Εν μέσω πανδημίας...

Ένας δικός μας άνθρωπος έκλεισε πρόωρα το βιολογικότου κύκλο· ο Κωνσταντίνος Σπανός, εκδότης με τη γνωστή επωνυμία “Σπανια βιβλία Σπανός”, παραδίδοντας τη σκυτάλη της παράδοσης τριών γενεών στο παλιό και σπάνιο βιβλίο και αντίστοιχων εκδόσεων, στον μεγάλο του γιό· τον Γιώργο, εκδότη επίσης και πτυχιούχο της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

 Κι όταν λέω “δικό μας” άνθρωπο το λέω με τη διπλή έννοια: της επαγγελματικής ιδιότητας του εκδότη βιβλίων και του περιοδικού “Βιβλιοφιλία”, αλλά και το “Ενεργός Πολίτης” με τον Μανώλη Γλέζο, και δεύτερον, αλλά πρωτεύον του στενού συγγενή. Ο Κωνσταντίνος Σπανός ήταν πρώτος μου και πολύ αγαπητός εξάδελφος· αδελφός!

Μαζί στα παιχνίδια και στις χαρές της ζωής. Μαζί στους αγώνες τους φοιτητικους, τους συνδικαλιστικούς του κλάδου και τους πολιτικούς.

Ο Κώστας διαδέχθηκε πολύ νεαρός, τον πατέρα του, γνωστό στους βιβλιόφιλους και στα πνευματικά ιδρύματα - ελληνικά και ξένα - παλαιοβιβλιοπώλη και εκδότης Χαράλαμπο Σπανό.

Ο Κώστας φιλοσόφησε τη ζωή, την έζησε έντονα και δημιουργικά, πάλεψε 41 ημέρες σκληρά μ’ αυτόν τον εργαστηριακό ιό, τον covid-19 και τελικά υπέκυψε αγέρωχα, περήφανα, καρτερικά.

 Στα παιδιά του Γιώργο και Αντώνη και σ’ όλους τους συγγενείς που τον αγάπησαν ευχόμαστε να τον θυμούνται στις πιο ευχάριστες στιγμές. Αυτή είναι η ζωή, αυτός είναι ο θάνατος, που η ζωή στον δίνει.

Δεν είναι το τέλος· είναι η συνέχεια με άλλη μορφή στην αέναη αφθαρσία της ύλης.

Σε όσους επαφίενται στη μεταφυσική, το ίδιο κάνει συναισθηματικά.

Ξάδερφέ μου Κώστα, θα μου λείψεις! Ασφαλώς, θα σε θυμάμαι όσο ζω, με τις καλύτερες στιγμές μας.

Κώστας Βενετσάνος

 

Η φωτογραφία που τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία, υπογεγραμμένο από τους παρισταμένους, εν μέσω πανδημίας... Κοιμητήριο Ζωγράφου, ώρα 15:00, 26/11/2020.

Το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τυπώθηκε το 1476. “Αναστασιακή” πιστή έκδοση από τον εκδότη Κώστα Σπανό, το 1976. Βραβεύθηκε από το Σύλλογο Εκδοτών.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 330 guests και κανένα μέλος