Με επισημότητα και τελετή αγιασμού εγκαινιάστηκε ως χώρος διάθεσης αδρανών υλικών και καταλοίπων από επεξεργασία αποβλήτων εκσκαφών, το πρών λατομείο στη Λαμπρικά του Δήμου Κορωπίου.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλει η πανδημία του Covid-19, η τελετή Αγιασμού πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό χώρο, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο αποτελεί τον πρώτο πανελλαδικά οργανωμένο χώρο διάθεσης αδρανών υλικών «Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων» (Α.Ε.Κ.Κ.).

Ο Θ. Αυγερινός ανέφερε σε δήλωσή του : «Η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων, έχει μετατρέψει λόφους, ποτάμια, λίμνες, ρεματιές, αναξιοποίητα οικόπεδα, καλλιέργειες, δρόμους παραπλήσια βιομηχανικών περιοχών κ.α. σε χώρους απόρριψης τεράστιου όγκου μπαζών. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από λίθους και χώμα, μπορεί να περιλαμβάνουν και επικίνδυνες ουσίες όπως αμίαντο και κάθε λογής τοξικά υλικά (χρώματα και βερνίκια από επικαλύψεις ξύλων ή μετάλλων, μονωτικά υλικά κ.α.) όπου, η διάθεσή τους χρήζει ιδιαίτερης διαδικασίας και διαλογής. Η ρίψη τέτοιου όγκου αποβλήτων σε ρέματα και στην άκρη των δρόμων οδηγεί συχνά σε εμφράξεις με συνέπεια να εμφανίζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων. Συνεπώς η ορθολογική αντιμετώπισή τους είναι επιβεβλημένη».

Αρμόδιοι για την καθαριότητα, την συντήρηση και την προστασία όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, είναι οι Δήμοι, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, για την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος

Την οργάνωση, το συντονισμό και τον έλεγχο των εργασιών σχετικά με την ορθή διαχείριση των Α.Ε.Κ.Κ., ανήκει στα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.) τα οποία έχουν έγκριση από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και για το συγκεκριμένο έχει αναλάβει η εταιρεία ΑΝΑΕΚΚ ΑΕ.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 100 guests και κανένα μέλος