Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με τόλμη στα μέσα του 2007 κλείνοντας την τότε παράνομη χωματερή που λειτουργούσε επί 32 συνεχόμενα χρόνια στην Κοινότητας της Παλαιάς Φώκαιας και την έναρξη της ανακύκλωσης για πρώτη φορά στην πόλη, μια προσπάθεια που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον, το καλοκαίρι του 2008, συνεχίζεται...

Κερδίζει το “στοίχημα” η Παλαιά Φώκαια

Από σκουπιδότοπος χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής,

η παλιά χωματερή

 

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με τόλμη στα μέσα του 2007 κλείνοντας την τότε παράνομη χωματερή που λειτουργούσε επί 32 συνεχόμενα χρόνια στην Κοινότητας της Παλαιάς Φώκαιας και την έναρξη της ανακύκλωσης για πρώτη φορά στην πόλη, μια προσπάθεια που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Περιβάλλον, το καλοκαίρι του 2008, συνεχίζεται...


Στις 30 Απριλίου 2008, το πρόγραμμα για την επιχορήγηση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της χωματερής, εγκρίθηκε.

Πριν ένα χρόνο περίπου η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας υπέβαλε στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ 2004-2009 και του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας  πρόταση με τίτλο: Περιβαλλοντική Αποκατάσταση ΧΑΔΑ περιοχής "Γερακίνα" Παλαιάς Φώκαιας Αττικής. Με την έγκριση του προγράμματος, η Κοινότητα εξασφάλισε κονδύλι 435.000 ευρώ, με το οποίο θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΧΑΔΑ.


Ένα έργο που πριν από λίγο καιρό φάνταζε ίσως απίθανο, γίνεται πραγματικότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες, θέληση και προγραμματισμό ο πρώην σκουπιδότοπος που αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής θα γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μανώλης Τσαλικίδης, δηλώνει: «Από την προεκλογική μας κιόλας εκστρατεία είχαμε ένα στόχο – Όχι στα έργα βιτρίνας για να κερδηθούν οι ψήφοι. Έργα ουσίας, έργα που θα μείνουν στον τόπο και θα συμβάλλουν συνεχώς στην αειφόρο ανάπτυξη. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται με σκληρή δουλειά».


Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 


Μετά από δυόμισι χρόνια  δράσεις και προσπάθειες για ένα καλύτερο περιβάλλον η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας συμμετέχει στο θεσμό των βραβείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας Οικόπολις 2009.

Τα Βραβεία Οικόπολις επιδιώκουν να συμβάλλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης.


«Με τη συμμετοχή μας στα βραβεία Οικόπολις επιδιώκουμε να ενημερώσουμε φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες αλλά και πολίτες για τις προσπάθειές μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τα ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματά τους. Το οριστικό κλείσιμο της χωματερής, η έναρξη της ανακύκλωσης και τώρα η έγκριση του προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης του πρώην ΧΑΔΑ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους είναι έργα ουσιαστικά, τα οποία βάζουν την πόλη μας σε έναν καινούργιο δρόμο. Το δρόμο στον οποίο εδώ και χρόνια βαδίζουν οι σύγχρονες  ευρωπαϊκές πόλεις και είναι καιρός να ακολουθήσουμε κι εμείς”, δήλωσε ο Μ. Τσαλικίδης.


Η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας είναι υποψήφια στην κατηγορία «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης και Διαχείρισης απορριμμάτων». Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 16 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας δίνει για μια ακόμα φορά βροντερό παρόν στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.


Ο Πρόεδρος Μ. Τσαλικίδης ευχαρίστησε το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτή την επιτυχία, και έκλεισε λέγοντας: 

“Ο ευρωπαϊκός δρόμος θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση να ηγείται των προσπαθειών για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου, για την εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους δημόσιους χώρους, για τον αποκλεισμό όσων επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν δάση, ακτές και άλλες δημόσιες εκτάσεις σαν επικερδείς επιχειρήσεις σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος»

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 137 guests και κανένα μέλος