να μεταβιβαστεί η πλήρης διαχείριση της παγίας προκαταβολής στα Κοινοτικά Συμβούλια.

Αγαπητέ κύριε Βορίδη, γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για τον τόπο μας. Έναν τόπο με ιστορία, πλούσιο παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον, με συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη. Σας παρακαλούμε να αφουγκραστείτε τη φωνή όλων των Κοινοτήτων και να μην προχωρήσετε στην οριστική αποδόμηση του θεσμού της Κοινότητας. Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι όλα τα μέλη των Κοινοτήτων, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο, για να διατηρήσουμε τις Κοινότητές μας και να ενισχύσουμε το ρόλο τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Με εκτίμηση,

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ: Απόστολος Ζορμπάς, Πρόεδρος Κοινότητας Κερατέας Αλέξανδρος Πρεβενάς, Πρόεδρος Κοινότητας Λαυρεωτικής

ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Χρήστος Ράπτης, Πρόεδρος Κοινότητας Καλυβίων Όλγα Κετέογλου, Πρόεδρος Κοινότητας Αναβύσσου Εμμανουήλ Τσαλικίδης, Πρόεδρος Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Άλκηστη Παπαδογεωργή, Πρόεδρος Κοινότητας Σαρωνίδας Κωνσταντίνος Στεργίου, Πρόεδρος Κοινότητας Κουβαρά

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 760 guests και κανένα μέλος