Μια σημαντική απόφαση για το Δήμο Σαρωνικού, αλλά και γενικότερα για την διαχείριση των ακτών, που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε.)

Μια απόφαση που θέτει τη βάση διεκδίκησης και για άλλες περιοχές, που πέρασαν (τις ημέρες των μνημονίων) στην ΕΤΑΔ.

Ο επί σειρά τετραετιών δήμαρχος, Πέτρος Φιλίππου, διαχρονικά είχε την πάγια θέση ότι η διαχείριση των παραλιών πρέπει να ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και τη θέση αυτή την έχει στηρίξει με αγώνες και μέσα σε δικαστικές αίθουσες, αφού έχει διωχθεί δικαστικά επανειλημμένα και ποινικά και αστικά και έχει δικαιωθεί, ειδικά για την παραλία της Αναβύσσου που ο Δήμος είχε τη διαχείρισή της μέχρι το 2014.

 

“Πώς ετέθη εκτός διαχείρισης των παραλιών η ΕΤΑΔ”

filippou introΗ Δημοτική Αρχή Σαρωνικού με δήμαρχο τον Πέτρο Φιλίππου στη θητεία 2011-2014 οργάνωσε και αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των παράλιων.

Στις 29/4/2014 με την 155 Α απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι “ορίζει τον Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, δικηγόρο Αθηνών, πληρεξούσιο δικηγόρο και την παράσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε οποιαδήποτε δικάσιμο αυτά συζητηθούν, τον οποίο εξουσιοδοτεί να εισπράττει και την τυχόν υπέρ του Δήμου και της Εταιρείας δικαστική δαπάνη”.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2298/2020 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου και ακύρωσε την μεταβίβαση στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) εκτάσεων από το Λαγονήσι μέχρι τη Παλαιά Φώκαια, [Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι] (με χρέη προέδρου, η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος).

Οι εκτάσεις αυτές είχαν μεταβιβαστεί με υπουργική απόφαση το 2014 στο "Παράκτιο Μέτωπο" Α.Ε. και μετέπειτα "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου" Α.Ε. (ΕΤΑΔ).

Σημαντικότατη απόφαση του ΣτΕ

Το ΣτΕ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, έκρινε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της "Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας" Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.

Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και τους αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει το νόμιμο έρεισμα της και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Ακόμη, οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, εξαιρούνται της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

H απόφαση του ΣτΕ, τονίζει ο δήμαρχος Π. Φιλίππου, να θέσει εκτός διαχείρισης την ΕΤΑΔ, αποτελεί τον καρπό μιας στρατηγικής επιλογής του.

Σημειώνει συγκεκριμένα: Το ΣτΕ δεν δικαιώνει σε καμία περίπτωση την προηγούμενη δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια της οποίας:

• Οι περισσότερες παραλίες μας χάθηκαν λόγω κακής διαχείρισης.

• Τεράστια ήταν τα ανείσπρακτα έσοδα από τις καντίνες και τις παραλίες.

• Η Δημοτική Επιχείρηση που διαχειριζόταν τις ακτές σήμερα είναι σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης λόγω των χρεών που παραλάβαμε.

• Υψηλά πρόστιμα καταλογίστηκαν στον Δήμο από την Κτηματική Υπηρεσία λόγω μη τήρησης της νομοθεσίας.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η προηγούμενη διοίκηση είχε ακολουθήσει νόμιμες διαδικασίες.

«Σταθερά και με συνέπεια θα διεκδικήσουμε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, να μας αποδοθούν. Να αποδοθούν στους δημότες και στο Δήμο Σαρωνικού» τονίζει ο δήμαρχος.

Λέμε εμείς: Μήπως στην σημαντικότατη αυτή απόφαση του ΣτΕ υπάγονται όλες οι παραλίες, και του Δήμου ΒΒΒ και η συγκεκριμένη παραλία της Βούλας που τη διεκδικεί η ιδιωτική εταιρεία ΜΕΕΚΒ;

 

sofronis 2020Γιώργος Σωφρόνης: «Aκολουθήσαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία σήμερα μας δικαιώνει απολύτως»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με τίτλο “Σαρωνικός Αύριο”, Γιώργος Σωφρόνης και πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, προέβη σε σχετική δήλωση: «Εμείς ως δημοτική αρχή από την πρώτη σχεδόν μέρα της θητείας μας, ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία σήμερα μας δικαιώνει απολύτως.

Η προσφυγή στο ΣτΕ, συνοδευόμενη από ισχυρή νομική τεκμηρίωση, δημιουργεί πλέον μια νέα εξαιρετική συνθήκη για το Δήμο Σαρωνικού και τους δημότες μας: οι παραλίες μας αποδίδονται! Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συστήναμε στην παρούσα δημοτική αρχή να μην ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑΔ, από δυσχερή μάλιστα θέση που θα απέφερε μικρής κλίμακας διαχείριση, μικρής κλίμακας οφέλη για το Δήμο και τους δημότες. Τώρα πια χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο ώστε, αφενός οι δημότες να απολαμβάνουν καθαρές και όμορφες παραλίες, αφετέρου ο Δήμος να προσέξει, να φροντίσει και να αναδείξει το μεγάλο συγκριτικό του πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από τις παραλίες μας».

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 225 guests και κανένα μέλος