Η Περιφέρεια Αττικής, βρέθηκε στο δρόμο από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η κακοκαιρία με το όνομα “Μήδεια”, η οποία χτύπησε ιδιαίτερα την Ανατολική Αττική, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς νερό και ρεύμα για πολλές ημέρες.

Για άλλη μια φορά η κρατική μηχανή βρέθηκα αδύναμη να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή. Μια κακοκαιρία που άφησε πίσω της μεγάλες πληγές από καταστροφές περιουσιών, δικτύων, ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι.

Οι αρμοδιότητες συμπλέκονται. Ποιος ευθύνεται; είναι το μεγάλο ερωτηματικό που μάλλον θα δυσκολευθεί να βγει υπεύθυνη απάντηση, αφού το γνωστό “μπαλάκι” πάει κι έρχεται από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας.

Οπως ενημέρωνε η Περιφέρεια, έβγαλε από την πρώτη στιγμή έξη συνεργεία με 25 άτομα προσωπικό, (και υλοτόμοι), που κόβουν δέντρα, σε συνεργασία και υπό το συντονισμό της Πυροσβεστικής επιχειρούν στους Δήμους Διονύσου, Εκάλης, Αγ. Στεφάνου, Δροσιάς αλλά και Υμηττού -στην περιοχή κοντά στις κεραίες-, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Στη διάθεση δε των Δήμων, εκτός του προσωπικού, ετέθησαν 4 εκχιονιστικά μηχανήματα αλλά και ειδικά μηχανήματα GCB.

Σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, δήλωνε μεταξύ άλλων: Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει συνεχώς παρούσα, δίπλα στους πολίτες συνδράμοντας, ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της, με όσα μέσα διαθέτει την προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση των προβλημάτων.

O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός μετέβη από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων στα σημεία των περιοχών της, που παρουσίασαν εντονότερα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας που χρειάστηκε να επέμβει στην Αν. Αττική με όλα τα απαραίτητα εκχιονιστικά μηχανήματα, βρέθηκε εκεί, σε συνεργασία με τις δυνάμεις των Δήμων, συμβάλλοντας στη διάνοιξη του οδικού δικτύου ευθύνης της και στον καθαρισμό σημείων εκτός αρμοδιότητάς

της, δίδοντας προτεραιότητα στην εξασφάλιση προσβασιμότητας σε περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Δήμος Διονύσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασ. Παπαγεωργίου, κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για χρονικό διάστημα ενός μηνός, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις ισχυρές χιονοπτώσεις, ενώ ο Δήμος Ωρωπού έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, καθώς σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα και εκεί κυρίως από τις καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

 

Τις πταίει;;;;

Για όλο αυτό το καταστροφικό έργο που άφησε η “Μήδεια” πίσω της, δεν μπορεί να μην υπάρχουν κάποιοι υπεύθυνοι που δεν φρόντισαν, δεν σκέφτηκαν, δεν νοιάστηκαν να βρίσκονται έτοιμοι για μία φυσική καταστροφή, που δεν ήταν δα και τέτοιας τάξης μεγέθους, που νομίζουμε. Οι βορειοελλαδίτες ζούνε κάθε χρόνο τέτοια φαινόμενα.

 

Φταίνε τα... δέντρα

Τα εκατοντάδες δέντρα που έπεσαν από το βάρος του χιονιού κατέστρεψαν κολώνες, καλώδια, σπίτια, αυτοκίνητα.

Φταίνε λοιπόν τα δέντρα που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη θέση τη συγκεκριμένη στιγμή...

 

Φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ

Φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ που δεν κλάδεψε τα δέντρα, στη γραμμή της καλωδίωσης ενέργειας, δηλώνει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος), γιατί είναι δική του αρμοδιότητα.

 

Φταίνε οι Δήμοι

Ο ΔΕΔΗΕ απαντάει ότι δεν είναι δική του ευθύνη το κλάδεμα των δέντρων, αλλά των Δήμων. Μάλιστα εμφανίστηκε, στο διαδίκτυο, και ένα έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που απευθύνεται σε Δήμο και του συνιστά να κλαδέψει τα δέντρα που πιθανόν να αγγίζουν καλώδια.

 

Φταίει ο παραχωρησιούχος

Εκλεισε η Εθνική οδός για δύο σχεδόν 24ωρα και έκοψαν την Ελλάδα στα δύο.

Η εθνική, που δεν είναι εθνική, γιατί την έχουμε παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία να εισπράττει και να την συντηρεί. Η εταιρεία προφανώς καλύφθηκε πίσω από το “Εθνική” και δεν έπραξε τα συμφωνημένα. Έτσι το Υπ. Πολιτικής Προστασίας έκλεισε παντελώς την εθνική οδό (πονάει δόντι κόβει κεφάλι).

Ο Περιφερειάρχης δήλωνε ότι δεν του ζητήθηκε να συνδράμει για να παραμείνει ανοιχτή η εθνική οδός.

Προφανώς για άλλη μια φορά βλέπουμε και ακούμε για την ανάληψη ευθύνης, με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα “ξίφη” τους, για το ποιος έχει την ευθύνη, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά, και τελικά ουδείς ευθύνεται.

 

Aννα Μπουζιάνη

kakokairia dionisos xioni

 

Αφήστε σχόλιο...

Διαφήμιση (2)

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Διαφήμιση (1a)

ebdomi-dimosiefseis

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 guests και κανένα μέλος