“Ταμπελομαχεία” για το δήμαρχο ΒΒΒ η απώλεια της παραλίας!

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η 1η Δημοτική Συνεδρίαση του Δήμου ΒΒΒ, με τηλεδιάσκεψη. Δηλαδή χωρίς ακροατήριο σε ανοιχτή αίθουσα, κάτι που δυσκολεύει και τους συμβούλους και βεβαίως το κοινό που θα ήθελε να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κυριάρχησε το θέμα της δικαστικής εξέλιξης της Μετοχικής Εταιρείας Εκμετάλλευσης Κτήματος Βούλας (ΜΕΕΚΒ).

Και κυρίαρχησε γιατί όσοι πεζοπορούν στο κομμάτι αυτό της Βούλας είδαν μία μεγάλη πινακίδα, τοποθετημένη πάνω στο πεζοδρόμιο, μέσα από το πάρκινγκ λίγο πιο κάτω από την κάποτε ταβέρνα «Σμαράγδι» που γράφει με μεγάλα γράμματα: Ιδιοκτησία ΜΕΕΚΒ.

Οι ερωτήσεις

«Είδαμε μία πινακίδα που άλλαξε ιδιοκτησία, που δεν άρεσε σε κανέναν», Δ. Δαβάκης

Δεν είναι δυνατόν η ενημέρωση να γίνεται με ερωτήσεις

Ο Θάνος Ματόπουλος (επικεφαλής της ΡΙΚΙΠ): «Στις 23.9.20 σας είχα ρωτήσει για την απόφαση που κέρδισε η ΜΕΕΚΒ λόγω χρησικτησίας και είναι τεράστιο ερωτηματικό πως κατάφερε η ΜΕΕΚΒ να κερδίσει το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι είχε χρησικτησία, σε μια περιοχή που επί 50 χρόνια ο Δήμος είχε παρουσία και το φρόντιζε και το περιποιείτο ως κοινόχρηστο χώρο.

Πώς προέκυψε, ποιά ολιγορία, από πλευράς της υπεράσπισης ήταν αυτή που έκρινε τη ζυγαριά υπέρ του ιδιώτη; Η πινακίδα που αναρτήθηκε μας φέρνει μπροστά σε νέα γεγονότα και προκαλεί τεράστια συναισθήματα. Και θέλουμε να ρωτήσουμε τι γίνεται μ’ αυτή την υπόθεση και να μας κρατάτε τακτικά ενήμερους, γιατί δεν είναι δυνατόν η ενημέρωση να γίνεται με μία ερώτηση από την αντιπολίτευση».

Σ.Σ. Εδώ δίνεται και η απάντηση στην «αυθόρμητη» ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος με τηλεδιάσκεψη. Δεν «άνοιξε μόνος του» το θέμα, όπως επικαλέστηκε, αλλά επειδή ετέθη ερώτηση από το Θ. Ματόπουλο.

Μ. Σίνα: «Ακούγονται διάφορα και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας ως Δήμος με τη ΜΕΕΚΒ. Βεβαίως ήταν λυπηρό, βεβαίως δεν ήταν ευχάριστο. Νομίζω πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι έχει γίνει και γιατί έχει γίνει».

Ποιος έδωσε άδεια για την ταμπέλα;

Κ. Πασακυριάκος: έχω θέσει το θέμα της ΜΕΕΚΒ με ερώτηση στα τελευταία συμβούλια δύο φορές. Και επανέρχομαι ρωτώντας αν εν όψει και της εκδίκασης στον Άρειο Πάγο, πρέπει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα αν χρειάζεται. «Ομως μπήκε μία ταμπέλα. Εν όψει της εκδίκασης στον Α.Π. εμείς θα την αφήσουμε να είναι εκεί; Ποιος έδωσε την άδεια για την ταμπέλα και ποιος την έβαλε εκεί. Νομίζω ότι η ταμπέλα πρέπει να φύγει από εκεί», επεσήμανε..

“Ταμπελομαχεία” για το δήμαρχο η απώλεια της παραλίας

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συμβούλων ο δήμαρχος είπε πολλά. Μίλησε για ταμπελομαχεία, για χαιρεκάκια, για τυμβωρυχία, κατηγορώντας τον Τύπο που δημοσιοποιεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή και στο Δήμο, προσπερνώντας ότι ο ρόλος του Τύπου είναι ακριβώς αυτός. Και πώς να μην το προσπεράσει, αφού συνηθίζεται, η εξουσία να αγαπάει τα «λιβανιστήρια»...

Ότι χάθηκε η δημόσια, και δημοτική γη για την πόλη, αν δεν είναι μείζον θέμα, τότε ποιό είναι;

  • Οτι δεν ενημέρωσε ποτέ ο δήμαρχος “αυθόρμητα”, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για την εξέλιξη, παρά μόνο μετά από ερωτήσεις συμβούλων; Ευτυχώς -που κατά το δήμαρχο- μας ενημερώνει η ΜΕΕΚΒ!!!;;
  • Ότι ο δημοτικός σύμβουλος δεν έχει δικαίωμα απάντησης, στο μονόλο του δημάρχου; Οτι πέντε σύμβουλοι έθεσαν ερωτήσεις μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας και ο δήμαρχος απαντούσε επί μιάμιση ώρα χωρίς δικαίωμα διευκρινιστικής ερώτησης ή απάντησης;
  • Ότι ποτέ δεν ήρθε το θέμα της διεκδίκησης της ΜΕΕΚΒ ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του του δημοτικού συμβουλίου, για να γίνει συζήτηση, ερωτήσεις, απαντήσεις, διευκρινίσεις, παρά μόνο προ ημερησίας και μετά από ερώτηση αντιπολίτευσης;
  • Οτι σε βασικό δικαστήριο με τη ΜΕΕΚΒ δεν παρευρέθη ο Δήμος και δικάστηκε ερήμην;

Αν αυτά δεν είναι θέματα, τότε ποιό είναι; Ότι συναντήθηκε ο δήμαρχος με τον Χ πρόεδρο και παρέλαβε δωροεπιταγές των 10 ευρώ για τους άπορους;

Εμάς μας καίει ο τόπος. Δεν μας απασχολούν τα 2,5 εκατομμύρια που πιθανόν να πληρώσει ο Δήμος, πάνω στο οποίο στάθηκε για πολύ ώρα ο Δήμαρχος κατηγορώντας τα μέσα που το ανέδειξαν ως καταστροφή.

Εμάς ο τόπος μας καίει, που αν τελικά περάσει σε ιδιωτικά χέρια, δεν ξέρουμε τί εξέλιξη μπορεί να έχει και αν θα στερηθεί ο κάτοικος αυτό το φυσικό τοπίο και τη θάλασσά του και ποιες κοινωνικές αντιδράσεις, πιθανόν, θα προκύψουν.

Όλα όσα είπε ο δήμαρχος στην κρίση των αναγνωστών:

Το θέμα της ταμπέλας, η ταμπελομαχία καλά κρατεί. Δεν είναι η πρώτη ταμπέλα που έχει μπει. Βάζουμε ταμπέλες, βγάζουμε ταμπέλες. Ενα παιχνίδι θα μπορούσα να πω αστείο, konstantellos thleδημιουργίας εντυπώσεων, όπως επίσης η σπουδή που δείχνει το Νομικό επιτελείο της άλλης πλευράς το οποίο δεν είναι μόνο νομικό, είναι και μετοχικό. Είναι εταίρος της διαδικασίας, όπου φροντίζει στα πλαίσια της επικοινωνίας της ΜΕΕΚΒ πλέον να ενημερώνει όλους τους δημοσιογράφους των τοπικών εντύπων ή σάιτ για την εξέλιξη όλων των δικαστικών υποθέσεων.

Εμείς δεν θα πούμε στη ΜΕΕΚΒ πώς θα διάγει το βίο της, ούτε με ποιον θα μιλήσει ούτε τι ταμπέλα θα βάλει ή αν θα βάλει, εμείς θα τη βγάλουμε, θα την ξαναβάλει. Παλιότερα είχε έρθει και ένα αίτημα να μαντρώσουμε το άγαλμα του Βενιζέλου. Δεν το κάναμε.

Μετά την τροπή που πήρανε, που τους αναγνωρίστηκε η ιδιοκτησία έναντι του ελληνικού δημοσίου. Συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Η συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται σε ένα διαρκές μπρα ντε φερ με το Δήμο. Επειδή η υπόθεση της ΜΕΕΚΒ, νομίζουμε ότι ξεκινάει και τελειώνει στο «Νότο» και επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί σύμβουλοι που δεν γνωρίζουνε την ιστορία της Βούλας, να πω ότι η αντιδικία με τη ΜΕΕΚΒ ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 50. Στη συνέχεια, αφού υπάρχουν διάφορες διαδικασίες συμβιβαστικών επιλύσεων, 2 ή 3 για συγκεκριμένες εκτάσεις, εξαφανίζεται για ένα μεγάλο διάστημα και ξαναεμφανίζεται.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ

«Ο “Νότος”, η Παραλία δεν είναι το μόνο ακίνητο που έχασε ο Δήμος. Ο δήμος στη διεκδίκηση απέναντι στη ΜΕΚΚΒ έχασε»

Από τότε που ξαναεμφανίστηκε, (η ΜΕΕΚΒ) ο «Νότος», η παραλία δεν είναι το μόνο ακίνητο, που κατάφερε (η ΜΕΕΚΒ) να βγάλει τελεσίδικη απόφαση. Τέλος του 80, του 90 κατάφερε να βγάλει τελεσίδικη απόφαση για την Πηγάδα, μία έκταση περίπου 5 στρ. Στη συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης με τη Ζεφύρου, και για το λεγόμενο Καζίνο που βρίσκεται μπροστά από το παλιό Αστυνομικό Τμήμα της Βούλας (το τρίγωνο) και στη συνέχεια να διεκδικεί να πάρει από το ελληνικό δημόσιο, γιατί αυτός είναι ο διάδικος. Δεν είναι ο Δήμος, ο δήμος στη διεκδίκηση απέναντι στη ΜΕΚΚΒ έχασε(!). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το ελληνικό δημόσιο. Ουσιαστικά κατάφερε με παρέμβαση του Δήμου, κάποιες κακές αποφάσεις να τις ανατρέψει. Ο Αρειος Πάγος όμως είχε διαφορετική άποψη και ανέπεμψε το θέμα πίσω για νέα δίκη.

Το θέμα εδώ δεν είναι πώς ένα δικαστήριο δεν αναγνωρίζει χρησικτησία στο Δήμο, σε ένα κομμάτι που το φροντίζει. Αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι πώς είναι δυνατόν να υπάρξει χρησικτησία πάνω σε κρατική γη. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Οπως ξέρετε η κρατική γη έχει το ακαταπάτητο.

(Σ.Σ. συνεχίζει ο δήμαρχος)

Το ερώτημα είναι πώς το δικαστήριο έβγαλε τέτοια απόφαση και μίλησε για χρησικτησία πάνω σε κρατική γή. Και είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο ψάχνουμε με το επιτελείο των νομικών που έχει ψηφίσει με αποφάσεις του το Δημοτικό συμβούλιο (Σ.Σ. και έχουν πάρει πολλές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη του δημότη).

«”Σπέκουλα” η δημοσιοποίηση ότι χάσαμε την παραλία»

Ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει. Εχουμε άλλα δύο δικαστήρια και για τα οικονομικά θέματα, αλλά και το ελληνικό δημόσιο. Η έκβαση δεν μπορεί κανείς να μας πει με σιγουριά ποια θα είναι. Αυτό το οποίο όμως είναι ξεκάθαρο και το λέω γιατί πολλοί σπεκουλάρουνε στο θέμα της ΜΕΕΚΒ.

Αυτό το άνοιξα εγώ σε τηλεδιάσκεψη όπου ενημέρωσα το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η απόφαση του ελληνικού δημοσίου βασίζεται σε χρησικτησία και το επόμενο ΣαββατοΚύριακο με πηχιαίους τίτλους πρωτοσέλιδα, αυτό το οποίο ανακοίνωσα εγώ στο Δ.Σ. βγήκε σαν είδηση ως αποκάλυψη – είδηση σε τοπικό έντυπο εν είδη αποκάλυψης ειδησεογραφικής έρευνας μεγάλου βάθους και ευρέους βάθους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, διαυγή και ανοιχτά σε γνώση όλων.

Σ.Σ. Ούτε ξεκάθαρα ούτε διαυγή είναι. Απεναντίας είναι ιδιαίτερα θολά. Ποτέ η Δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε επίσημα το σώμα για τις δικαστικές εξελίξεις κι ας πληρώνει χιλιάδες ευρώ ετησίως ο δημότης γι’ αυτές. Και αλλίμονο αν δεν έβγαινε ο τοπικός Τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός) να κοινοποιήσει ένα τόσο μείζον θέμα για την πόλη και την περιοχή του. Βέβαια εξαιρούνται τα «λιβανιστήρια», που όλα είναι σπουδαία και καλώς καμωμένα.

Είναι επίσης μια άλλη διαδικασία, η οποία λέει, ότι οι απαιτήσεις της ΜΕΕΚΒ ή οποιασδήποτε ΜΕΕΚΒ, οι οποίες στρέφονται εναντίον του Δήμου, διαδικασία που επιχειρεί να διασφαλίσει τους μετόχους της. Εμείς έχουμε τα δικά μας νομικά όπλα. Δεν έχει πάρει από το ταμείο και η εκτίμησή μου είναι ότι ούτε πρόκειται να πάρει. Αυτό που με ενοχλεί είναι για ποιο λόγο με χαιρεκακία συζητούμε για μία καταστροφή που έρχεται, που έχει συντελεστεί, η οποία έχει να κάνει ότι θα έρθει η ΜΕΕΚΒ και θα αδειάσει το ταμείο του Δήμου και ο Δήμος θα μείνει χωρίς χρήματα και αυτό είναι καταστροφή η οποία προέκυψε από αβλεψία ή από ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής. Αυτό είναι το αφήγημα.

«H διεκδίκηση αυτή κάποια στιγμή τερματίζεται.
Τερματίζονται τα χωρατά»

Αυτό το οποίο πρέπει να ξέρουμε κάποια στιγμή όλοι, γιατί ξέρετε ότι η λογική του ότι είναι άχτιστο και αδόμητο είναι δικό μας είναι μία λογική η οποία δημιουργεί διεκδίκηση, αλλά η διεκδίκηση αυτή κάποια στιγμή τερματίζεται. Τερματίζονται τα χωρατά. Γιατί κάποιος που είναι ιδιοκτήτης, και φέρνει νόμιμους τίτλους ότι είναι ιδιοκτήτης, έρχεται και σου λέει κάνε παραπέρα. Άρα ότι διεκδίκησες καταλήγει στο να στραφεί στο τέλος της ημέρας εις βάρος σου.

Απο το 1939 βρίσκεται σε εκκαθάριση η ΜΕΕΚΒ. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εκκαθαριστές ή μάλλον γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εκκαθιστές δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα μέλη. Δυστυχώς αναγνωρίζεται από την έννομη τάξη, τα δικαστήρια και όχι μόνο αναγνωρίζεται, αλλά της δίνεται η δυνατότητα να παίρνει την κυριότητα εκτάσεων που ν’ ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.

Χάθηκαν οριστικά Πηγάδα και Καζίνο

Για την Πηγάδα και το Καζίνο έχει τελειώσει. Εκεί ασκήθηκαν όλα τα ένδικα μέσα. Τα χάσαμε όλα και για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις δεν τα έχασε μία διοίκηση. Τα δικαστήρια αυτά εξελλίσονται εδώ και 40 χρόνια. Και τα 40 αυτά χρόνια έχουν περάσει από το Δήμο Βούλας και το Δήμο ΒΒΒ τώρα οκτώ διαφορετικές διοικήσεις. Αν τώρα και οι 8 αυτές διοικήσεις ήταν ανίκανες ή ανήμπορες να διαχειριστούν δικονομικά και δικαστικά τα θέματα αυτά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω».

Σ.Σ. Τέτοια οικτρά ομολογία; Ευτυχώς που δεν είναι Ιάπωνας...

Aννα Μπουζιάνη

Άρθρα & Στήλες

Τέχνες & Αθλητισμός

Videos