η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική

Ένα σοβαρό θέμα, που συζητήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο, ήταν και η Αναστολή οικοδομικών αδειών και Μείωση του συντελεστή δόμησης στα 71 στρέμματα του πρ. Κόνιαρη στην περιοχή Ν. Κάλυμνος της Βούλας, που τα είχε κληρονομήσει το Μπενάκειο Ιδρυμα από τον Ν. Κόνιαρη και τα πούλησε σε μεγάλη εταιρεία επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθεί μία περίκλειστη πόλη μέσα στην πόλη.

Η μείωση του συντελεστή έγινε στο 0,3 (από 0,6 που είναι σήμερα) και η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών θα ισχύσει για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι έχει προηγηθεί τροποποίηση ρυμοτομικού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επίσης να επισημάνουμε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική και θα ακολουθήσει τη διαδικασία στα ανώτερα όργανα, όπου θα κριθεί αν θα ισχύσει ή όχι.

Η πρόταση είναι θετική και η απόφαση· μόνο που καθυστέρησε κάποιες δεκαετίες... Ήταν η χρυσή ευκαιρία, το 2007, όταν ναυάγησε η αγοραπωλησία του Μπενακείου με ιδιώτη και που προτάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η μείωση του συντελεστή δόμησης αλλά δεν συζητήθηκε καν.

Εμείς το επικροτούμε αν και κρατάμε πάρα πολλές επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις του δημάρχου, γιατί δεν ξεχνάμε ότι έχει δηλώσει στην “Καθημερινή”, ακριβώς γι’ αυτή την επένδυση, «ότι δεν είναι κατά της επένδυσης».

 

Tι λέει η ΡΙ.ΚΙ.Π

Εστιάζοντας στη Βούλα, και αναφερόμενοι στο πάντα επίκαιρο θέμα για τα πολύκροτα οικοδομικά τετράγωνα (Ο.Τ.) ‘’Κόνιαρη’’ ιδιοκτησίας μέχρι πρότινος του Μουσείου Μπενάκη, η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. εξ αρχής δήλωσε ότι η διαδικασία της απαλλοτρίωσης ΟΛΩΝ των οικοδομικών τετραγώνων δεν έχει καμία περίπτωση επιτυχίας. Και αυτό επειδή η κεντρική διοίκηση που θα την αξιολογήσει δεν θα την θεωρήσει υλοποιήσιμη λόγω κυρίως της υπερβολής να χωροθετηθούν σε μία μικρή συνοικία 71 στρέμματα συνεχόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και του τεράστιου τιμήματος που κανένας δήμος δεν μπορεί να καταβάλλει (ο Δήμαρχος το προσδιόρισε στα 72 εκατομμύρια €).

Εκτός αυτού ο Δήμαρχος αμέσως μετά τη έναρξη του θέματος δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να ανατρέψει την ‘’επένδυση’’ αλλά να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα ! https://www.kathimerini.gr/economy/local/1093080/to-mega-project-sti-voyla-kai-oi-diekdikiseis-toy-dimoy/

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. προσέγγισε το θέμα, από την αρχή, με γνώμονα την προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής, που θα αλλοιωθεί, εάν εφαρμοστεί η πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει για όλη την περιοχή και για την μαζική πολεοδόμηση και την οικοδόμηση όλων των Ο.Τ. του πρώην κτήματος Κόνιαρη. Έτσι πρότεινε να εφαρμοστεί η λύση που το 2007 είχε εισηγηθεί στο ΔΣ ο σημερινός Δήμαρχος ως την πιο αποτελεσματική. Η πρόταση μας αυτή είναι πάγια και αφορά την άμεση έναρξη των απαιτούμενων και προβλεπόμενων διεργασιών για να μειωθεί ο υπάρχων συντελεστής δόμησης αλλά και κάλυψης στα αδόμητα Ο.Τ. της περιοχής.

Η αρχική πρόταση του Δημάρχου για την απαλλοτρίωση αυτών των Ο.Τ. ‘’Κόνιαρη’’ ιδιοκτησίας μέχρι πρότινος του Μουσείου Μπενάκη, με τον χαρακτηρισμό τους ως χώρους κοινόχρηστους – κοινωφελείς παρουσιάζει το εξής παράδοξο: φέρνοντας σήμερα την πρόταση για μείωση του συντελεστή δόμησης, ζητά από την κεντρική διοίκηση να τον μειώσει από τα Ο.Τ. που ήδη είχε ζητήσει να μην έχουν δόμηση ως κοινόχρηστοι χώροι ή να έχουν συγκεκριμένη δόμηση ως κοινωφελείς!

Η θέση της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. όπως εκφράστηκε για μία ακόμη φορά στο πρόσφατο ΔΣ της 8/2/2021 είναι η σταδιακή κλιμάκωση των προσπαθειών του Δήμου ιεραρχώντας τες και με γνώμονα την μέγιστη αποτελεσματικότητα που είναι η διασφάλιση επαρκούς χώρου για κοινόχρηστες - κοινωφελείς χρήσεις.

Τι λέει η “Λαϊκή Συσπείρωση”

«ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ

ΚΟΝΙΑΡΗ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΑΡΗ»

Στο δημοτικό συμβούλιο της 8ης Φλεβάρη, ο Κώστας Πασακυριάκος επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης”, ψήφισε υπέρ της μείωσης του συντελεστή δόμησης από 0,6 σε 0,3 και υπέρ της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για 12 μήνες, για τα κτήματα πρώην Κόνιαρη, νυν Μπενακείου Ιδρύματος και τώρα σε εταιρεία επενδύσεων.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, από τις 13 Ιουλίου, όταν τέθηκε το θέμα της απαλλοτρίωσης των κτημάτων Κόνιαρη, έχει δηλώσει ξεκάθαρα, ότι μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας, θα βρεθεί μπροστά, στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πόλου με χρήσεις πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού για τους κατοίκους σε έναν από τους σημαντικότερους «πνεύμονες» της περιοχής. Το ίδιο ζήτησε και για τη Βουλιαγμένη εκεί που υπάρχουν διεκδικήσεις της εκκλησίας - αλλά και της Βάρης.

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, δηλώνει ο Κώστας Πασακυριάκος ότι:

«- Στηρίξαμε την απαλλοτρίωση των Οικοδομικών Τετραγώνων στου Κόνιαρη.

- Ψηφίσαμε υπέρ της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου το Σεπτέμβρη του 2020.

- Ψηφίσαμε υπέρ της μείωσης του συντελεστή δόμησης και υπέρ της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για 12 μήνες με δυνατότητα παράτασης για περισσότερο.

- Συνεχίζουμε με συνέπεια τη δράση μας, συνολικά στο μέτωπο της διαφύλαξης των ελεύθερων χώρων και θα παραμείνουμε σε αυτή τη θέση μέχρι τέλους.

Όσοι συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα και προεξοφλούν από τον Ιούλιο του 2020, μέχρι και σήμερα, ότι πρόκειται για μια υπόθεση με «πολύ μικρές δυνατότητες» ή κάνουν λόγο για «χαμένη υπόθεση» και «κινήσεις με στόχο το συμβιβασμό», καλό θα ήταν να αναλογιστούν ότι οι «επενδυτές» και πολλά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που θέλουν διακαώς την τσιμεντοποίηση του χώρου, για λόγους που θα φανούν σύντομα, ίσως να χρησιμοποιήσουν ακριβώς αυτή την επιχειρηματολογία...

Θεωρούμε ότι όσοι άλλαξαν στάση και ενώ ψήφισαν κατά της απαλλοτρίωσης τον Ιούλιο του 2020, αλλά και κατά της τροποποίησης του ρυμοτομικού το Σεπτέμβρη του 2020 - απόφαση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του συντελεστή δόμησης - και τώρα, έσπευσαν να ψηφίσουν υπέρ της μείωσης του συντελεστή και της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, έστω και με καθυστέρηση, αντιλήφθηκαν το σωστό. Και αυτό είναι θετικό».

ΡΙ.ΚΙ.Π.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 127 guests και κανένα μέλος