Με ένα λιτό δελτίο τύπου, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Π. Φιλίππου, ενημερώνει ότι το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού θα συνδεθεί αποχετευτικά με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου - Παιανίας.

Είναι το τελευταίο τμήμα του παραλιακού μετώπου που δεν έχει ακόμη αποχετευτικό δίκτυο. Και ένας από τους λόγους ήταν η επιμονή του δημάρχου Π. Φιλίππου, από τις προηγούμενες δημαρχιακές του διοικήσεις ακόμη, να συνδεθεί στην Ψυττάλεια.

Η σύνδεση στην Ψυττάλεια όμως βρήκε αντιδράσεις από τους Δήμους του Πειραιά που αρνούντο να δεχθούν άλλο όγκο λυμάτων στα δίκτυά τους.

 

Δικαιώνεται ο Γ. Σωφρόνης

Όταν ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή την προηγούμενη τετραετία ο δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης, έβαλε στόχο και στρατηγική επιλογή να λύσει το πρόβλημα της αποχέτευσης. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι δικαιώθηκε στον αγώνα που ξεκίνησε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (υπ’ αριθμόν 191/25/8/18) που προέβλεπε την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος και Παλαιά Φώκαια) στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας. Αυτό δηλαδή που τελικά προκρίθηκε και εγκρίθηκε από την ΕΥΔΑΠ.

Τότε βρήκε όμως αντίδραση από τον παρόντα δήμαρχο, που επέμενε για Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να χαθεί άλλη μία τετραετία.

Όταν πλέον η πρόταση για σύνδεση στην Ψυττάλεια, χάθηκε οριστικά, από την ΕΥΔΑΠ, ο δήμαρχος εστράφη στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου, που κι εκεί όμως βρήκε σθεναρή αντίδραση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποφάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Σήμερα λοιπόν χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΥΔΑΠ και τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων Κορωπίου και Παιανίας να συνδεθεί το παραλιακό μέτωπο στο ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας.

Συγκεκριμένα:

Εγκρίθηκε το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο «Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων Οικισμών Προτεραιότητας Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο προβλέπει την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος και Παλαιά Φώκαια) στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας.

Βάσει της ωρίμανσης των μελετών, τέσσερις οικισμοί χαρακτηρίζονται ως Α΄ Προτεραιότητας, επτά οικισμοί ως Β΄ Προτεραιότητας και 38 οικισμοί ως Γ΄ Προτεραιότητας. Η Αγία Μαρίνα Κορωπίου και οι Δημοτικές Ενότητες Αναβύσσου, Καλυβίων Θορικού (περιοχή Λαγονησίου), Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού εντάσσονται στους οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας λόγω της ωριμότητας των απαιτούμενων έργων υποδομής. Οι μελέτες και η ωρίμανση των έργων θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός μελέτης και έργου είναι 206.000.000, 00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και θα εκτελεστεί από την ΕΥΔΑΠ.

 

«Οι πολίτες γνωρίζουν!»

Ο πρ δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα έργο απολύτως αναγκαίο και με αναπτυξιακό πρόσημο συνολικά για το Δήμο Σαρωνικού. Πρόκειται για μια σταθερή επιλογή της διοίκησής μας από τον Σεπτέμβρη του 2018 που συνθέτει το ρεαλισμό, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ευρεία αποδοχή. Η σημερινή εξέλιξη αποκαλύπτει δύο πράγματα:

- Όταν μια διοίκηση, όπως η διοίκησή μας, ακολουθεί το δρόμο του ρεαλισμού και του εφικτού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να παραμερίσει εμμονικές, μη ρεαλιστικές και μη αποδεκτές από κανέναν λύσεις (όπως η Ψυττάλεια), έρχεται η στιγμή που δικαιώνεται και επιτυγχάνει το στόχο της

- Όταν μια κυβέρνηση παραλαμβάνει μια ρεαλιστική και εφικτή πρόταση και ταυτοχρόνως έχει την πολιτική βούληση να την υλοποιήσει κερδίζουν μόνον οι δημότες και ο Δήμος.

Θα περίμενα από τον κ. Φιλίππου, πάγιο, μόνιμο και σταθερό θιασώτη της Ψυττάλειας μια στοιχειώδη αυτοκριτική, μια εύλογη υπογράμμιση του ρόλου μας στην επίλυση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος, μια ένδειξη ευχαριστίας προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και την κυβέρνηση. Για άλλη μία φορά δεν το έκανε.

Ας είναι. Όποιος άλλωστε κάνει αυτοκριτική και θεραπεύει αστοχίες, εκτιμά την συνεισφορά της αντιπολίτευσης και αναγνωρίζει ανεξαρτήτως της κομματικής του ταυτότητας αυτόν που βοηθά τον τόπο είναι και αυτός που προχωρά αποτελεσματικά και χρήσιμα στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι πολίτες γνωρίζουν!»

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 guests και κανένα μέλος