Το έργο της ανάπλασης της πλατείας Νυμφών που έχει απασχολήσει πολλάκις τους κατοίκους της Βουλιαγμένης που βλέπουν με προβληματισμό την “ανάπλαση”, αφού η πλατεία ως έχει είναι γεμάτη πράσινο, ανθρώπινη και φιλική. Παρά ταύτα ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να την “αναπλάσει” και ήδη ξεκίνησε με προβλεπόμενο χρόνο παράδοσης μέχρι τον Μάιο του 2021!

Ας δούμε τις δέκα πιο σημαντικές ερωτήσεις των δημοτών, και τις 10 απαντήσεις εκ μέρους του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, όπως μας τις ενεχείρισε η ομάδα #iloveVouliagmeni

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ:

1. Ποιο είναι το τελικό εγκεκριμένο σχέδιο που θα εφαρμοσθεί για την ανάπλαση;
2. Θα κοπούν κάποια δέντρα;
3. Θα φυτευτούν κάποια άλλα;
4. Σε τι ποσοστό θα καλυφθεί η νέα πλατεία από τσιμεντένιες επιφάνειες και πλακόστρωτα;
5. Θα υπάρχει χώρος και πρόβλεψη για τραπεζοκαθίσματα ή θα απομακρυνθούν και αυτά που υπάρχουν;
6. Τι άλλες μεταβολές θα γίνουν στον χώρο;
7. Θα υπάρξει επέκταση της πλατείας στο χώρο του σημερινού Δημοτικού πάρκινγκ;
8. Πόσο θα στοιχίσει συνολικά το έργο;
9. Ποια είναι η εξασφαλισμένη πηγή χρηματοδότης του έργου;
10. Πόσο διάστημα θα διαρκέσει το έργο;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ:

1. Το τελικό σχέδιο είναι το τελευταίο που είναι αναρτημένο στη σειρά μελετών στην ιστοσελίδα του Δήμου http://www.vvv.gov.gr/.../city-planning-and-deliberating το οποίο έχει συζητηθεί και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνα απόφαση στις 7/5/2018

2. Δεν θα κοπεί κανένα δέντρο.

3. Αντιθέτως θα γίνει εκτενής φύτευση μεγάλων δέντρων και συγκεκριμένα στην Πλατεία και το δημοτικό παρκινγκ θα φυτευτούν τουλάχιστον 24-28 δένδρα μεγάλης ανάπτυξης.

Ενδεικτικά είδη:

Πλατάνια ύψους 7μ - Κυπαρίσσια ύψους 7-8μ

Κουκουναριές ύψους 6-7μ - Κουτσουπιές ύψ 7μ

Κέδροι ύψους 7 μ - Αριές ύψους 4μ και άλλα φυλλοβόλα και αειθαλή δένδρα με ελάχιστο ύψος 3,5 μ

Περίμετρος κορμού από 0,90 μ έως 1,30 μ.

Επίσης θάμνοι, καλλωπιστικά, αρωματικά και ποώδη φυτά τουλάχιστον 1000 τεμ)

Τέλος θα πραγματοποιηθεί εδαφοκάλυψη με φυσικό χλοοτάπητα

4. τα μεγέθη της πλατείας, όπως είναι σήμερα και όπως θα διαμορφωθεί.    

Σημερινή Πλατεία Νέα Πλατεία

Μέγεθος 2.376 μ2     3.159 μ2

Σκληρές Επιφάνειες   1.475 μ2 1.096 μ2

Σκληρές επιφανειών 62% 34%

Μεγαλώνει η πλατεία κατά 25%

Μειώνονται οι σκληρές επιφάνειες κατά 28%

5. Δεν θα αναπτυχθεί κανένα τραπεζοκάθισμα επί της νέας πλατείας, αντιθέτως τα 160 μ2 που καταλαμβάνονται σήμερα για τη χρήση αυτή απομακρύνονται και στο συγκεκριμένο κατάστημα θα διατεθούν 70μ2 (λιγότερα από τα μισά απ’ ότι διαθέτει σήμερα) στο διάζωμα όπου υπάρχει το σημερινό πάρκινγκ για την περιορισμένη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

6. Οι μεταβολές προκύπτουν από τη μελέτη, η πλατεία γίνεται πιο πράσινη, με περισσότερα δέντρα και θα αποτελεί στολίδι της περιοχής.

7. Η νέα πλατεία θα καταλάβει μέρος του πάνω διάζωματος. σημερινού πάρκινγκ και θα γίνει κατά 783 μ2 μεγαλύτερη.

8. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

9. Χρηματοδοτείται περίπου κατά 50% από τον Αστέρα Βουλιαγμένης στο πλαίσιο των ανταποδοτικών έργων που εξασφάλισε ο Δήμος και κατά 50% από ίδιους πόρους αξιοποιώντας τα έσοδα που εξασφάλισε ο Δήμος από τις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων.

10. Υπολογίζεται πως σε περίπου 6,5 μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

σημείωση: Εμείς, μένει να το δούμε. Γιατί συνήθως άλλα βλέπεις στα χαρτιά και άλλα βλέπεις στην πράξη. Και εκείνο που έχουμε διαπιστώσει στη μακραίωνη διαδρομή μας, στο ρεπορτάζ για τους Δήμους, κάθε δήμαρχος που ανέρχεται στην εξουσία, ξηλώνει τις πλατείες και τις ανακατασκευάζει, ανάλογα με την ιδεοληψία του καθενός!!!

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από την πλατεία

H Ποιότητα Ζωής, εγκρίνει επί της αρχής και εισηγείται τροποποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Μελέτη με τίτλο “Ανάπλαση πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη”, λαμβάνοντας υπόψη το υπ΄αριθμ. πρωτ. 23951/19-6-2017 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και προτείνει την τροποποίηση της μελέτης όπως παρακάτω:

1. Η οδός Ερμού να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας διπλής κατεύθυνσης (άνοδος – κάθοδος) και θα μετατοπιστεί στα όρια του γειτνιάζοντος οικοδ. τετρ.

2. Η οδός Παντελεήμονος να ξεκινά από την οδό Ερμού και να καταλήγει στην οδό Πανός με κατεύθυνση προς την οδό Πανός.

3. Να μην τοποθετηθεί φωτεινός σηματοδότης κυκλοφορίας οχημάτων στη συμβολή της οδού Πανός με τη Λεωφόρο Αθηνάς, αλλά μόνο σηματοδότηση διέλευσης πεζών (Πεζοφάναρο).

4. Η οδός Νυμφών να μετατραπεί σε πεζόδρομο πλάτους 3 μέτρων.

5. Να μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας χώρου στάθμευσης με προσδιορισμό των θέσεων υπό γωνία 45 μοίρες στο νότιο τμήμα της οδού Ιάσωνος από την οδό Πανός έως την οδό Διός, εφόσον το εναπομείναν πλάτος του πεζοδρομίου είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

6. Να μελετηθεί η δυνατότητα διατήρησης στην ευρύτερη περιοχή της υπό διαμόρφωση πλατείας, χώρος χρήσης τραπεζοκαθισμάτων που δεν θα υπερβαίνει τα 140τμ που σήμερα χρησιμοποιούνται και δεν θα είναι μικρότερο των 70τμ.

7. Μετά τις νέες τροποποιήσεις το ισοζύγιο πρασίνου – σκληρών επιφανειών θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 5% από το υπάρχον σήμερα σε σχέση με την αύξηση του 1% που προβλέπεται στην υπό συζήτηση μελέτη.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 27/2017

σημείωση: Αν δεν έχουν κάνει τροποποιήσεις, ισχύουν οι παραπάνω ρυθμίσεις.

Αννα Μπουζιάνη

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 102 guests και κανένα μέλος