Η «αξιοπιστία», οι «αρχές» και οι «αξίες» της απογυμνώθηκα

Η περίφημη επιβολή «κυρώσεων» κατά της Τουρκίας για τις παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου, την επανειλημμένη και διαρκή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών της Ε.Ε. – Ελλάδος και Κύπρου – των προκλητικών της ενεργειών και συμπεριφορών, όχι μόνον στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στον ευρύτερο χώρο από Λιβύη μέχρι Καύκασο, αναβλήθηκε πολλά «χαϊδολογήματα» στην Τουρκία, για το Μάρτιο και βλέπουμε. «Οταν αναβάλλεις ένα (βέβαιο) πόλεμο, τον αναβάλλεις εις βάρος σου». (“Ο Ηγεμόνας”, Μακιαβέλι).

Υπέρ της επιβολής των κυρώσεων είχαν ταχθεί, εκτός της Κύπρου και της Ελλάδος, η Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία και Σλοβενία. Ενώ κατά της επιβολής κυρώσεων έχουν ταχθεί, εκτός της Γερμανίας, βεβαίως, η Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία και Πολωνία.

Η ελληνική και Κυπριακή πλευρά βέβαια, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες, αλλά... προσπαθεί να γλυκάνει το κινίνο που της έδωσαν οι εταίροι μας, για εσωτερική δυστυχώς κατανάλωση, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει εύστοχα, ότι με την απόφαση που θα πάρει το Συμβούλιο της Ευρώπης, «διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε.».

Από την άλλη η Τουρκία ζητάει και τα ρέστα (δήθεν): Απορρίπτει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε. και θεωρεί «μεροληπτική και παράνομη» την προσέγγιση της συνόδου κορυφής.

Το πρόσχημα της Γερμανίας κυρίως ήταν πως με την προοπτική της αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ με την απερχόμενη αλλαγή Προέδρου, πρέπει ν’ αναμένει η Ε.Ε. για να συνταυτιστεί με τις ΗΠΑ.

Μα, την ώρα που συνεδριάζανε, τους ήρθε meil – το οποίο επικαλέστηκε και ο Μητσοτάκης - ότι η Βουλή των ΗΠΑ με μεγάλη πλειοψηφία (335 υπέρ – 78 κατά) ενέκρινε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των S 400.

Η μεγάλη πλειοψηφίας υπερψήφισης ακυρώνει και νομικά το προαναγγελθέν «βέτο» του Τραμπ. Άρα; Άρα το σαθρό επιχείρημα της Μέρκελ «πήγε περίπατο». Μ’ όλα ταύτα η αναβολή πέρασε.

Η αναβολή και η τακτική κάποιων χωρών της Ε.Ε. λόγω συμφερόντων ασφαλώς, έναντι της Τουρκίας μπορεί να πέρασε, αλλά αυτό είναι πύρρειος νίκη για τις χώρες αυτές και την Ε.Ε. Πραγματικός νικητής είναι η Τουρκία και μεγάλος ήττημένος η Ε.Ε. που έχασε για μια ακόμη φορά την αξιοπιστία της και τα προβαλλόμενα «οράματα» για μια ενωμένη Ευρώπη! ΕΝΩΣΗ με προϋπόθεση ιδιοτελών και ανόσιων συμφερόντων δεν γίνεται.

Ευθύνη όμως μεγάλη έχει και η ελληνική πλευρά, που δεν επικαλείται καν το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) που έχει, όπως κάθε χώρα – μέλος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, έπρεπε ν’ ασκεί πιο δυναμική και αποφασιστική πολιτική. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, διαχρονικά οι κυβερνήτες μας έχουν αποδεχθεί «κότες πλουμιστές» (ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει σ’ εμένα).

Υπενθυμίζω, πως οι Τούρκοι, με ψήφισμα της εθνοσυνέλευσής τους, από τη δεκαετία του ΄90, έχουν απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο, στην περίπτωση άσκησης του νόμιμου δικαιώματός της ν’ αυξήσει σε 12 μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη κυριαρχίας της (casus beli).

Η Ελλάδα όφειλε και οφείλει, μετά τις συνεχείς εχθρικές προκλήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με αντίστοιχο ψήφισμα της Βουλής να λάβει ένα ηπιότερο και ρεαλιστικότερο μέτρο: «Κάθε παραβίαση του χερσαίου, εναέριου, θαλάσσιου και υποθαλάσσιου κυριαρχικού δικαιώματός μας, μετά από μία και μοναδική προειδοποίηση, θα πλήττεται. Και να πλήττεται!1

Ο καθηγητής Ι. Μάζης πρόσφατα προέβλεψε πως και με την αλλαγή του Προέδρου των ΗΠΑ, η Αμερική θα συνεχίσει την προσπάθεια προσέλκυσης της Τουρκίας, «θυσιάζοντας, ίσως, και δύο «Ιφιγένειες». Την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ως αντίμετρο, θαρρώ πως κι εμείς θα μπορούσαμε να θυσιάσουμε ίσως μερικούς «Ντρέιφους»! Και δεν λέω τίποτε άλλο.

Κ. Βενετσάνος

―――――

1. ΕΒΔΟΜΗ 15/2/2020, φ. 1122, κύριο άρθρο

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 252 guests και κανένα μέλος