Το θέμα, που έχει προκύψει με τα οκτώ Οικοδομικά Τετράγωνα (71 στρ.) , που πούλησε τελικά το Μουσείο Μπενάκη στη Βούλας, το έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα φύλλα μας (αρ. φ. 1142, 1147, 1148, 1149, 1154).

Το Μουσείο Μπενάκη απέκτησε την έκταση αυτή, με κληροδότημα. Μία τεράστια περιουσία στη Βούλα σε γη, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Σήμερα λοιπόν το Μουσείο Μπενάκη πούλησε τη γη, που της κληροδότησε ο Γ. Κόνιαρης στην περιοχή “Καλύμνικα” Βούλας, σε εταιρεία που προτίθεται να δημιουργήσει μία κλειστή πόλη -400 κατοικιών- μέσα στην πόλη, με μπάρες και φύλακες.

Αγοραστές, η “Vhph Properties Mονοπρόσωπη Α.Ε,”

Η εταιρεία με το όνομα “Vhph Properties Mονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία” συστάθηκε 31.7.2020 με σκοπό την αγορά και πώληση ακινήτων και οικοπέδων. Έίκοσι ημέρες μετά, η ίδια εταιρεία, αγόρασε από το Μουσείο Μπενάκη, (17.08.2020) με το υπ. αρ. 16276 συμβολαιογραφικό έγγραφο, οκτώ αυτοτελή οικόπεδα συνολικής έκτασης 71 στρέμματα στη Βούλα, τα γνωστά Καλύμνικα ή “Εφοπλιστικά” που θέλουν να λένε οι νεοκάτοικοι.

Το ποσό αγοράς είναι 51 εκατομ.ευρώ(!), ενώ το 2008 που προσπάθησε πάλι να πουλήσει το Μπενάκειο ανεπιτυχώς, (γράφουμε σε προηγούμενο φύλλο) η τιμή για τα ίδια οικόπεδα ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ!

Το συμβόλαιο καταχωρίστηκε στο Κτηματολόγιο Βούλας στις 10.9.20 με αρ. καταχ. 1483.

Προσέξτε τις ημερομηνίες:

13.7 συνεδριάζει ο Δήμος ΒΒΒ και αποφασίζει την τροποποίηση του ρυμοτομικού των συγκεκριμένων ακινήτων για δημιουργία πρασίνου.

31.7 συστήνεται η μονοπρόσωπη εταιρεία

13.8. συνεδριάζει εκ νέου ο Δήμος ΒΒΒ, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου ενημερώθηκαν για την αγοραπωλησία, αλλά παρ’ όλα αυτά το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφιαν «τη διαδικασία τροποποίησης του εγκεκριμενου ρυμοτομικού σχεδίου της Βούλας για δημιουργία πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων»(!!!).

17.8 γίνονται συμβόλαια και η γη περιέρχεται στην εταιρεία.

23.8 ο δήμαρχος δηλώνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» (23.8.2020 – Οικονομική) ότι δεν αποσκοπεί στην ακύρωση της επένδυσης: «Δεν είμαστε ενάντια στις επενδύσεις, αλλά επιθυμούμε να προκύψουν και κάποια οφέλη για την τοπική κοινωνία, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».

Ούτε καν το σχολείο δεν εξασφαλίστηκε

Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο ΒΒΒ να διεκδικήσει τα ακίνητα, όταν το δικαστήριο έκρινε ότι οι δωρεές του Κόνιαρη προς το Μουσείο Μπενάκη, κατά 50% προέρχονταν εν κατακλείδι, εξ αισχράς αιτίας.

Ούτε καν το ένα οικόπεδο που είχε χαρακτηρίσει 3ο γυμνάσιο δεν κατάφερε να αποκτήσει, ο Δήμος, ενώ μπορούσε βάσιμα να το διεκδικήσει.

Το Μουσείο Μπενάκη, απέκτησε αυτή τη γη με διαθήκη από τον Κόνιαρη. Μια διαθήκη που αμφισβητήθηκε, μια περιουσία που επίσης αμφισβητήθηκε επί σειρά ετών στα δικαστήρια και αναγκάστηκε το Μουσείο Μπενάκη να έλθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ενάγοντες, Μία πώληση (2007) που κρίθηκε άκυρη από τα δικαστήρια και μία νέα πώληση τώρα, σε μια μονοπρόσωπη εταιρία, που συστάθηκε γι’ αυτό το σκοπό. Μία αγορά, 13 χρόνια μετά την επιχειρούμενη πρώτη που ναυάγησε, με αντίτιμο τότε 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα η ίδια περιοχή, που έχει ανέβει εξαιρετικά η τιμή της, πουλήθηκε στη μισή ακριβώς τιμή των 51 εκατομ. ευρώ!!!

Αν σκύψει κάποιος σχολαστικός στις διάφορες αποφάσεις των δικαστηρίων, που εξελίχθηκαν μεταξύ του Μουσείου Μπενάκη και διαφόρων μεριδιούχων, θα αντιληφθε, όπως διαφαίνεται, ότι υπάρχει ακόμη διεκδίκηση μεριδιούχου:

«...η συμπεριφορά του εναγομένου (Μπενάκειου) να εγγυηθεί ότι θα μεταβιβάσει την κυριότητα των αναφερόμενων στο προσύμφωνο ακινήτων ελεύθερων κάθε διεκδίκησης πλην αυτής του Ιωάννη Αλεξάνδρου, συνιστά τουλάχιστον ελαφρά αμέλεια», αναφέρει το σκεπτικό του Α.Π. (απ. 825/1919). Προφανώς ο νέος αγοραστής ανέλαβε και το βάρος της περαιτέρω διεκδίκησης του μεριδιούχου, καθώς εξ’ όσων γνωρίζουμε ο μεριδιούχος Ι. Αλεξάνδρου έχει καταθέσει αγωγή κατά του Μ. Μπενάκη πριν την πώληση.

Aννα Μπουζιάνη

 


 

Η  θέση μας

Δεν έχουμε τίποτα με το Μπενάκειο Ιδρυμα. Απεναντίας το σεβόμαστε για το έργο που προσφέρει το “Μουσείο Μπενάκη”. Πολλώ μάλλον, όταν έχουν διατελέσει μέλη και πρόεδροι του Δ.Σ. πολλοί διακεκριμένοι και προκομένοι συμπολίτες μας, όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κ.ά.

Ούτε κοπτόμεθα για τους κληρονόμους του Σταϊκόπουλου στο λεγόμενο “κτήμα Κόνιαρη”, που “τα βρήκαν” με το Ιδρυμα Μπενάκη, με εξωδικαστικό συμβιβασμό, εισπράττοντας προφανώς κάποιο σεβαστό ποσό! Το ίδιο πιθανόν να κάναμε κι εμείς στη θέση τους.

Θαυμάζουμε και συνδράμουμε ανιοδοτελώς βεβαίως, τον μεριδιούχο Ι. Αλεξάνδρου για την αγωνιστικότητά του, αλλά πιθανότατα στο τέλος, κι αυτός θα συμβιβαστεί.

Ούτε είμαστε κατά της ιδιωτικής περιουσίας. Αντίθετα, σεβόμαστε την τιμίως κτηθείσα περιουσία με τον μόχθο της εργασίας και το τιμίως επιχειρείν.

Αλλά...

αλλά εκείνο που αναφέρει στο σκεπτικό της η απόφαση του Πολυμελούς Εφετείου Αθηνών (774/2002) μας κεντρίζει το “περί δικαίου” αίσθημά μας.

Λέει κατά λέξη η απόφαση:

«...επί πλέον, αν και ως αφανής εταίρος ο Γ.Κόνιαρης, δεν είχε δικαίωμα, προς τούτο, υπέκλεψε το λογιστήριο της εταιρείας και τα λογιστικά βιβλία, από τα οποία τα μεν επίσημα(...) τηρούσε λογιστής(...) τα δε ανεπίσημα(!) στα οποία εμφανίζονταν το 90% των αγοραπωλησιών διαφόρων ακινήτων τεραστίων εκτάσεων, οι οποίες γίνονταν επ’ ονόματι υπαλλήλων της εταιρείας (...) Έκτοτε τα ανεπίσημα βιβλία μεταφέρθηκαν στο γραφείο του Κόνιαρη...»!!!

Μετά απ’ αυτά που διαπιστώνει το Πολυμελές Εφετείο Αθηνών, αλλά και κάποιες “ρυθμίσεις” του Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους (175128/Σ-318) για οφειλές από μη πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μας οδηγούν στο ...αφελές συμπέρασμα ότι η περιουσία του Κόνιαρη που κληροδότησε στο “Ιδρυμα Μπενάκη” είχε προέλθει εξ αισχράς αιτίας, αφού εκτός της απάτης και της αυθαιρεσίας που διέπραξε κατά των κληρονόμων Σταϊκόπουλου - άσχετα αν “τα βρήκαν” - είχε εξαπατήσει βαρύτατα το Ελληνικό Δημόσιο, αφού στα επίσημα βιβλία είχαν καταχωρισθεί και φορολογηθεί μόνο το 10% της επιχειρηματικής δραστηριότητας των αγοραπωλησιών, το δε 90% στα ανεπίσημα. Και μόνο γι’ αυτό το λόγο, θα περιμέναμε τουλάχιστον το 50% της περιουσίας Κόνιαρη, (που του ανήκε ως αφανούς εταίρου), να είχε περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο δια κατασχέσεως. Και όχι να μην έχουν παραχωρηθεί καν 3,5 στρέμματα για σχολείο της περιοχής.

Αλλά, δυστυχώς έτσι λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο από κτήσεως του νεοελληνικού κράτους.

Πολλοί επλούτισαν δια της αρπαγής και της καταπατήσεως και με το νόμο!

Κ. Βενετσάνος

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 161 guests και κανένα μέλος