ειδικών συνθηκών ή μη ρεαλιστικός;

Υπερψηφίστηκε το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της διοίκησης της Περιφέρειας για το οικονομικό έτος 2021, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (16.12.20), κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα.

“Προϋπολογισμός ειδικών συνθηκών”

Στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, ειδικών συνθηκών αλλά ρεαλιστικό, μέσα από τον οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε όχι μόνον τις μεγάλες ανάγκες των Δήμων της Περιφέρειας μας σε έργα αλλά και τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που δοκιμάζει ήδη τις αντοχές της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών».

patoulis g introΟ Περιφερειάρχης συνόψισε τις πολιτικές προτεραιότητες της Διοίκησης ως εξής:

Πρώτον, η μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων και πόρων του ΕΣΠΑ και ο επανασχεδιασμός δράσεων, με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Δεύτερον, η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, κυρίως με πόρους του ΕΣΠΑ, καθώς και η υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Αλλά και η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας και το νέο έτος στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στο εγχείρημα του εθνικού εμβολιασμού για τον covid.

Τρίτον, η υλοποίηση έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, με προτεραιότητα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τέταρτον, η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση μεγάλων εμβληματικών έργων για την Αττική, όπως η ανάπλαση του φαληρικού μετώπου, η λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, κ.λπ.

Πέμπτον, η ένταξη στο τεχνικό μας πρόγραμμα μιας σειράς νέων έργων, που διαθέτουν την αναγκαία ωριμότητα και τις μελέτες για να προχωρήσουν και υπηρετούν τις σημερινές ανάγκες των Δήμων της Αττικής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πεππα για τη συστηματική δουλειά που έκανε και τόνισε πως η Διοίκηση προχώρησε σε απεντάξεις έργων που λίμναζαν για χρόνια και δεν είχε προχωρήσει ούτε κατ΄ελάχιστο η υλοποίηση τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ως Διοίκηση παραλάβαμε ένα πρόγραμμα που για να υλοποιηθεί απαιτούνταν πάνω από 2,5 δις ευρώ, ενώ στα ταμεία μας βρήκαμε λίγα παραπάνω από 300 εκατομμύρια. Ήταν περισσότερο ευχολόγιο, παρά ρεαλιστικό σχέδιο».

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι η στήριξη των πολιτών, σημείωσε επικαλούμενος δράσεις της Περιφέρειας όπως η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με 180 εκ. ευρώ, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 250 εκ. ευρώ αλλά και η υποστήριξη πάνω από 70.000 ευάλωτων συμπολιτών.

«Με ρεαλισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προχωράμε μπροστά και είμαι βέβαιος ότι το 2021 θα είναι χρονιά αναγέννησης και επανεκκίνησης για όλους τους πολίτες της Αττικής, με την Περιφέρεια δίπλα τους», κατέληξε.

«Έχουμε εντάξει 66 έργα που θωρακίζουν την Περιφέρεια»

Τις προτεραιότητες αλλά και βασικές παραμέτρους του προτεινόμενου σχεδίου προϋπολογισμού προσδιόρισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας.

«Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που σχεδιάστηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» επεσήμανε και πρόσθεσε πως στο επίκεντρο είναι η υποστήριξη της Αττικής με έργα και υποδομές που συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση αλλά και ανάπτυξη της, η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και παρεμβάσεις για την καλύτερη προστασία των πολιτών. «Έχουμε εντάξει 66 κρίσιμα έργα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με σημαντικές αναπλάσεις αλλά και με την αναβάθμιση κτιριακών υποδομών. Εργαζόμαστε καθημερινά για την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο να στηρίξουμε περαιτέρω το υγειονομικό σύστημα της Αττικής αλλά και να ενισχύσουμε το δίχτυ προστασίας των πολιτών», ανέφερε.

Δική της πρόταση παρουσίασε η παράταξη της Ρένας Δούρου, «Δύναμη Ζωής» με εισηγητή τον Χρήστο Καραμάνο, ο οποίος καταψηφίστηκε καθώς έλαβε 76 ψήφους κατά και 20 υπέρ.

Μη ρεαλιστικός και βιώσιμος o προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής

σημειώνει ο πρ. περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών έκρουσε ο πρ. περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός.

sgouros gianΣημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή διοίκηση ακολουθεί την πολιτική της αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων των προκατόχων της με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το πρόβλημα έγκειται, όπως εξήγησε, κυρίως στις δαπάνες εκτέλεσης των έργων της Περιφέρειας αφού διαρκώς υπογράφονται νέες εργολαβικές συμβάσεις χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα αντίστοιχα έσοδα για την υλοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απλήρωτες συμβατικές υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου σε 250 εκ. € ενώ ακολουθούν συμβάσεις νέων έργων περίπου 450 εκ. €, χωρίς η Περιφέρεια να έχει τους αντίστοιχους πόρους (200 εκ. τα ταμειακά διαθέσιμα) και χωρίς στον κρατικό προϋπολογισμό να υπάρχει αύξηση των πιστώσεων προς την αυτοδιοίκηση.

Αποτέλεσμα της παγιωμένης τα τελευταία χρόνια πρακτικής είναι να ροκανίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μειώνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς (40% την τελευταία 4ετία) και τα οποία εντός των επομένων ετών αναμένεται να εξανεμιστούν πλήρως οδηγώντας την Περιφέρεια σε στάση πληρωμών.

Παράλληλα ο Γιάννης Σγουρός επέκρινε την αύξηση των πιστώσεων που παρατηρείται σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό αρχικό προϋπολογισμό σε μη ανελαστικές δαπάνες όπως διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων (+125%), δαπάνες δημοσίων σχέσεων (+300%), διαφημίσεις εκδόσεις (+200%).

Στην τοποθέτησή του ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής επέκρινε τη διοίκηση της Περιφέρειας για έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού και οράματος και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, ενώ ζήτησε να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο της Περιφέρειας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και δη των κλάδων που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.

Η παράταξη του Γ. Σγουρού κατέθεσε ένα πλέγμα προτάσεων για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών που έχει ανάγκη η Αττική που περιλαμβάνουν: α) Μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, β) Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, γ) Κατασκευή νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, δ) Ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών (σιδηροδρομική σύνδεση Λαύριο, Ραφήνα), ε) Ψηφιακή σύγκλιση, ζ) Στήριξη Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (με κριτήρια ΓΓΑ).

Τοποθετήσεις για τον προϋπολογισμό έκαναν ακόμη εκ μέρους της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ανδρουλακάκης, Σωτήρης Μεθενίτης, Δημήτρης Κατσικάρης και Σπύρος Αδαμόπουλος.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος